Zadovoljna.si
Trajnostna moda

Novice

To je v zadnjih letih eden največjih trendov

Ma.K.
01. 06. 2021 07.48
0

Varovanje okolja je v zadnjih letih ena najaktualnejših globalnih tematik in prežema praktično vse ravni življenja. Skrb za okolje in trajnostni razvoj postajata vse pomembnejši vrednoti, a ju je treba ves čas razvijati in dopolnjevati – tudi s pomočjo sodobne tehnologije.

V zadnjih letih sta vračanje k naravi ter varovanje okolja postala del življenjskega sloga, h kateremu stremi praktično ves svet. Tudi v Sloveniji se krepi pomen okoljske ozaveščenosti in varovanja okolja; predvsem ženske smo vse zahtevnejše pri izbiri materialov, hrane in kozmetike. Zavedamo se, da so naravni materiali, biološka pridelava ter ohranjanje okolja osnova za človekovo zdravje, počutje in kakovost življenja. Cilj je trajnostni razvoj na vseh ravneh življenja, za njegovo dosego pa je treba stopiti skupaj. Potrebne je veliko družbene angažiranosti in iskanje za naravo manj obremenjujočih alternativ, tudi pri najbolj vsakdanjih opravilih, kot so denimo oblačenje, ličenje in nakupovanje. V veliko pomoč nam je lahko sodobna digitalna tehnologija, ki jo je treba s pridom izkoristiti. 

Z majhnimi koraki do velikih sprememb

Veliko lahko naredimo že s premišljenim nakupovanjem oblačil in recikliranjem starih modnih kosov. Stavimo na naravne materiale in bodimo racionalne ter okoljsko ozaveščene ter namesto plastične vrečke raje izberimo tisto iz naravnih materialov za večkratno uporabo, še rajši pa pleteno košaro. Z njo se lahko pri lokalnih ponudnikih opremimo s sezonskim sadjem in zelenjavo ter drugimi naravnimi in zdravimi prehrambnimi sestavinami, iz katerih lahko doma pripravimo okusne ter zdrave obroke za vso družino. Pri izbiri kozmetičnih izdelkov namenimo veliko pozornosti sami etiketi in sestavinam, ki jih vsebujejo. Bodimo pozorne na to, da niso bili testirani na živalih in da njihova proizvodnja ni obremenila okolja. 

Čas je, da se znebite papirnatih računov
Čas je, da se znebite papirnatih računovFOTO: Arhiv naročnika

A kakor negujemo sebe in svoje telo ter vlagamo vanj, tako se moramo zavedati tudi, da nego, vlaganje in predvsem skrb za ohranjanje potrebuje tudi naša Zemlja. Zato je pomembno, da kupujemo okolju prijazno in razgradljivo embalažo, ki naj jo spremlja čim manj kartona in papirja. Prav slednje kljub vse večjim prizadevanjem ostaja velik izziv. Večina izdelkov je namreč zapakiranih tako v plastiko kot v karton, dodana pa so še papirnata navodila za uporabo. Za spremembo na tem področju morajo resda poskrbeti proizvajalci, a tudi same smo z izbiro pri nakupovanju in uporabo soodgovorne.

Kar poglejmo denimo v svoje torbice ali denarnice – zagotovo bomo vse našle vsaj nekaj papirnatih računov, ki jih morda potrebujemo za vračilo blaga ali pa preprosto za pregled nad svojimi izdatki. Ampak ne boste verjele: pri izdelavi papirja za račune se uporabi ogromno virov, kot so les, elektrika, nafta in voda. Na leto za račune namreč porabimo kar 29,2 km2 papirja, za kar posekamo več kot 20 tisoč dreves. Poleg tega je velika večina računov natisnjena na termalni papir, ki vsebuje BPA (Bisfenol A), ta pa po mnenju znanstvenikov negativno vpliva na delovanje hormonov. Ker so natisnjeni na termalni papir, jih ni mogoče niti reciklirati. Zato sodijo med mešane odpadke in ne med odpadni papir. Računi so ekološki in zdravstveni problem, zato je skrajni čas, da se v celoti digitalizirajo. 

Slovenci imamo rešitev

Slovensko start up podjetje je razvilo mobilno aplikacijo noprintZ, ki omogoča prejem digitalnega računa kar na telefon. Aplikacija ni omejena zgolj na eno trgovino, ampak jo lahko uporabljate že na več kot 200 prodajnih mestih po Sloveniji. Uporaba aplikacije in prejem digitalnega računa sta popolnoma enostavna in priročna za vse starostne skupine uporabnikov. Aplikacijo si preprosto naložite, na blagajni pa pokažite svojo noprintZ kodo in račun boste v nekaj sekundah prejele v vaš telefon. Tako boste imele vse račune shranjene na enem mestu in vedno pri roki. S tem bodo vračila in reklamacije izdelkov postali še enostavnejši, kar je še zlasti pomembno v teh časih, ko zaradi ukrepov v prodajalnah ne moremo pomerjati oblačil. Poleg tega boste zmanjšale svoj stik z zdravju škodljivo spojino BPA in enako omogočile tudi zaposlenim na blagajnah. Račune trgovcev, ki tega še ne omogočajo, lahko shranite tudi ročno, s skeniranjem QR-kode na samem računu, seveda pa si vsaka izmed nas lahko prizadeva, da svojega najljubšega trgovca spodbudi k tej rešitvi.

Z aplikacijo noprintZ boste imele dostop do svojih računov kjer koli in kadar koli. Lahko jih pregledujete, obdelujete, analizirate ter jih uporabite pri zamenjavi blaga, reklamaciji ali uveljavljanju garancije. Aplikacija omogoča tudi shranjevanje kartic zvestobe in pregled aktualnih akcij ter vas pravočasno obvesti o poteku shranjenih garancij. Gre torej za izjemno trajnostno ter okolju prijazno aplikacijo, ki bo poskrbela, da boste imele še boljši pregled nad potrošnjo na enem mestu, kar je ob današnji preobremenjenosti z informacijami še kako dobrodošlo. 

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375