Zadovoljna.si
Bakterije in mikrobe v torbico vnašamo s tisoč in eno stvarjo, ki jo seveda nujno moramo imeti s seboj.

Moda

To se skriva v naših torbicah!

Ma.K.
09. 10. 2015 08.18
4

Rezultati nedavne študije britanskih strokovnjakov so razkrili, da naj bi bilo kar devet od desetih ženskih torbic pravo leglo bakterij. Za to naj bi bilo krivo dejstvo, da v torbicah nosimo na desetine stvari, s katerimi vanje vnašamo tudi mikrobe, obenem pa temu modnemu kosu preredko privoščimo ustrezno čiščenje.

Naše modne torbice so pravo leglo bakterij, ki jih prenašamo po celotnem telesu, najbolj po obrazu.
Naše modne torbice so pravo leglo bakterij, ki jih prenašamo po celotnem telesu, najbolj po obrazu.FOTO: Thinkstock
Kdaj se nazadnje povsem izpraznile svojo priljubljeno modno torbico in jo oprale ali očistile z antibakterijsko krpo? Še nikoli? Nikar ne bodite v zadregi, saj naj bi bilo takih kar 80 odstotkov žensk po svetu. Prav zato je modna torbica eno največjih legel mikrobov, ki jih tja vsakodnevno nalagamo, ne da bi se tega zares zavedale: z mobilnim telefonom, ki smo ga prej imele na mizi v kavarni, s torbico z ličili, uporabljenimi robčki in neštetimi kovanci, za spravilo katerih se nam ne ljubi iskati denarnice. In kot te bakterije same ne pridejo v torbico, tudi ne morejo same iz nje!

Kar 80 odstotkov žensk naj bi imelo v torbici približno tisoč različnih bakterij.
Kar 80 odstotkov žensk naj bi imelo v torbici približno tisoč različnih bakterij. FOTO: Thinkstock
Modna torbica bolj umazana kot straniščna školjka?!

Rezultati študije, ki so jo v enem od britanskih inštututov opravili za jutranjo oddajo televizijske postaje ITV Good Morning Britain, se v povprečni modni torbici skriva približno tisoč različnih bakterij. Z znanstvenega vidika naj bi bile torbice, v katerih je do 200 različnih bakterij, še razmeroma čiste, tiste, v katerih je moč najti 500 različnih bakterij ali več, pa naj bi bile po besedah strokovnjakov za higieno razlog za alarm. Za primerjavo: na običajni straniščni školjki naj bi bilo v povprečju mogoče najti 'samo' 150 različnih bakterij.

Fuj, torbica!

Če mislite, da gre samo za prazno mlatenje slame, moramo temu oporekati. Tudi raziskava, ki jo je pred dvema letoma opravila britanska sanitarna družba Initial Washroom Hygiene, je namreč postregla s precej podobnimi rezultati. Takrat so znanstveniki kot največjega prinašalca bakterij v torbico označili kremo za roke, poleg tega pa so ugotovili tudi, da je najbolj idealno gojišče za mikrobe porozna struktura usnjenih torbic.

Kaj storiti?

Peter Barratt, tehnični direktor družbe Initial Washroom Hygiene, je takrat v pogovoru za Daily Mail opozoril, da je osnovna težava v tem, da bakterije iz torbice nevede prenašamo po vsem telesu, predvsem po obrazu. »Redna dezinfekcija rok je zato bistvenega pomena, da preprečite nastajanje bakterij,« je dejal strokovnjak. »Priporočamo, da modno torbico čistite ob začetku vsakega letnega časa, saj s tem močno razredčite število bakterij ter preprečite njihovo širjenje, obenem pa poskrbite tudi za čistočo tega modnega kosa.«

Bakterije in mikrobe v torbico vnašamo s tisoč in eno stvarjo, ki jo seveda nujno moramo imeti s seboj.
Bakterije in mikrobe v torbico vnašamo s tisoč in eno stvarjo, ki jo seveda nujno moramo imeti s seboj.FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413