Zadovoljna.si
Naslovna slika

Potovanja

Zakaj evropska kartica ne zadostuje za potovanje po Evropi?

M.A.
12. 06. 2024 13.10
0

Če je Italija na vrhu vašega seznama za letošnje počitnice, niste edini. Gre za državo, ki je postala tako zelo priljubljena, da so nekatera mesta že začela zaračunavati dnevno vstopnino, da bi zmanjšala število turistov v poletnih mesecih. Ali to pomeni, da bi se ji morali letos izogniti? Seveda ne! Poleg krajev, ki jih pogosto videvamo na Instagramu, ta čudovita dežela ponuja številne manj znane, a prav tako čudovite kotičke, ki jih bomo predstavili v članku. In naj vas že zdaj opozorimo: za nobeno od teh destinacij evropska kartica ne bo zadostovala!

1. Emilija Romanja za prave gurmane

Emilija Romanja je popolna destinacija za gurmane, ki iščejo nekaj več kot le znamenito rimsko carbonaro ali pico margerito iz Neaplja. Čeprav sta ti dve ikonični italijanski mesti priljubljeni kulinarični destinaciji, lahko njune ozke ulice v vročih poletnih mesecih postanejo neprijetno natrpane. Zato se raje odpravite proti severu, v regijo Emilija - Romanja, skriti dragulj, znan kot italijanska "dolina hrane". 

Emilija - Romanja je dom nekaterih najbolj znanih italijanskih gastronomskih zakladov, kot so Parmigiano Reggiano, balzamični kis iz Modene, mortadela, castagnaccio (kostanjevi kolači) in Lambrusco, peneče rdeče vino. Med obiskom te regije morate nujno obiskati lokalne tratorije, kjer lahko okušate avtentične jedi in lokalne proizvode. Po okusnem obroku se sprehodite po mestnem trgu, saj dobra hrana zahteva dobro prebavo. Passeggiata, tradicionalni sprehod po obroku, ni le odličen način za pomiritev želodca, ampak tudi priložnost za spoznavanje domačinov in doživljanje pravega italijanskega načina življenja.

Emilija - Romanja
Emilija - RomanjaFOTO: Shutterstock

2. Alberobello, ki spominja na fotografijo z razglednice

V južni regiji Apulija se nahaja Alberobello, mestece z nekaj več kot 10.000 prebivalci, ki slovi po svojih nenavadnih hiškah iz apnenca, imenovanih trulli. Te bele, stožčaste hiške, obdane s svetlo zelenim listjem, so videti kot italijanska različica hobitove vasi. Nekatere od teh ikoničnih zgradb so preurejene v restavracije, trgovinice in butične hotele, kar obiskovalcem omogoča, da doživijo to čarobno mesto na povsem edinstven način.

Alberobello pa ni zgolj slikovita turistična destinacija. Njegovi trulli imajo bogato zgodovino, saj segajo v 14. stoletje. Legenda pravi, da so domačini ustvarili stožčaste strehe, ki so jih lahko hitro razstavili, da bi se izognili plačilu davkov za "dokončane" stavbe. Ne vemo, če je ta zgodba resnična, vemo pa, da je ta Unescova svetovna dediščina, obdana z oljčnimi nasadi in griči, eno najbolj slikovitih krajev v Italiji. Turizem v Alberobellu je v zadnjih letih sicer zrastel, vendar mesto še vedno ponuja številne mirne stranske ulice in skrite kotičke, ki jih lahko raziskujete v miru.

3. Eolski otoki, ki so še bolj pravljični kot Amalfiska obala

Poletje na italijanski obali je privlačno, a nič kaj posebnega, če preživite ure in ure na prenatrpanih plažah z množico turistov. Zakaj ne bi poskusili nečesa drugačnega in obiskali Eolskih otokov, ki so skriti dragulj Sicilije? Znani so po neokrnjeni naravi ter ponujajo oazo miru, kjer se lahko resnično spočijete. Razgibani zeleni griči, posuti s slikovitimi domovi, se vzpenjajo nad kristalno modrim Sredozemljem, kar ustvari okolje za popoln oddih.

Eolski otoki, sestavljeni iz sedmih vulkanskih biserov, so zlahka dostopni s Sicilije. Salina je kot nalašč za tiste, ki si želijo uživati v butičnih hotelih, zdraviliščih in vinogradih, medtem ko je Filicudi prava izbira za ljubitelje vodnih športov, kot so plavanje, potapljanje in jadranje. Za avanturiste je plezanje na aktivni vulkan Stromboli prava poslastica, še posebej ob nočnem križarjenju ob Sciara del Fuoco, kjer lahko opazujete, kako lava drsi v morje.

Eolski otoki
Eolski otokiFOTO: Shutterstock

4. Dolomiti za malo drugačen poletni oddih

Dolomiti so čarobni del Alp in raj za aktivne popotnike, saj ponujajo obilo pohodniških poti in stez za gorsko kolesarjenje. Ne gre za običajno pohodništvo. Gre za pohodništvo, ki ga spremljajo najbolj spektakularni razgledi, kar jih ponuja italijanska pokrajina. 

Dolomiti ponujajo obilo priložnosti za sprostitev in uživanje v lokalni kulinarični ponudbi. Zakaj ne bi organizirali piknik kosila z lokalnimi dobrotami, kot so jabolčni zavitek, sir iz okoliških planin in pršut? Hrana v tej regiji odraža tako nemški kot avstrijski vpliv, kar pomeni, da lahko pričakujete raznovrstno in okusno kulinariko. In čeprav je poleti v Dolomitih še vedno precej obiskovalcev, to ni nič v primerjavi z gnečo v Benetkah ali Vatikanu.

5. Matera za takojšnjo vrnitev v preteklost

Mesto Matera, eno najstarejših stalno naseljenih naselij na svetu, ponuja edinstveno potovanje skozi zgodovino. Stari del Matere stoji na planoti in vključuje dve skupnosti, imenovani Sassi, ki ju sestavlja več kot 3000 jamskih domov, cerkve s freskami, samostani in amfiteatri, vklesani v mehak apnenec klifov. Kar je bilo nekoč naravno naselje jam, se je razvilo v umetno ustvarjen labirint ulic, stopnic in podzemnih rovov, ki se vijejo skozi apnenčasto grapo. 

Mesto je značilno svetlo rjavo, prekrito s svetlo zelenimi drevesi in tu pa tam z zastavami. Na žalost je večina prebivalcev Sassi živela v revščini, pri čemer so razširjene bolezni in nezdravi pogoji prisilili vlado, da je v petdesetih letih 20. stoletja preselila številne prebivalce. Danes pa je Sassi obogaten z muzeji ter podzemnimi razstavami in ogledi, ki ponujajo pristen vpogled v življenje v starodavni Materi. 

Matera
MateraFOTO: Shutterstock

Zakaj evropska kartica ne zadostuje za potovanje po Evropi?

Omenili smo že, da evropska kartica ne zadostuje za obisk destinacij, ki smo jih omenili. Prav tako ne zadostuje za obisk ostalih destinacij po Evropi. Zakaj je temu tako? Čeprav evropska zdravstvena kartica ponuja ključno kritje za nujne zdravstvene potrebe med kratkotrajnim bivanjem v tujini, je treba opozoriti, da ne pokriva nekaterih pomembnih stroškov, kot so prevoz zaradi poškodbe na smučišču, prevoz nazaj v domovino, zdravstvene storitve v turističnih ambulantah na Hrvaškem, doplačila pri zdravstvenih storitvah v tujini ter stroški zdravljenja ali poroda v tujini, če se bivanje v tujini ne zaključi z vrnitvijo v domovino. To poudarja potrebo po dodatnem zavarovanju, še posebej v primeru preselitve v drugo državo, kjer je treba urediti zdravstveno zavarovanje kot rezident tuje države, saj evropska zdravstvena kartica v takšnih primerih ne bo zagotavljala zdravstvenih storitev.

Pred odhodom v tujino zato priporočamo sklenitev zavarovanja za tujino, saj vam nudi ustrezno finančno varnost in pomoč v primeru nezgode ali bolezni. Zavarovanje zagotavlja organizacijo medicinske pomoči, vključno z medicinsko oskrbo, prevozom do bolnišnice, zdravljenjem v bolnišnici, prevozom nazaj v domovino ter druge stroške. Poleg tega vam omogoča tudi dostop do Asistenčnega centra, ki vam nudi pomoč v slovenščini 24 ur na dan vse dni v letu in še več.

Zavarovanje za tujino lahko enostavno sklenete preko spleta, pri čemer lahko izkoristite 10 % popust za spletno sklenitev. Pri tem pa velja poudariti, da je zavarovanje mogoče skleniti tudi tik pred odhodom v tujino, vendar le, če ste v trenutku sklenitve še v Sloveniji.

 

Sponzorirana vsebina

 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493