Zadovoljna.si
Klevevž - naslovna

Potovanja

Na razvajanje telesa in duha v 3 naravne toplice

A.K.
09. 06. 2020 14.15
0

Čeprav je Slovenija majhna država, je bogata, slikovita in polna lepot, ki čakajo, da jih odkrijemo. Pohvali se lahko tudi z zdravilnimi izviri termalne vode, ki imajo blagodejne učinke na naše zdravje. Poleg majhnih studencev imamo na voljo tudi prave naravne bazene, v katerih se lahko sprostimo in razvajamo v objemu narave. Naravni termalni vrelci imajo to prednost, da zanje ve manj ljudi, zelo verjetno pa boste v njem kar sami, kar je še dodaten plus za tiste, ki ne marate gneče ob turističnih kopališčih. Povabite prijateljico ali partnerja in obiščite eno od treh priljubljenih sprostitvenih točk.

Kaj sploh so termalni in mineralni vrelci? To so vrelci, kjer voda nima nižje temperature od 20 ºC, vsebuje najmanj 1000 mg raztopljene trdne snovi in 250 naravno raztopljenega CO2 v litru vode. V Sloveniji imamo veliko termalnih voda, ki jih najdemo skoraj v vseh regijah.

Kaj vzeti s seboj? Brisačo, kopalke in dobro družbo. Če nameravate ostati dlje časa pa lahko tudi prigrizke, knjigo in piknik odejo.

Klevevž

Za obisk omenjenega naravnega toplega vrelca jo boste morali mahniti proti Dolenjski, natančneje v kraj Šmarješke Toplice, kjer se le nekaj kilometrov stran nahaja Klevevž. Širši javnosti je sicer manj poznan, ga pa omenjajo že v obdobju srednjega veka; njegovo prvotno ime naj bi bilo Kligenfels. Kraj se ponaša tudi z zgodovinskimi ostalinami srednjeveškega gradu in grajskega parka. A tisto, kar zbuja največ pozornosti, je termalni vrelec klevevški bazen, ki mu domačini pravijo tudi klevevške toplice. Voda v tem naravnem bazenu ima skozi vse leto med 21 in 25 ºC, zato ga mnogi obiščejo tudi pozimi, ko se zaradi mrzle temperature zraka nad njim vijejo meglice pare. Okolica bazena je čudovita, saj ga obdaja skalovje in drevesa. Bazen je zagotovo odlična izbira za vse ’zmrzljivce’, ki imajo težave z nizkimi temperaturami vode in si želijo svojevrstne izkušnje namakanja v termalni vodi v objemu narave. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Klunove ali Bušečke toplice

Samo pol ure vožnje iz Klevevža proti vzhodu pa se nahajajo Klunove toplice. Najlažje jih boste našli, če se boste usmerili proti Cerkljam ob Krki in od tam proti Bušeči vasi, ki leži pod Gorjanci. Za razliko od Klevevža so te toplice precej priljubljene pri domačinih, zato so nekoliko bolj obljudene. Vrelec ima stalno temperaturo 27 ºC in je bogat z žveplom ter organskimi snovmi, zato naj bi voda blagodejno delovala na številna obolenja. V preteklosti so bile toplice last grofije Auerspergi, v njih pa naj bi se kopala celo cesarica Marija Terezija. Sicer pa so Klunove toplice urejene v pokrit termalni izvir in dograjen zunanji bazen. V neposredni bližini se nahajajo manjše, Stare toplice, ki so termalni izvir s termofilno favno. Temperatura vode ima prijetnih 32 ºC in priteka iz rova. Plavati je v njej sicer težko, kar pa ne pomeni, da ni odlična za hedonistično namakanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kopačnica

Na drugem koncu Slovenije, natančneje na Gorenjskem, se lahko potopimo še v en termalni vrelec. Najdemo ga v dolini Kopačnice nad Hotavljami, o njegovih zdravilnih učinkih pa so pisali že v 17. stoletju. V njem naj bi zaradi vsebnosti žveplenih in drugih snovi kožne tegobe zdravili tudi idrijski rudarji, ki so bili pri svojem delu v stiku z živosrebrno rudo. Geotermalna voda priteče iz skoraj 500 metrov globoke vrtine in meri dobrih 23 ºC. Ob urejenem bajerju stoji tudi brunarica, v kateri se lahko okrepčamo. Tudi sicer je Poljanska dolina odlična izbira za vikend potep, saj je v okolici veliko kulturnih in zgodovinskih  točk, ki jih je vredno obiskati. Mednje sodi zlasti Tavčarjev dvorec na Visokem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493