Zadovoljna.si
Prekrokana noč - film

Novice

Znanost potrdila: moški odrastejo kasneje kot ženske

J.V.
23. 11. 2019 11.27
0

Mnogi menijo, da je ženska tista, ki v razmerje prinese večjo mero odraslosti, veliko pa bi se jih strinjalo tudi s tem, da se moški tudi kasneje v življenju pogosto vedejo kot otroci in da kasneje odrastejo. To je potrdila tudi nedavna študija Univerze v Oxfordu, v kateri so znanstveniki preučevali možgani 121 sodelujočih med leti 4 in 40, obenem pa so spremljali tudi spremembe v različnih funkcijah, upoštevajoč starost in spol udeležencev.

Študija, ki so jo opravili na Univerzi v Oxfordu, je potrdila dolgoletne sume, in sicer, da pripadniki moškega spola odrastejo kasneje kot ženske. Znanstveniki so objavili študijo o odraslosti človeških možganov, v kateri so preučevali delovanje in povezavo možganske strukture med 121 udeleženci raziskave, ki so bili stari med 4 in 40 let.

Moški bi morali partnerici za božič pokloniti dovoljenje za varanje
Preberi še
Moški bi morali partnerici za božič pokloniti dovoljenje za varanje
Raziskava je potrdila, da moški odrastejo kasneje kot ženske.
Raziskava je potrdila, da moški odrastejo kasneje kot ženske. FOTO: Profimedia

Z analizo so prišli do zaključka, da odraslost možganov spremljajo spremembe v delovanju in strukturi. Odkrili so tudi povezavo, ki se pri moških zgodi veliko kasneje kot pri ženskah, poroča Bright Side. Z raziskavo so želeli ugotoviti, katere lastnosti se med odraščanjem spremenijo in katere ostanejo enake. 

Rezultati študijo se razkrili, da čeprav možgani moških in žensk razvijejo iste zmožnosti za delovanje v vsakodnevnem življenju, pa moški pogosto kažejo znake kasnejšega razvoja v primerjavi z ženskami. Po drugi strani pa ženske kažejo prezgodnje poslabšanje teh funkcij. Zaradi tega pravijo, da moški odrastejo kasneje. 

'Moški in ženske smo dva različna pola, a to nas plemeniti'
Preberi še
'Moški in ženske smo dva različna pola, a to nas plemeniti'

Poleg tega, obstaja še več podatkov, ki potrjujejo večjo učinkovitost ženskih možganov. Eduardo Calixto, profesor fiziologije na zdravstveni fakulteti, je v nedavni publikaciji pojasnil, da čeprav so moški možgani moški večji od ženskih, ženski predstavljajo večjo učinkovitost. Poleg tega, da kažejo boljši spomin, imajo tudi več nevronskih povezav in podrobneje zaznavajo barve in okus. Kot pojasnjuje Calixto, ima vse to hormonski izvor.

Moški, ki varajo, vedno varajo z mlajšimi in privlačnimi?
Preberi še
Moški, ki varajo, vedno varajo z mlajšimi in privlačnimi?

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375