5 idej za zimske izlete po Sloveniji

5 idej za zimske izlete po Sloveniji

A.K.
01.12.2022, 5:00
0
Ko se naša dežela preobleče v sneg, postane prava zimska pravljica, ki kar kliče po raziskovanju bolj ali manj znanih kotičkov. Zdi se, da po idiličnih zasneženih krajih še vedno najbolj slovi Gorenjska, a na seznam idej za izlet smo tokrat umestili tudi Bloško planoto, kjer ne manjka priložnosti za zimske aktivnosti. Hrepenite po hedonističnem zimskem oddihu v objemu najdražjega, izletu s prijateljicami ali športnih doživetjih? Kraji, predstavljeni v nadaljevanju, nudijo možnosti za vse želje in okuse.

Kranjska Gora

Z lahkoto bi ji rekli kraljica zime, saj vsako leto privabi izletnike z vseh koncev Slovenije. Ko jo pobeli sneg, postane ta alpska vasica, ujeta med bele vrhove, odlična izbira za aktiven ali romantičen oddih. Izbira zimskih športov je velika, zato pridejo na svoj račun ljubitelji smučanja, teka na smučeh, krpljanja in sankanja. Večni romantiki imajo na izbiro čudovite nastanitve, kjer se lahko pogrejejo v savni, uživajo v gurmanskih dobrotah ali pa lepote kraja občudujejo kar iz bazenov z razgledom. Ob tem velja omeniti, da je Kranjska Gora odlična iztočnica za obisk številnih naravnih znamenitosti, ki jih v okolici ne manjka. 

Kranjska Gora
Kranjska GoraFOTO: Dreamestime

Zelenci

To čudovito stvaritev narave najdemo le nekaj minut vožnje iz Kranjske Gore, natančneje za vasico Podkoren. Naravni rezervat je očem skrit, zato nas na njegovo bližino opozorita urejeno parkirišče in lesena brunarica, v kateri se lahko pogrejemo s toplim čajem. Pot do majhnega smaragdnega jezera, ki je v bistvu izvir Save Dolinke, vodi skozi gozd, ki v zimskem času spominja na pravo pravljično deželo, na cilju pa smo nagrajeni z dih jemajočim razgledom. Zaradi stalne temperature jezero tudi pozimi ne zamrzne, zato lahko njegovo zeleno barvo v kombinaciji s snežno belino občudujemo tudi v tem času. 

Zelenci
ZelenciFOTO: Dreamestime

Jezersko

Na skrajnem severu Slovenije najdemo dolino Jezersko, ki je v vseh letnih časih nadvse priljubljena pri ljubiteljih narave. Pozimi navdušuje s svojo idilično podobo in privablja predvsem ljubitelje zimskih športov, pa tudi hedoniste, ki pod vencem Julijskih Alp uživajo v neverjetnih zimskih razgledih. Nastanitev vseh cenovnih razredov na tem koncu ne manjka, prav tako ne čudes, ki jih je ustvarila narava. Obiščete lahko priljubljeno Planšarsko jezero, se odpravite do Ankovih slapov, si ogledate partizansko bolnišnico Krtino ali se odpravite na katero od priljubljenih pohodnih poti. Seveda je treba v tem času prej preveriti dostopnost. 

Jezersko
JezerskoFOTO: Dreamestime

Velika planina

Ste že doživeli sončni vzhod na zasneženi Veliki planini? Če ne, potem je to zagotovo ena od stvari, ki jih dodajte na seznam zimskih doživetij. Velika planina navdušuje vse leto, še posebej pozimi, ko planšarske koče pobeli sneg, zasnežene strmine pa privabijo vse, ki so željni aktivnosti. Planota pa je odlična izbira tudi za vse ljubitelje romantike, saj številne koče nudijo popoln oddih od vsakdanjega stresa, zlasti pozimi, ko lahko ob kaminu uživamo v izjemnih razgledih, se pogrejemo v savni in preprosto uživamo v trenutku. 

Velika planina
Velika planinaFOTO: Dreamestime

Bloke

Čeprav čudovita bloška pokrajina privablja predvsem izletnike z južnega konca Slovenije, ni nobenega razloga, da je ne bi obiskali tudi sami. Bloke so znane po dolgotrajnih zimah, pa tudi bloškem smučanju, zato ne gre odlašati, če ste ljubitelji teka na smučeh ali pa se za ta zimski šport šele ogrevate. Prostrane bloške ravnice so prepredene z urejenimi tekaškimi progami, priložnost za snežne radosti pa najdejo tudi kajtarji, saj je Bloška planota znana kot zibelka slovenskega kajtanja na snegu. Če niste ravno športni navdušenci, pa je za kratko sprostitev dovolj že sprehod okoli zamrznjenega Bloškega jezera, ki se pozimi spremeni v priljubljeno drsališče. Če želite tam preživeti konec tedna, preverite ponudbo glampinga, pri čemer je na voljo tudi plačilo s turističnimi boni. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke