Zadovoljna.si
Anja Pevnik - 4

Osvoji lepotno operacijo

Anji se bodo uresničile največje sanje

T.G./V.P./J.K.
18. 05. 2010 19.01
13

Drage prijateljice! Po lanski uspešni akciji, vam na portalu Zadovoljna.si zopet ponujamo sanjsko priložnost, da osvojite eno do dve brezplačni lepotni operaciji. Prijave bomo sprejemali med 8. in 21.aprilom, zato se prijavite čim prej. Spomnimo se, kako je potekala lanska akcija Osvoji lepotno operacijo.

Anjo bodo najverjetneje operirali v Ljubljani.
Anjo bodo najverjetneje operirali v Ljubljani.FOTO: Aljoša Kravanja

'Še pred eni letom sem bila zelo debela in zdravnik mi je rekel: Gospodična, ali vi mislite kaj narediti zase, ali mislite čez pet let kar umreti?' Tako svojo zgodbo začenja 22-letna Anja Pevnik, ki je še pred enim letom tehtala 145 kilogramov. Anja je doma v Velenju, kjer letos končuje srednjo šolo. Pravi, da je bila že kot otrok precej debela, z leti pa so se kilogrami le še kopičili. Anja se spominja: "Ogromno sem jedla, vsak dan sem dvakrat zajtrkovala, dvakrat kosila, dvakrat večerjala, vmes pa sem si privoščila nešteto prigrizkov. Oboževala sem hitro hrano, naenkrat sem pojedla kar po pet hamburgerjev." Teža je naraščala, oblačila so postajala pretesna, Anja pa je težavo reševala tako, da je odšla v trgovino in kupila nova, večja.

Zagrenjeno otroštvo in najstniška leta

"Zelo težko sem prenašala svojo debelost. Zapirala sem se vase, nikamor nisem hodila, bila sem zelo žalostna. Vrstniki so me ves čas zafrkavali in vpili za mano 'špeh bomba'. Zelo so me prizadeli," se spominja Anja. "Večkrat sem hujšala, v Stični sem izgubila 20 kilogramov. Težo sem ohranila dve leti, potem pa sem se zredila trikrat bolj. Takrat mi je umrl oče in sem se spet zatekla v hrano. Hrana je bila zame tolažba, pomenila mi je praktično vse."

Mislite umreti čez 5 let?

Da bi ugotovili vzrok njene debelosti, je večkrat obiskala zdravnika. "Odpeljali so me v Slovenj Gradec na pregled ščitnice, vendar niso ugotovili ničesar. Sledili so pregledi v Ljubljani na pediatrični kliniki, kjer so mi pač rekli, da moram shujšati, sicer pa sem zdrava. Potem pa sem si nekega dne zvila nogo in takrat sem prvič srečala dr. Breznikarja, ki me je odkrito vprašal, ali mislim kaj narediti zase, ali pa čez pet let kar umreti." Takrat so Anji predlagali operacijo obvoda želodca in pred letom dni se je svetlolasemu dekletu z žalostnimi modrimi očmi življenje spremenilo.

Zdravnik ji je napovedal le še 5 let življenja.
Zdravnik ji je napovedal le še 5 let življenja.FOTO: osebni arhiv
'Sram me je'

"Že eno leto, kolikor je minilo od operacije, ne morem veliko jesti. Ko se najem, začnem kolcati, in če pojem le še eno žličko hrane, mi postane slabo, boli me trebuh in začnem bruhati. Zdaj se tudi veliko gibljem, zdravnik mi je pač priporočil plavanje, kolesarjenje, rolanje, v glavnem veliko športa. Po operaciji so kilogrami kmalu začeli kopneti, najbolj pa se je poznalo, ko sem izgubila 40 kg. Na začetku sem izgubljala po 2 kg na dan, vsak dan sem imela več volje do hujšanja, športa, življenja." Do danes je Anja shujšala 65 kilogramov. A pojavila se je nova težava, hudo viseča koža. "Veliko je imam, na rokah, na nogah, na trebuhu, na zadnjici, to je velik problem." Prihajajo poletje, majice brez rokavov, kopalke, plaža. Anja še nikoli v življenju ni oblekla dvodelnih kopalk, majice brez rokavov: "Sram me je, ko mi koža tako visi, nelagodno se počutim, in ne morem biti brez rokavov."

Prepričala sta jo sestra in fant

Anjina sestra je na zadovoljna.si opazila akcijo Osvoji lepotno operacijo. Takoj je obvestila Anjo, češ naj se prijavi. "Najprej se nisem nameravala prijaviti, pa me je sestra prepričala. Prepričeval me je tudi fant in sem končno zbrala pogum in se prijavila." Ko smo se srečali z Anjo, smo kmalu ugotovili, da je njena težava veliko preobsežna za našo akcijo. S kolegi iz oddaje Preverjeno na POP Tv smo se dogovorili, da bodo preverili, ali Anja lahko pričakuje zdravniško pomoč pod okriljem zdravstvenega zavarovanja. Dr. Franci Planinšek, eden najbolj znanih slovenskih lepotnih kirurgov, je Anji odprl novo upanje.

Med posegom dobesedno slečejo kožo

Po hudi patološki debelosti, ko človek izgubi veliko maščobnega tkiva, ostane ohlapna koža in ta zakriva, kot pove dr. Franci Planinšek, 'eno lepo kostno mišično osnovo'. Pri ljudeh, ki jim ohlapna koža prekriva telo, seveda ni mogoče videti prave silhuete. Toda, kot pravi Planinšek, se pri mladih običajno koža sama skrči. ''To je sicer zelo velik poseg in je po obsežnosti eden največjih posegov v plastični kirurgiji. Načeloma se dela poseg v dveh fazah. Prva faza traja 8 ur z dvema ekipama. Kožo dobesedno slečemo z velikega dela telesa, s trebuha, zadnjice, stegen v prvi fazi, v drugi fazi pa uredimo roke in naredimo korekcija dojk. Med posegom imamo pred seboj 'golo' telo, brez kože. Ohranimo živce in žile. Kožo potem na novo oblikujemo, kot obleko, ki jo nato na novo oblečemo na telo."

Franci Planinšek pravi, da je poseg, kakršnega bo imela Anja, eden najbolj obsežnih v plastični kirurgiji.
Franci Planinšek pravi, da je poseg, kakršnega bo imela Anja, eden najbolj obsežnih v plastični kirurgiji. FOTO:

Pri tem posegu izrabljajo trike krojenja in oblikovanja novega oblačila, s tem da upoštevajo principe prekrvljenosti in oživčenja posameznih tkiv, razloži Planinšek. Vseh tkiv ne zavržejo, lahko jih uporabijo na primer, da poudarijo zadnjico, ustvarijo neke vrste avtoprotezo. Odvečno kožo z rok lahko uporabijo za povečanje dojk.

Kdo ima pravico do posega?

Vsakdo, ki shujša, seveda nima možnosti, da bi mu Zavod za zdravstveno zavarovanje kril tovrstni poseg. Običajno so takšni posegi upravičeni takrat, ko gre za zdravljenje bolezni, posledic bolezni, zdravljenje poškodb ali posledic zdravljenja poškodb. A debelost ni bolezen, je odvisnost, pravi Planinšek. Poseg, kakršnega si želi Anja, ZZZS krije takrat, ko nekdo shujša za 60 ali več kilogramov, doseže indeks telesne mase 25 in vzdržuje to novo pridobljeno stanje najmanj leto dni. Ob tem, da gre za medicinsko vodeno hujšanje ali hujšanje s pomočjo bariatrične kirurgije, za slednje gre pri Anji, ki so ji s posegom zožili želodec. Pri nas imamo dva centra za bariatrično kirurgijo, enega v Kliničnem centru v Ljubljani, drugega v Slovenj Gradcu. Oba spremljata svoje paciente in ocenita, kdaj so pripravljeni in primerni za poseg rekonstrukcije. Takrat tudi steče uradni postopek in posredujeta vso potrebno dokumentacijo. Gre za ustaljen proces, po katerem tistim, ki dosežejo zahtevano, pripada poseg.

Anja mora izgubiti še 10 kilogramov

Anja je visoka 167 centimetrov, tehta pa 80 kilogramov, to pomeni, da mora po pravilih, ki so sprejeta, izgubiti še okoli 10 kilogramov, da ji bo ta poseg pripadal. Anja bo operirana, ko bo zaključila proces hujašanja v Slovenj Gradcu in bo pridobila mnenje svojega zdravnika ter mnenje abdominalnega kirurga in psihologa iz centra. Ko bosta oba oddala pozitivno mnenje, bo Anja pripravljena in bo izpolnjevala vse kriterije.

Brazgotine ostanejo kot opomin

Planinšek pravi, da so pacienti včasih po posegu videti še bolje, kot je pričakoval. ''Jaz iščem vitek pas in polne obline. Ni mi dovolj, da kožo odrežem stran, ampak skušam ustvariti idealno postavo." A dodaja, da nek spomin na dneve debelosti ostane, saj brazgotin ni mogoče popolnoma odstraniti. ''Kljub vsemu pa  spomin na prekomerno ješčost ostaja in vsakič, ko se bo pogledala v ogledalo, bo to ostalo kot motiv, da se to ne sme nikoli več ponoviti."

Pri posegu kirurgi izrabljajo trike krojenja in oblikovanja novega oblačila.
Pri posegu kirurgi izrabljajo trike krojenja in oblikovanja novega oblačila.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 314