Zadovoljna.si
Prekmurje

Potovanja

Spregledana slovenska pokrajina, ki jemlje dih

Kristina Žust
02. 05. 2020 09.30
1

Večina ljudi se ne odloči pogosto za obisk Prekmurja, slovenske najbolj vzhodne pokrajine, ki pa ima pokazati marsikaj in se s svojimi lepotami zlahka kosa z zanimivostmi npr. Krasa in alpskih predelov naše dežele. Pomurska ravnina je izjemna že zaradi narave in krajine same, navdušijo pa tudi gostoljubni ljudje in odlična kulinarika.

Tokrat vam podajamo nekaj bolj romantično obarvanih predlogov za prekmurske destinacije, izvedeli pa boste tudi, da je v Prekmurju svoj pečat pustil najslovitejši slovenski arhitekt Jože Plečnik.

OTOK LJUBEZNI NA MURI

Kot eno najlepših točk bi izpostavili "otok ljubezni na Muri", ki leži v bližini vasi Ižakovci. Na reki Muri je urejen plavajoči mlin s ploščadjo, s katere vas lahko z brodom prepeljejo na drugi breg (predhodno preverite obratovalni čas), s čimer ohranjajo starodavni način prečkanja Mure. V preteklosti je bilo na Muri zgrajenih preko 40 tovrstnih mlinov, mlin na "otoku ljubezni" pa je bil zgrajen po izvirnih načrtih in je v celoti narejen iz lesa.

Otok ljubezni na Muri
Otok ljubezni na MuriFOTO: Dreamstime

V objektih v sklopu parka je urejena tudi zbirka, ki predstavlja "büjraštvo" na reki Muri. Za potrebe obiskovalcev deluje turistično informativna pisarna.

BUKOVNIŠKO JEZERO

Bukovniško jezero se nahaja v neposredni bližini vasi Dobrovnik, kjer vas tabla na koncu vasi usmeri proti vinogradniškim goricam in jezeru, ki se skriva med njimi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gre za umetno akumulacijsko jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Bukovnica. Območje je poznano zaradi svojih energetskih točk, ki jih zaradi ugodnih učinkov obiskujejo tako domači kot tuji turisti. Tudi sama obala jezera je odličen kraj za sproščanje, od koder jo lahko po stezicah med prekmurskimi gozdovi uberete do majhne očarljive cerkvice sv. Vida (pot vam bo vzela 15 minut lagodne hoje), ob kateri je tudi Vidov izvir.

Za mlajše ljubitelje adrenalina in otroke je v gozdovih poleg jezera urejen Pustolovski park, ki deluje od aprila do oktobra. Sicer pa je samo jezero z okolico primerno za najrazličnejše aktivnosti – tek in hojo, kolesarjenje, kampiranje, počitnice z avtodomom (urejeno postajališče), piknike ipd.

TROPSKI VRT

Ob Dobrovniku se nahaja še ena zanimivost, in sicer ima tu sedež slovensko podjetje, ki je eno vodilnih proizvajalcev orhidej v tem delu Evrope in je za obiskovalce uredilo "tropski vrt", v katerem najdete najrazličnejše rastline, kot so kava, mesojede rastline, poper, ananas, karambola, vanilija, flamingovci ipd.

PREKMURSKO KULINARIČNO DOŽIVETJE

Predlagamo vam, da se na poti ustavite v eni od lokalnih gostiln ter poskusite tipične prekmurske jedi, pri čemer ne pozabite na "dödöle", ki jih v Prekmurju jedo že od nekdaj. Gre za preprosto jed, ki bi ji lahko rekli tudi krompirjevi žganci. So odlična priloga h golažem, paprikašem ipd., zabeljene pa se jih lahko je tudi kot samostojno jed.

Kot glavno jed si lahko privoščite še eno tipičnih prekmurskih jedi – bograč. V starem mestnem jedru Lendave vsako leto poteka tudi "Bogračfest", ki je eden najpomembnejših kulinaričnih dogodkov v regiji.

Če si boste zaželeli le manjše malice, bo za mesojedce prava izbira "prekmurska šunka", ki jo s sušenjem in zorenjem svinjskega stegna po tradiciji v teh krajih pripravljajo že več stoletij. Na koncu pa se seveda ne pozabite posladkati s tradicionalno prekmursko gibanico.

prekmurska gibanica
prekmurska gibanicaFOTO: Shutterstock

PLEČNIKOVA MOJSTROVINA V BOGOJINI

Zaključimo z arhitekturnim biserom – cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, ki je delo slovenskega najbolj znanega arhitekta Plečnika. Že ob prvem pogledu na cerkev bi zaradi značilne arhitekture tudi tisti malo slabši poznavalci Plečnikovih del lahko sklepali, čigava kreacija je cerkev pred njimi.

Jože Pečnik se je v Bogojini mudil leta 1924, ko ga je tamkajšnji župnik prosil za pomoč pri načrtih za novo cerkev. Plečnik se je na koncu odločil, da bo ohranil staro obstoječo cerkev in jo le dogradil, gradnja pa se je začela že leto kasneje.

Cerkvi domačini rečejo tudi "bela golobica" in velja za enega najpomembnejših elementov sakralne kulturne dediščine v Sloveniji.

Prijavi se na INSTA JOB!
Preberi še
Prijavi se na INSTA JOB!
Bogojina
BogojinaFOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493