Zadovoljna.si
Lepa ženska

Osvoji lepotno operacijo

Katera Slovenka bo osvojila lepotno operacijo?

Teja Grapulin
21. 05. 2010 18.10
19

Drage prijateljice! Po lanski uspešni akciji, vam na portalu Zadovoljna.si zopet ponujamo sanjsko priložnost, da osvojite eno do dve brezplačni lepotni operaciji. Prijave bomo sprejemali med 8. in 21.aprilom, zato se prijavite čim prej. Spomnimo se, kako je potekala lanska akcija Osvoji lepotno operacijo.

Kar tretjina Slovenk bi se odločila za liposukcijo trebuha, zgolj odstotek manj pa za povečanje prsi, kaže anketa, v kateri je sodelovalo več kot 6700 bralk. V akciji Osvoji lepotno operacijo opažamo podoben rezultat. Preberite zgodbe treh od devetih kandidatk, ki so prišle v ožji izbor za operacijo. Še danes pa bodo znane tri finalistke.

Erika Kajtezović

Na prvi pogled je vedra šestindvajsetletnica iz Mednega pri Ljubljani, ki se nadvse rada smeji, še raje pa bi sproščeno uživala življenje. Eriko Kajtezović vse od otroštva namreč zaznamuje njen nos, ki je bil tarča posmeha že od osnovne šole naprej. Zmerjali so jo, da je 'nosonja', 'ostržek, ji govorili, da bi bilo najbolje, če bi si dala kar lase čez obraz. In res ga je skrivala za dolgimi lasmi. Počutila se je zaznamovano, zaradi svojega kompleksa je bila tudi pogosto pri psihologinji. ''Spominjam se enega dogodka. Bila sem na avtobusu, zraven mene se usede en fant, zadaj so sedeli še drugi. Pa se obrne k meni in mi reče: Veš kaj, punca, za take stvari obstajajo operacije. Takrat me je res zelo potrlo.“ Prav zaradi stalnih opazk je vse, kar vidi v ogledalu, le njen nos.

Erika ima občutek, kot da je vedno najprej njen nos in šele potem ona.
Erika ima občutek, kot da je vedno najprej njen nos in šele potem ona.FOTO: Aljoša Kravanja

Kot dekle so je veselila marsičesa, a se je tudi marsičemu odpovedala. Tako je pela tudi v narododnozabavnem ansamblu, a je bil njen nos pogosto ovira, saj ni želela nastopati pred množico ljudi. "Trinajst let sem bila stara, ko sem zapela prvič s Slapovi na neki gasilski veselici, tam je bilo 5000 ljudi. Imela sem lep glas, a oče me je komaj prepričal, da sem nastopila, ker sem se bala, da se mi bodo smejali zaradi noska.“ Danes dela v slaščičarni in tudi na delovnem mestu ima ves čas občutek, da vsi opazujejo le eno. Prepričana je, da je bila ob marsikatero priložnost v življenju.

Ko bi prsi bile takšne kot nekoč

Nekaj samozavesti je pridobila ob rojstvu svojega zdaj že štiriletnega sinčka Taia, saj ji v tistem trenutku njen videz ni bil tako pomemben. Toda pojavila se je nova težava, saj so njene prsi dobesedno splahnele, potem ko je svojega malčka dojila štirinajst mesecev. Pred nosečnostjo so ji bile njene prsi všeč, pravzaprav je bila kar ponosna nanje. Danes si želi zgolj tega, da bi bile takšne, kot so že bile. ''Ko sem imela prsi, sem mislila, da je malo boljše, da lahko ta moj nosek malo potlačim.“ Ne najde več pravega modrčka zase, išče med otroško konfekcijo, pred nosečnostjo je imela polno C košarico. Tako tudi lani sploh niso šli na morje, ker se je sramovala svojega oprsja. Vse skupaj vpliva na njen odnos s partnerjem, pa čeprav  ta poudarja, da jo sprejema, kakršna je.

Rojstvo sinčka Taia je pripomoglo, da je simpatična šestindvajsetletnica pridobila nekaj samozavesti.
Rojstvo sinčka Taia je pripomoglo, da je simpatična šestindvajsetletnica pridobila nekaj samozavesti.FOTO: Aljoša Kravanja

Karmen Volasko

Prikupna dvajsetletnica Karmen Volasko iz Dobjega pri Planini si želi, da bi ji lepotni kirurg zmanjšal obseg prsi. Že v osnovni šoli so njene prsi rasle hitreje kot od sovrstnic in kaj kmalu je opazila, da je drugačna, da jo prsi ovirajo pri športnih aktivnostih. Velikost dojk jo danes še bolj ovira, tako da ne more biti aktivna, kot bi si želela. Velike prsi ji namreč povzročajo velike bolečine v hrbtenici, pa tudi med vratnimi vretenci, v predelu prsi ima pekoč občutek.

Karmen je prikupno dekle, ki pa se ne more sprijazniti z velikostjo svojega oprsja.
Karmen je prikupno dekle, ki pa se ne more sprijazniti z velikostjo svojega oprsja.FOTO: Aljoša Kravanja

''Mravljince čutim po vsem telesu, sploh včasih ko opravljam razne aktivnosti, ne čutim hrbta, ne morem se dvigniti, imam pekoči občutek v hrbtenici, pojavljajo se mi rdeče črte na spodnjem delu prsi, kjer je koža še posebej občutljiva.“ Dekleta običajno sanjajo o bujnem oprsju, a za Karmen so bile prsi vedno breme. Vedno se je oblačila tako, da je skrila svoje obline, prepričana je, da njene prsi niso skladne z njeno postavo, z njenim drobnim telesom. Nikoli ji ni bilo všeč, ko je na sebi čutila poželjive poglede fantov, ali ko so jo spraševali, zakaj ima tako velike prsi.

Grda drža in skrivanje telesa

Dvajsetletnica, ki si želi postati vzgojiteljica, se je učila solo petja in tudi pogosto nastopala. Toda zgodilo se je že, da si zaradi opazk in pogledov, ob katerih se je slabo počutila, ni upala pred občinstvo in raje odpovedala nastop. Poleg tega je imela občutek, da ji večerne obleke ne pristojijo. Težko namreč najde obleko, ki bi ustrezala njeni postavi, saj ji je sicer konfekcijska številka 34 že skoraj prevelika, toda zgornji del bi zahteval že kar velikost 40. Enake težavo ima pri izbiri nedrčka, saj ga mora prilagajati svoji postavi. O svoji težavi se ni hotela pogovarjati s starši, potem pa jo je nekega dne oče vprašal, zakaj se grdo drži. Takrat se je odločila, da bo nekaj naredila zase, pridno telovadi in dela vaje za hrbtenico, a pravih rezultatov ni. Poskusila je tudi z dieto, saj je mislila, da se bodo njene dojke na ta način zmanjšale, a se ni nič spremenilo. ''Popolnoma sem izgubila samozavest. Pogledam se v ogledalo in vidim, da ni nobene rešitve.“ Njen zdravnik ni imel razumevanja do njene težave in je pripomnil, da je zelo razvito dekle. Prepričana je, da ji lahko pomagajo le spretne kirurške roke.

Prepričana je, da bi lahko s pomočjo lepotnega kirurga zaživela polno in aktivno življenje.
Prepričana je, da bi lahko s pomočjo lepotnega kirurga zaživela polno in aktivno življenje.FOTO: Aljoša Kravanja

Claudia Pečnik

Študentka ekonomije iz Črenšovcev pravi, da je njeno življenje, kot bi trgala cvetne liste z marjetice. Prvi listek pravi: ''Všeč mi je,“, drugi: ''Ni mi všeč!“ Njeno samopodobo kvarita njen nos in prsi. ''Moja zgodba se začne v kopalnici pred ogledalom. Po končanem ličenju in stilskem urejanju sama sebe občudujem v ogledalu. Nekaj mi pravi, da sem lepa nocoj. Kljub pomanjkljivostim sem zadovoljna sama s seboj. Sprejemam se takšno, kot sem.“

Claudia se na trenutke sprejme takšna, kot je, a potem jo odziv družbe potre.
Claudia se na trenutke sprejme takšna, kot je, a potem jo odziv družbe potre.FOTO: Aljoša Kravanja

Toda potem gre ven in kot pravi, je družba precej kruta in polna predsodkov, ki temeljijo na lepoti. ''Ena sama napakica in si že tarča posmeha.“ Tako se ji zdi, da njen nos ne ustreza lepotnim standardom, moti jo grbica, ki je včasih ni bilo. Še huje pa je, ker težko diha, zvečer težko zaspi, ker se ji zamašijo dihalne poti, ima bolečine v predelu nosu, celo takšne, kot bi imela migreno. Svojega nosu se je začela zavedati v najstniških letih, ko je tu pa tam slišala kakšno opazko na njegov račun.

Ujeta v otroškem telesu

''Današnje merilo lepega oprsja je polna B ali C košarica, žal je jaz nimam, bi si jo pa želela.“ Ne želi pretiravati, ampak imeti prsi, ki bi bile skladne z njeno postavo. Prihajajoče poletje in razmišljanje o kopalkah, je ne razveseljuje. ''Ko druge vidim, da so bolj obdarjene, imajo lep dekolte, si tudi jaz tega zaželim. Bi mi kaka majčka bolj pristajala.“ Za zdaj so to le sanje, a odločena je, v kolikor ne bo srečnica, ki bo prejela lepotni poseg, da bo njen prvi kredit namenjen prav operaciji prsi in nosu. Sicer jo njen fant sprejema takšno, kakršna je, a ne bo zadovoljna, dokler ne popravi svojih dveh težav. ''Se mi zdi, da je tako, kot bi se moj telesni razvoj ustavil in da sem kot ženska ujeta v otroškem telesu.“

Želi si oprsja, ki bi poudarilo njeno žensko postavo.
Želi si oprsja, ki bi poudarilo njeno žensko postavo.FOTO: Aljoša Kravanja
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478