Dan po operaciji je Tadeja skupaj z Erikom, nagrajencem portala Moškisvet.com, iz Zagreba odpotovala v Terme Šmarješke Toplice na okrevanje. Po prijaznem sprejemu so ju odpeljali v njuni sobi, kjer bosta okrevala vse do ponedeljka, ko ju bo znova pregledal dr. Siniša Glumičić. Medtem bo zanju skrbelo zdraviliško zdravstveno osebje. Tadejin jedilnik bo med okrevanjem prilagojen njenemu zdravstvenemu stanju. Uživala bo mehko in nekoliko bolj redko hrano, saj zaradi dihanja skozi usta in bolečin težje žveči.
"Izjemno pomembno je, da je hrana bogato beljakovinska, da ima dovolj proteinskega encima bromelaina, ki je izjemno pomemben za celjenje ran, za kolagen, zato da zmanjšamo edeme, pomembno pa je tudi, da vsebuje dovolj C-vitamina, železa in cinka. Hrana mora pač biti pestra, uravnotežena, raznovrstna, seveda pa tudi prilagojena Tadejinemu počutju," je pojasnila prehranska svetovalka Janja Strašek.
Bogata in dolga zgodovina
Terme Šmarješke Toplice imajo bogato in dolgo zgodovino. Naseljene so bile že v prazgodovini, do konca 18. stoletja pa so bile znane samo domačinom. Na močvirno območje, ob jezerce, ki je nastajalo ob termalnih izvirkih, so prihajali domačini, meščani iz Novega mesta in prebivalci okoliških gradov. Vodnega območja se je dolgo držalo ime Jezerske toplice. Po 2. svetovni vojni so stavbe postopoma obnavljali, zdravilišče prilagajali sodobnejšim turističnim zahtevam in sčasoma zgradili velike odprte termalne bazene. Leta 1956 so toplice postale zdravstvena ustanova kot zdravilišče. Obnovili so hotel, preuredili bazene, park, okolico potoka in ostalo. Leta 1973 so skupaj z Zdraviliščem Dolenjske Toplice prešle pod okrilje tovarne zdravil Krka. S svojo strokovnostjo in bogato ponudbo danes zadovoljujejo še tako zahtevne domače in tuje goste.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV