Zadovoljna.si
Podpeško jezero

Potovanja

Takšne lepote se skrivajo na Ljubljanskem barju

Anja Kovačič
12. 05. 2021 08.09
0

Čeprav je Ljubljansko barje na prvi pogled videti kot prostrana močvirnata ravnica, skriva številne zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Poleg krajinskega parka na tem območju najdemo tudi unikatne naravne in kulturne bisere, kot so Plečnikova cerkev, Kozlerjev gozd, jezero v Podpeči, Iški vintgar, manjše vzpetine z osupljivimi razgledi in slikovite naravoslovne poti.

Ljubljansko barje
Ljubljansko barjeFOTO: Dreamstime

Ker je Ljubljansko barje odlična ideja za izlet tako bližnjih prebivalcev kot tudi izletnikov z bolj oddaljenih koncev Slovenije, smo pripravili načrt za izlet, ki ga lahko prilagodite svojim željam. Sestavljen je v obliki krožne ture, ki se začne pri Plečnikovi cerkvici in zaključi v Kozlerjevem gozdu. Naravoslovne učne poti je bolj smiselno obiskati posebej, saj so nekatere med njimi daljše in zahtevajo več časa. 

Cerkev sv. Mihaela 

Cerkev sv. Mihaela na Barju je še en čudovit primerek osupljive arhitekture Jožeta Plečnika, ki jo je vredno obiskati. Kot že ime pove, je posvečena nadangelu Mihaelu, predstavlja pa biser svetovne in slovenske kulturne dediščine. Če se boste na raziskovanje Barja odpravili z južne strani Ljubljane, je cerkev odlično izhodišče in obenem prva točka, ki je ne smete zgrešiti. Ko si ogledate Plečnikovo lepotico, se po cesti, ki pelje proti Črni vasi, odpravite naprej proti vasi Podpeč, kjer vas čaka že druga znamenitost. 

Pet kraških vasic, ki jih je vredno obiskati
Preberi še
Pet kraških vasic, ki jih je vredno obiskati
Podpeško jezero
Podpeško jezeroFOTO: Shutterstock

Podpeško jezero

V Podpeči stoji majhno, a nadvse čarobno jezerce, ki se v poletnih mesecih spremeni v urejeno kopališče. Še posebej lepo je zgodaj zjutraj, ko se nad njim vijejo meglice. Kljub svoji majhnosti je precej globoko, saj meri kar 51 metrov v globino, napaja pa se iz sedmih kraških izvirov. Ker velja za priljubljeno izletniško točko, najdemo v bližini tudi prijetno gostilno, kjer lahko posedimo in uživamo v lepem razgledu. Če ste med bolj aktivnimi, je jezero tudi odlična izhodiščna točka za vzpon na priljubljeno vzpetino Sv. Ana. 

Vzpetina Sv. Ana

Na Sveto Ano je več dostopov, eden od njih je razmeroma strma ozka pohodniška stezica, ki od jezera vodi skozi gozd, vse do vrha. Za vzpon boste potrebovali približno 30 minut. Na vrhu vzpetine stoji slikovita romarska cerkev sv. Ane, od koder sega panoramski razgled na Ljubljansko barje, del Ljubljane, hribovje osrednje Slovenije in Alpe. Če ste pustili avtomobil pri jezeru, se vrnete po isti poti in pot nadaljujete najprej v smeri Iga in nato še naprej do Iškega Vintgarja, kamor vas usmerijo table. 

5 manj znanih, a slikovitih jezer v Sloveniji
Preberi še
5 manj znanih, a slikovitih jezer v Sloveniji
iški vintgar
iški vintgarFOTO: Dreamstime

Iški vintgar

Iški vintgar je slikovita soteska, po kateri teče deroča reka Iška. Sprehod ob njej je naravnost osvežujoč, saj pot vodi po gozdu, mimo tolmunov in vse do nasipa, kjer si lahko odpočijemo, malce posedimo ob reki ali napravimo majhen postanek za piknik. Ko se nadihamo svežega zraka in naužijemo prizorov narave, lahko potep po Barju zaključimo v Kozlerjevem gozdu.

Kozlerjev gozd 

Ko se od Igra usmerimo nazaj proti Ljubljani, nas ob dolgi cesti čaka še zanimiv ostanek gozda, ki je razglašen za naravni rezervat. Predstavlja največji gozdnati ostanek visokega barja, v preteklosti pa je bil del posesti plemiške družine Petra Kozlerja. Na tej točki lahko izlet zaključimo, tisti bolj aktivni pa lahko obiščete še katero od naravoslovnih učnih poti, ki jih je na Barju veliko. 

15 idej za nepozaben vikend izlet
Preberi še
15 idej za nepozaben vikend izlet

Naravoslovne učne poti

Barje je prepredeno s številnimi zanimivimi in nadvse poučnimi potmi, med katerimi so ene daljše, druge krajše. Izbirate lahko med Koščevo učno potjo (2,5 kilometra), Potjo ob reki Iški (13 kilometrov), Potjo barjanska okna (3 kilometre), učno potjo Bevke (6,5 kilometrov), Gozdno učno potjo Draga pri Igu (3,2 kilometra) in Pijavško barjansko potjo (8,2 kilometra). Daljše lahko tudi prekolesarite. Sicer pa so vse omenjene poti odlična izbira za vikende, ko si zaželite sprehodov v naravi, saj Barje nudi čudovit pobeg daleč od vseh dražljajev sodobnega časa. 

Ljubljansko barje
Ljubljansko barje FOTO: Shutterstock
5 zanimivih tematskih poti v Sloveniji
Preberi še
5 zanimivih tematskih poti v Sloveniji

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493