Tri stvari, zaradi katerih morate ta konec tedna obiskati Koper

Tri stvari, zaradi katerih morate ta konec tedna obiskati Koper

S.V.
21.09.2022, 5:00
Jesenski dnevi, predvsem tisti s sončkom obsijani, so odlični za pobeg na izlet v bližnje slovenske kraje. Dnevne temperature so ravno pravšnje, da vam ne bo prevroče ali premrzlo. Tokrat smo izbrali priljubljeno glavno mesto slovenske Istre in vam v nadaljevanju razkrivamo nekaj idej, kaj vse lahko doživite, če se boste tja odpravili na enodnevni izlet, in katerega sladkega dogodka, ki bo potekal konec meseca septembra, ne smete zamuditi.

Res je, da je Koper zelo priljubljeno mesto za enodnevni izlet in da se največkrat tja odpravite na kakšen sprehod, ob morju in sončku spijete dobro kavo in odhitite na okusno morsko kosilo. Zakaj pa tokrat ne bi raziskali skritih kotičkov občine Koper, ki vam bodo ponudili čudovite razglede in prav posebne spomine, ki jih boste z veseljem ujeli s svojimi fotoaparati? Raziskujete lahko tudi mestno jedro Koper, ki ponuja številne kulturne znamenitosti in trge. Še bolj pestro pa bo, če boste to raziskovanje združili z okušanjem sladkih dobrot, zato se tja odpravite 24. in 25. 9. 2022, ko poteka že 14. Sladka Istra

Zbrali smo tri stvari, za katere se vam ne bo treba odpeljati daleč stran od mestnega jedra, hkrati pa bo vaš izlet nekaj več kot le sprehod in kavica ob sončku in morju. 

Konec tedna bo v Kopru potekala že 14. Sladka Istra. (Foto Jaka Ivančič)
Konec tedna bo v Kopru potekala že 14. Sladka Istra. (Foto Jaka Ivančič)FOTO: Arhiv naročnika

Sladka Istra 

Zakaj ne bi sprehoda združili s sladkanjem in okušanjem številnih različnih dobrot? Da boste ujeli najbolj sladek termin za obisk Kopra v jesenskem času, se tja odpravite 24. in 25. 9. 2022. Na Titovem trgu, trgu Brolo in Martinčevem trgu bo namreč potekala že 14. Sladka Istra, tradicionalna prireditev, na kateri lahko preizkusite številne sladice, se udeležite delavnic in svoje otroke odpeljete do animacijskih kotičkov. Prireditev poteka tako, da si na informativnih stojnicah zagotovite kovance, ki služijo kot plačilno sredstvo za degustacije sladic pri ponudnikih.

Stojnice s sladicami se bodo nahajale na dveh najlepših trgih v mestnem jedru Kopra, to sta Titov trg in trg Brolo. Tu bo zagotovo prevladoval vonj po sveže ocvrtih miškah, posutih s sladkorjem, čokoladnih pralinejev z najrazličnejšimi polnili, okusnih torticah s kremasto sredico in številnih drugih vrhunskih slaščičarskih mojstrovinah. Sredi parka bo svoj kotiček našel tudi koktajl bar, kjer bo simpatični D Bearded Bartender, Alen Gustinčič, predstavil, kako lahko z doma pripravljenimi sirupi iz sezonskega sadja in dišečega rožmarina obogatimo koktajle. 

Ko se boste posladkali, je obisk stolpa odlična popestritev vašega izleta v Koper. (Foto Jakob Bužan)
Ko se boste posladkali, je obisk stolpa odlična popestritev vašega izleta v Koper. (Foto Jakob Bužan)FOTO: Arhiv naročnika

Na prireditvi bodo tudi posebni gostje, ki bodo v okviru delavnic svoje recepte in skrivnosti delili z prav z vami. Slaščičarski chef Tomi Češek iz Zebra Patisseries, ki je bila po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2022 izbrana za najboljšo slaščičarno, bo udeležencem delavnice približal francoske eklerje in makrone. Najboljši sommelier Slovenije 2022, Valentin Bufolin, pa bo z ljubitelji in poznavalci spajal žlahtno kapljico s čokolado. Če vas mikajo omenjene delavnice, si čim prej zagotovite mesto. Prijavite se lahko tukaj

Najmlajši bodo na letošnji Sladki Istri lahko uživali v ogledu zabavnih predstav, na kreativnih delavnicah in animacijskih točkah. Najbolj zabaven, barvit in živahen bo Martinčev trg, kjer se bodo otroci ves dan zabavali na Sladkih mehurčkih. Medtem pa boste starši lahko spili kavo in uživali v sladkih okusih. Preverite, kaj vse bo še ponudila letošnja Sladka Istra tukaj in na Facebook strani Sladka Istra.  

I feel sLOVEnia
I feel sLOVEniaFOTO: Arhiv naročnika

Vodnjak Da Ponte

Poleg Titovega trga in trga Brolo, kjer se boste 24. in 25. 9 sladkali, se lahko sprehodite do Prešernovega trga, kjer si lahko ogledate največji mestni vodnjak, ki je bil v uporabi do leta 1898. Gre za vodnjak na trgu, ki je predstavljal glavni stik otoškega Kopra s kopnim. Tu se je končal vodovod, ki je dovajal vodo v mesto. 

Mestni stolp

Čudovit razgled na vse strani Kopra vam ponuja Zvonik na Titovem trgu. Ta mestni stolp ima tudi zvon, ki velja za najstarejši delujoči zvon v Sloveniji. Povzpnite se po stopnicah do vrha stolpa, ki je bil pred leti popolnoma prenovljen, in uživajte v razgledu na mesto in okolico. Ko se boste posladkali, je obisk stolpa odlična popestritev vašega izleta v Koper.  

Sponzorirana vsebina