Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Potovanja

Prekrasen, a pogosto prezrt slovenski kraj, ki vas bo navdušil

A.K.
27. 02. 2021 06.00
0

Cerkno leži na stičišču Alp in Mediterana, a tisto, kar ga dela najbolj posebnega, sta njegova neprecenljiva naravna in kulturna dediščina. Naselje, ujeto med prostranim hribovjem pripoveduje številne zgodbe preteklosti, ki v veliki meri odmevajo tudi v tujini. Okolica Cerknega je pravi raj tudi za ljubitelje narave, saj možnosti za celoletne športne aktivnosti nikoli ne zmanjka.

Cerkno

Naselje leži v osrčju Cerkljansko-idrijskega hribovja in turistom predstavlja popoln umik v objem pristne narave in bogate kulturne dediščine. Mnogi ga poznajo predvsem po sodobnem smučišču, ki v zimskih mesecih privablja številne domače in tuje goste. A Cerkno je vredno obiska tudi v vseh ostalih mesecih, saj so okoliške pohodniške poti kot nalašč za ljubitelje nordijske hoje in osupljivih razgledov. Povzpnete se lahko na Porezen (1630 m), najvišji vrh Cerkljanskega hribovja, ali pa na Črni Vrh (1291 m), ki se pozimi spremeni v smučišče. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji gorskega kolesarjenja, jadralnega padalstva in plezanja. Ker Cerkno ponuja mnogo doživetij, naravne in kulturne dediščine, se je v njem vredno ustaviti vsaj za dva dneva, če ne več.

V tem primeru se lahko nastanite v Hotelu Cerkno, kjer se po aktivno preživetem dnevu prijetno utrujeni sprostite v bazenu. Če vas zanima zgodovina in si želite pobližje spoznati zanimivosti kraja, lahko obiščete tudi Cerkljanski muzej, gurmani pa nikar ne pozabite poskusiti katere od lokalnih dobrot. V okolici je vredna obiska tudi Zakojca, rojstni kraj Franceta Bevka, kjer stoji tudi njegova domačija. 

5 najlepših slovenskih jam, ki jih je vredno obiskati
Preberi še
5 najlepših slovenskih jam, ki jih je vredno obiskati

Poleg Cerknega ne gre izpustiti Arheološkega parka Divje Babe in znamenite Bolnice Franje, ki veljata za najbolj priljubljeni turistični znamenitosti v okolici. 

Arheološki park Divje Babe

Le 20 minut vožnje iz Cerknega boste potrebovali do idilične vasice Šebrelje, ki leži na Šebreljski planoti. Poleg neokrnjene narave, prostranih travnikov in neverjetnega miru boste tam našli Arheološki park Divje babe. Med strmim skalovjem je skrita jama, v kateri so našli znamenito piščal, izdelano iz stegnenice jamskega medveda, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu. Poleg nje pa tudi kosti več kot 60 živalskih vrst, različna orodja iz kosti in kamna ter ostanke kurišč. Park je nedvomno vreden ogleda, saj poleg čudovite lokacije omogoča edinstven vpogled v življenje neandertalca. Zaradi izjemnih najdb veljajo Šebrelje za zibelko svetovne glasbe. Ljubitelji pohodništva in zgodovine bodo navdušeni nad razgledno potjo iz 1. svetovne vojne, ki se imenuje Pot po mulatjeri in je speljana iz doline reke Idrijce do Šebreljske planote. 

Kako najbolje izkoristiti turistični bon?
Preberi še
Kako najbolje izkoristiti turistični bon?

Bolnica Franja

Izhodišče za obisk Bolnice Franje je približno 5 kilometrov iz Cerknega, v neposredni bližini vasice Dolenji Novaki. Ob parkirišču stoji prijetna okrepčevalnica, od katere nas table vodijo v težko prehodno sotesko Pasice. Ozka, a zelo slikovita pot nas nekaj časa vodi skozi gozd, nato ob skalnatih stenah, mimo slapov, dokler nas ne pripelje do vhoda v Bolnico Franjo. Delovala je med 2. svetovno vojno, in sicer med letoma 1943 in 1945, namenjena pa je bila oskrbi in zdravljenju partizanskih ranjencev. Gre za kompleks 14 barak in drugih objektov, ki prikazujejo operacijsko sobo, rentgen, invalidski dom in tudi električno centralo tistega časa. Kljub temu da je bolnico leta 2007 močno poškodovala povodenj in odnesla veliko avtentičnega materiala, so jo v celoti rekonstruirali. Leta 2015 je dobila tudi Znak Evropske dediščine. Obisk Bolnice Franje lahko združite z ogledom soteske Pasice, ki jo je ustvaril hudournik Čerinščica. Ljubitelje naravnih pojavov bodo gotovo navdušili tolmuni, slapovi in kraški pojavi. 

7 TOP idej, kje jeseni koristiti turistični bon
Preberi še
7 TOP idej, kje jeseni koristiti turistični bon

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493