Zadovoljna.si
Plavanje ima številne pozitivne učinke na vaše telo, zato si ga v vročih mesecih čim večkrat privoščite.

Poletje

Do izklesanega trebuščka na najlažji način!

U.S.
26. 06. 2014 07.29
0

Poleti se nas večina poda na morje, kjer se naužijemo sonca, morja, se sprostimo in uživamo v plavanju. Prav slednje naj bi po raziskavah številnih inštitutov po vsem svetu sodeč izredno pozitivno vplivalo na naše telo in zdravje, zato bi naj plavali vse leto, ne samo poleti. In če je vaš dopust še daleč, vas pa že mika, da bi skočili v vodo, je najboljša izbira kakšen bazen, vodno mesto ali kopališče, kjer se lahko vsaj za hip spočijete, se naužijete sonca in zaplavate.

Plavanje ima številne pozitivne učinke na vaše telo, zato si ga v vročih mesecih čim večkrat privoščite.
Plavanje ima številne pozitivne učinke na vaše telo, zato si ga v vročih mesecih čim večkrat privoščite.FOTO:
Plavanje je ena najbolj zdravih aktivnosti, ki se priporoča prav vsakomur, tudi nosečnicam, invalidom in srčnim bolnikom. Nekatere mamice se celo s svojimi novorojenčki le nekaj tednov po rojstvu že podajo v bazen, saj se naše telo naravno odziva na vodo in je zato primerno tudi za malčke. Plavanje je ena izmed najstarejših oblik športa, zanj pa je značilno, da aktivira vse mišice v telesu ter izboljša delovanje srca in pljuč. Rekreacija v vodi je posebej primerna tudi za osebe s prekomerno telesno težo, tiste, ki jih mučijo artritis, krčne žile in navsezadnje tudi tiste, ki jim primanjkuje kondicije.
Tehniko in hitrost plavanja je treba prilagoditi našim zmožnostim. Mladim tako bolj priporočajo plavanje kravla in delfina, medtem ko sta tehniki prsno in hrbtno bolj primerni za starejše osebe, saj nista zahtevni za telo, prav tako pa tudi manj obremenjujeta mišice. Seveda pa vsak stil oblikuje mišice, še posebej prsne in hrbtne.

Pozitivni učinki plavanja

Klinične raziskave so potrdile, da ljudje, ki veliko plavajo, lažje sproščajo živčni sistem, odpravljajo stres, negativno energijo pa z vsakim zamahom pretvorijo v pozitivno. Ameriški zdravniki so v raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot tisoč žensk, dokazali, da so tiste, ki plavajo večkrat na teden ali celo vsak dan, manj podvržene tveganju, da zbolijo za rakom na dojki. Domnevajo, da gre to pripisati dejstvu, da voda nežno masira prsi in preprečuje nastajanje cist.
Da bo plavanje učinkovito za naše telo, moramo plavati najmanj trikrat na teden po 30 minut ali vsak dan po 15 do 20 minut. In ker je to za večino od nas nesprejemljivo, saj bi za pot do morja porabili preveč časa, je obisk bližnjega bazena ali vodnega mesta idealna izbira.

Z nekaj zamahi večkrat tedensko lahko lepo izoblikujete svoje telo. Posebno ugodno ponudbo preveri v Vodnem mestu Atlantis.
Z nekaj zamahi večkrat tedensko lahko lepo izoblikujete svoje telo. Posebno ugodno ponudbo preveri v Vodnem mestu Atlantis.FOTO: Thinkstock
'Zlata' pravila obnašanja na bazenu

Pred vstopom v prostor, kjer je bazen, ali tik preden stopiš vanj je majhen 'bazenček' z vodo, ki je namenjen odstranjevanju umazanije z nog. Čeprav je voda tu nekoliko hladnejša, si noge dobro očistite. Tu gre predvsem za vašo higieno.

Po prihodu na bazen se nato najprej v celoti stuširajte. Tuši so ponavadi na voljo obiskovalcem že takoj ob vstopu. Samo z dobro osebno higieno lahko namreč poskrbimo, da bo plavanje prijetno za vse obiskovalce.

Pozanimajte se, ali je kakršnakoli obutev, ki bi jo nosili ob bazenu, sprejemljiva. Nekje bo dovoljeno, da nosite natikače, spet drugje bodo pričakovali, da boste na bazenu bosi.

Stvari, ki ste jih prinesli s seboj na bazen, nikar ne puščajte ob robu bazena, da bi jih lahko imeli ves čas pri roki. Pustite jih na svojem ležalniku ali jih spravite v torbo, kjer vas bodo počakale.

Ob bazenu bo za vašo varnost skrbel reševalec iz vode. Poslušajte, kaj vam bo naročil, saj je to oseba, ki je v prvi vrsti zadolžena za vašo varnost. V kolikor boste njegova opozorila preslišali, vas lahko odslovi z bazena.

Voda v bazenu je čista in taka mora tudi ostati. Če ste na kopališče prišli v družbi otrok, poskrbite, da bodo redno obiskovali toaletne prostore.

Zaradi higienske varnosti je voda v bazenu razkužena s klorom. Da ne bi prišlo do kakšnega vnetja ali reakcije, je dobro, da pod vodo nimate odprtih oči oziroma da nosite zaščitna plavalna očala.

Izredno pomembno je, da v vodo ne greste takoj po zaužitem obroku, ker nihanja v vodi ovirajo prebavo.

Ko boste zapustili bazen, se znova stuširajte. Umijte si lase, posebno pozornost pa znova namenite nogam.

Počitnice so tu. Nimate varstva za svojega otroka? Preverite ponudbo počitniških aktivnosti v Atlantisu in privoščite svojim otrokom obilo zabave.
Počitnice so tu. Nimate varstva za svojega otroka? Preverite ponudbo počitniških aktivnosti v Atlantisu in privoščite svojim otrokom obilo zabave.FOTO: Thinkstock

Ko čofotanje postane zabava!

Ne delajte si skrbi, kje preživeti lep, sončen dan, in pridite v Atlantis, kjer 365 dni na leto sije sonce. Naj se zabava in nepozabna doživetja pričnejo že danes. Ponedeljek ostaja dan za Atlantis. Še naprej si lahko namreč ponedeljkovo celodnevno razvajanje v Vodnem mestu Atlantis privoščite po posebno ugodni ceni.

Sicer pa vodno mesto Atlantis ponuja tudi pester in zanimiv program poletnega počitniškega varstva za otroke. Med šolskimi počitnicami se tako najmlajšim tudi letos obetajo zabavne pustolovščine. Zabavali in kratkočasili se bodo ob različnih zabavnih delavnicah in igrah, manjkalo pa ne bo niti športnih aktivnosti. Poleg plavanja in divje vožnje po toboganih bodo otroci lahko nadgradili svoje znanje angleščine ali pa se naučili nekaj osnovnih udarcev tenisa. Možnosti je več, najdite program in opcijo, ki ustreza vašim in otrokovim željam, in poskrbite za to, da bodo počitnice zanj letos res nepozabne.

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493