Zadovoljna.si
Celje, Stari grad

Potovanja

Top ideja za nepozaben vikend izlet na Savinjskem

Ma.K.
14. 07. 2023 05.00
0

Čeprav ob besedi poletje večina najprej pomisli na morje, pa so dolgi sončni dnevi kot nalašč tudi za izlete po bližnji ter daljni okolici. Kakšen konec tedna se vam vsekakor splača preživeti v Celju, tretjem največjem slovenskem mestu, ki ponuja popolno kombinacijo mestnega vrveža, zgodovine, kulture ter doživetij v naravi. Predstavljamo vam nekaj najbolj priljubljenih izletniških točk tega plemiškega kraja, ki se jih vsekakor splača obiskati!

Domačini mu ljubkovalno pravijo Cjele ali Cele, uradno pa tretje največje mesto Slovenije nosi ime Celje. Gre za prisrčno mesto v osrčju naše dežele, ki leži približno na pol poti med prvim ter drugim največjim mestom v državi, Ljubljano ter Mariborom. 

Celje se lahko pohvali z bogato zgodovino: že leta 15 pr. n. št. so ga osvojili Rimljani ter mu nadeli ime Celeia, slovelo naj bi po bogastvu, zato so ga klicali tudi druga Troja. Pozneje so pomemben pečat pustili Celjski grofje, ki so jih nasledili Habsburžani, zato se je začelo hitro razvijati v obrtniško in trgovsko središče sodobnega časa. 

Ostanki bogate zgodovine in kulturne dediščine so vidni še danes, celotno podobo pa krasno uokvirja slikovita narava, zato je Celje s svojo okolico popolna destinacija za zanimiv ter sproščen poletni izlet – pa naj si bo samostojno, v paru ali z družino oziroma prijatelji.

Celje
CeljeFOTO: Zavod Celeia Celje

Pestro dogajanje v središču mesta

V Celju vsako leto potekajo zanimive prireditve, kot so Pravljično Celje, Muzejska noč, Dnevi kulture, Veronikini večeri, Poletje v Knežjem mestu in drugi. Od leta 2016 je mesto nosilec znaka Slovenia Green Destination in se tako uvršča med okolju in družbi prijazne destinacije. 

Izjemno zanimiv je že pogled na staro mestno jedro, ki je kot sprehod skozi časovni stroj: ostanki rimske ceste, srednjeveški stolpi, izjemna stavbna dediščina ter moderno urejeni trgi s pestro gostinsko in butično ponudbo. Pot vas pelje mimo Celjskega doma, Hotela Evropa, Slovenskega ljudskega gledališča, Mestne hranilnice, Prothasijevega dvorca, Narodnega doma in Knežjega dvorca, vse do kipa svetovne popotnice Alme M. Karlin, ki je kot ženska za časa svojega življenja pomembno izstopala iz tradicionalnega povprečja. 

Srednjeveški plesi na Glavnem trgu
Srednjeveški plesi na Glavnem trguFOTO: Zavod Celeia Celje

Mestni gozd z drevesno hišo

Iz starega mestnega jedra se lahko podate do nabrežja Savinje in znamenitega kipa Splavarja ter prečkate Splavarski most. Znašli se boste v Mestnem parku ter celjskem Mestnem gozdu, skozi katerega so celjski grofje nekoč potovali z gradu v mesto. Mestni gozd vas bo očaral z 12 gozdnimi potmi, ki skupaj štejejo 14 kilometrov. Ob tem vam srčni utrip pospešita še telovadnica na prostem ali sprehod po trim stezi. 

Prav poseben del gozda pa je največja čarobna drevesna hiša v Sloveniji, ki je v celoti izdelana iz lokalnega lesa in vam z veseljem ter povsem brezplačno ponudi edinstveno izkušnjo v naravi. Doživetje dopolnjujejo tudi dogodki, ki se pogosto odvijajo v hišici in njeni okolici – delavnice, koncerti, pesniški večeri in drugi kulturni dogodki, do konca avgusta pa je na ogled še občasna interaktivna razstava Štirje elementi narave. 

Največja drevesna hiša v Sloveniji, Celje
Največja drevesna hiša v Sloveniji, CeljeFOTO: Shutterstock

Muzeji in galerije

S slikovitih ulic starega mestnega jedra pa lahko zavijete tudi v celjske muzeje in galerije, ki vabijo na umetniški in zgodovinski sprehod od prazgodovine do antike, od vrhunca obdobja celjskih grofov do baroka, od moderne do danes. 

Pokrajinski muzej Celje del svojih zbirk denimo predstavlja v prostorih Stare grofije, kjer so podrobneje predstavljeni znameniti celjski grofje in rezbar, domačin Ferdinand Gallo ter popotnica Alma M. Karlin. 

Pod njegovo okrilje sodi tudi veličastni Knežji dvor, delo grofov Celjskih, ki med drugim gosti stalno razstavo o njihovem življenju. V kletnih prostorih si lahko ogledate razstavo 'Mesto pod mestom', zapuščino antične Celeie, ki močno spominja na Pompeje. Spustite se do starodavnih zidov, občudujte rimske freske in bogate kipe iz marmorja, ohranjene in situ, ki še po toliko stoletjih osupnejo s svojo nedolžno belino.

V Pokrajinskem muzeju Celje si med drugim lahko ogledate razstavo 'Mesto pod mestom'.
V Pokrajinskem muzeju Celje si med drugim lahko ogledate razstavo 'Mesto pod mestom'.FOTO: Zavod Celeia Celje

Kulturno dediščino od začetka 20. stoletja dalje pa lahko občudujete v Muzeju novejše zgodovine Celje, ki stoji v starem celjskem magistratu in z oživljanjem predmetov ter njihovih zgodb razjasnjuje preteklost in pomaga pri razumevanju sedanjosti.  Del muzeja je tudi Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji. Skozi razstavo vas z različnimi interaktivnimi pristopi popelje Herman Lisjak, in čeprav so vsebine ciljno namenjene otrokom do 12. leta, ga obiskujejo in soustvarjajo obiskovalci vseh starosti.

Muzej novejše zgodovine, Celje
Muzej novejše zgodovine, CeljeFOTO: Zavod Celeia Celje

Tehnopark Celje

Tehnopark Celje se nahaja v prostorih nekdanje veleblagovnice Tehno Merkator, na Gubčevi ulici v središču Celja, in je prvi ter največji park znanosti, tehnologije in inovativnosti ter popoln prostor za igranje, učenje, druženje in čudenje svetu. V več nadstropjih so na voljo številne interaktivne vsebine in eksponati, ki na poučen in atraktiven način prikazujejo naravne pojave, delovanje elektrike, zgradbo in delovanje človeškega telesa in tehnološke izzive prihodnosti.

V spodnjem nadstropju je vhod in blagajna, z dvigalom pa se povzpnete na eno od dveh platform, kjer se nahaja kar 53 igralnih postaj, magični svet iluzij ter čudovit razgled na mesto. V čisto zgornjem nadstropju je Platforma 360, v kateri izvajajo različne delavnice ter igre na temo naravoslovja in tehnologij. Tu se lahko podate v tehno svet ugank in raziskujete pojave, ki izzivajo vaše možgane.

Stari grad

Stari grad se bohoti nad Celjem.
Stari grad se bohoti nad Celjem.FOTO: Shutterstock

 

Stari grad je najbolj obiskana turistična atrakcija Celja. Gre za po površini največji slovenski grad v Sloveniji, ki je jasno viden že iz središča mesta, saj se impozantno dviga nad njim. Izjemno razsežna trdnjava iz 14. in 15. stoletja s stanovanjskim jedrom, izstopajočim stolpom in obrambnimi zidovi, je postavljena na zaščitno lego na grič nad Savinjo. Grad je bil nekoč dom najvplivnejše slovenske vladarske dinastije vseh časov – celjskih grofov. Prvi, ki se je z ženo in štirimi otroki preselil na grad, je bil Friderik I., zadnji prebivalci so na gradu živeli še 1795.

Danes je Celjski grad odprt vse dni v letu, tako da se lahko povzpnete na stolp zaljubljenega Friderika, od koder se vam bo odprl izjemen razgled na mesto. Nekaj nadstropij nižje vaš čaka še Teater groze, stalna razstava mučilnih naprav, ki so jih uporabljali med 16. in 18. stoletjem. Grajsko dvorišče skozi vse leto gosti tudi številne družabne dogodke, tako da lahko doživite kustomirano vodenje po gradu, spoznate različne tehnike tiskanja, ustvarjate v srednjeveških delavnicah, ob vikendih pa celo opazujete viteze, ki se mečujejo in streljajo z lokom, ter se tako vrnete v srednji vek. 

Stari grad nad Celjem je prizorišče številnih prireditev in koncertov
Stari grad nad Celjem je prizorišče številnih prireditev in koncertovFOTO: Robi Valenti

Šmartinsko jezero

V neposredni bližini Celja velja obiskati Šmartinsko jezero, ki predstavlja pravo osvežitev vročih poletnih dni. Gre za privlačno in vse bolj priljubljeno izletniško točko, ki je skozi leta postala turistično, športno in rekreacijsko območje regije. Jezero je nastalo leta 1970, da bi regijo obvarovali pred hudourniškimi poplavami in sodi med največja umetna jezera v državi. 

Obala jezera meri približno 10 km in je zelo razgibana, tako da ponuja ogromno možnosti za sprostitev ter oddih: od sprehajanja, pohodništva, tematskih poti pa vse do kolesarjenja, kopanja, veslanja, odličnega otroškega igrišča ter adrenalinskih užitkov v wake parku. Jezero je zaradi bogatega vodnega življenja pravi raj za športni ribolov, v bližini so na voljo začasno igrišče za golf ter številni ponudniki gostinskih storitev.

Šmartinsko jezero ponuja številne možnosti sprostitve.
Šmartinsko jezero ponuja številne možnosti sprostitve.FOTO: Shutterstock

Celjska koča in Grmada

Celjska koča je le streljaj oddaljena od Celja in je z 652 metri del Posavskega hribovja. Pozimi je priljubljeno smučišče, poleti pa postojanka pohodnikov in rekreativcev, ki želijo uživati v naravi.  Pohvali se lahko z urejenim vrtom, številnimi igrali, tik ob koči se nahaja še letno sankališče Bobkart, kjer hitrost doseže tudi do 40km/h, blizu je tudi pustolovski park s 3 poligoni različnih težavnostnih stopenj. V bližini je tudi 183 visokih stopnic, ki vas popeljejo do hiše na Pečovniku, v kateri je proti koncu svojega razburljivega življenja živela Alma M. Karlin. Vsako soboto je možen brezplačen ogled njene Spominske hiše, prisluhnete pa lahko tudi navdihujočim zgodbam in prigodam iz njenega življenja, ki jih pripoveduje varuhinja hiše in velika Almina poznavalka Jerneja Jezernik. 

V kolikor pa vam Celjska koča še ne predstavlja izziva, lahko od tod nadaljujete pot tudi na Grmado, z vrha katere se odpre lep razgled na Posavsko hribovje, celjski Stari grad, Celje in del Savinjske doline. Na jugovzhodnem pobočju Grmade se nahaja tudi Pečovniška koča, ki je odprta ob vikendih in praznikih. 

Okusi Celja

Ker pa prazna vreča ne stoji pokonci, bo treba med odkrivanjem čarov Celja z okolico najti tudi kaj dobrega za pod zob. Glede na to, da so mestu nekoč vladali celjski grofje, bo kulinarična izkušnja najbolj pristna, če bo spominjala na tradicije starega veka, zato so se priznani celjski chefi lotili odkrivanja okusov, s katerimi je najpomembnejša dinastija z našega širšega geografskega območja navdušila še tako zahtevno evropsko visoko plemstvo. 

Naj Okusi Celja razvajajo vaše brbončice.
Naj Okusi Celja razvajajo vaše brbončice.FOTO: Zavod Celeia Celje

Nastale so sodobne kulinarične kreacije iz svežih, lokalnih sestavin, ki vam jih postrežejo na lesenih ploščah, za pristno izkušnjo pa je lesen tudi jedilni pribor. Ko se boste torej naslednjič mudili v Celju, si privoščite Barbarino simfonijo, Cilli piščanca, pojedino grofov Celjskih ter ostale dobrote, ki vam jih postrežejo v priznanih celjskih restavracijah. Za posladek pa si obvezno privoščite še tradicionalno celjsko rolico. Vaše brbončice vam bodo hvaležne! 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324