Zadovoljna.si
Tipičen razgled na prekmurske gričke.

Potovanja

Pravijo, da gre za enega najlepših kotičkov Slovenije, ki bi jih moral obiskati vsak

A.K
27. 05. 2020 12.15
0

Neskončne ravnine, čarobni sončni zahodi, neverjetno gostoljubje, idilična jezera in številne kulturne znamenitosti. Ja, vse to ponuja Prekmurje, ki slehernega posameznika očara že ob prvem obisku. Ker so pred nami jesenske počitnice, je obisk skrajnega vzhoda Slovenije ena od možnosti, kako jih preživeti. Ne glede na to, ali si boste vzeli za oddih le nekaj dni ali kar cel teden, vam ob vsej lepoti in zanimivostih zagovoto ne bo dolgčas. Preverite, kaj vse v Prekmurju lahko doživite, vidite in okusite.

V tem času boste deležni čudovitih razgledov na neskočno prostranost oljne repice.
V tem času boste deležni čudovitih razgledov na neskočno prostranost oljne repice.FOTO: iStock

Če si želite meditativnih razgledov na širna polja oljne repice, med katerimi vodijo številne kolesarske poti in pešpoti, ob tem pa bi bili radi še vedno v osrčju dogajanja, potem se namestite v bližini Tešanovcev, kjer boste imeli na dosegu vse. Poleg termalnih zdravilišč imate na voljo tudi veliko naravnih in zgodovinskih znamenitosti, ki jih ne gre zaobiti.

Bukovniško jezero z energetskimi točkami

Bukovniško jezero leži na jugovzhodnem delu Goričkega in velja za eno lepših naravnih znamenitosti. Priporočamo sprehod okoli celega jezera in obisk bukovega gozda, v katerem je označenih kar 26 energijskih točk, namenjenih vsem vrstam tegob. V njem se nahajata tudi kapela in zdravilni studenec svetega Vida, kamor hodijo številni izletniki po vodo. V neposredni bližini Bukovniškega jezera je tudi adrenalinski park, v katerem bodo zagotovo uživali tudi najmlajši.

Lepote Slovenije: svež alpski zrak, smaragdne reke in čudoviti razgledi
Preberi še
Lepote Slovenije: svež alpski zrak, smaragdne reke in čudoviti razgledi
V Prekmurju poskusite tudi prekmursko gibanico, ki je ena od nacionalnih kulinaričnih dobrot.
V Prekmurju poskusite tudi prekmursko gibanico, ki je ena od nacionalnih kulinaričnih dobrot. FOTO: iStock
 Otok Ljubezni in Mlin na Muri

V Beltincih, natančneje v Ižakovcih, se nahaja tudi pravi pravcati otok ljubezni, ki ga je ustvarila narava sama. Skozi leto se na otoku odvijajo številne kulturne dejavnosti, zato se pred obiskom pozanimajte, kaj se tam dogaja. Na otoku lahko obiščete plavajoči mlin na Muri ali se zapeljete z brodom čez reko. Ne bodite presenečeni, če boste srečali mladoporočence, saj je to tudi priljubljena točka za poroke in druga slavja. Poleg plavajočega mlina ob otoku ljubezni je vreden ogleda tudi Babičev mlin v Veržeju.

Grad Grad

Grad Grad se nahaja v istoimenski vasi - Grad. Gre za enega največjih grajskih kompleksov v Sloveniji, del prostorov pa je odprtih tudi za obiske javnosti. Okolica je naravnost navdušujoča, saj se okoli gradu razteza čudovit grajski vrt, ki je bil zasnovan v tipičnem angleškem stilu. Če ga boste obiskali, boste zagotovo deležni kakšne bolj ali manj strašljive legende, ki jih v tem koncu ne manjka.

Ko se boste vozili med vasmi, vas bodo vseskozi sremljali vinogradi.
Ko se boste vozili med vasmi, vas bodo vseskozi sremljali vinogradi.FOTO: iStock

Vinarium

Domačini pravijo, da če želite naenkrat zreti v štiri države naenkrat, se povzpnite na Vinarium – stolp, visok dobrih 53 metrov. Z vrha vidite Hrvaško, Madžarsko, Avstrijo in prekrasne Lendavske gorice. V neposredni okolici stolpa vas čakajo domači ponudniki lokalnih kulinaričnih dobrot, ki jih ne smete izpustiti. Če vam višina ne ustreza, se enostavno sprehodite med bližnjimi vinogradi, kar bo že samo po sebi svojevrstno doživetje.

Tipičen razgled na prekmurske gričke.
Tipičen razgled na prekmurske gričke.FOTO: iStock

Rotunda

V majhni vasici Selo sredi travnika stoji rahlo odmaknjena, a zelo posebna cerkvica Rotunda, ki je spomenik romanske arhitekture. Njen nastanek sega v daljno 13. stoletje, zaradi svoje okrogle oblike in pravljične okolice pa je tudi pogosta izbira številnih parov, ki se v njej želijo poročiti. Tudi če niste ravno ljubitelji cerkva ali zgodovine, vas bo ta čudovita stvaritev zagotovo očarala.

5 razlogov, zakaj bi morali na izlet v Velenje
Preberi še
5 razlogov, zakaj bi morali na izlet v Velenje
Sončni zahodi so v tem koncu Slovenije še posebej čarobni.
Sončni zahodi so v tem koncu Slovenije še posebej čarobni. FOTO: iStock
Plečnikova bela golobica

Nekje med Moravskimi Toplicami in Bukovniškim jezerom sredi dolgih ravnic leži idilična vas Bogojina, ki velja za eno najstarejših v Prekmurju. V njej pa stoji tudi velika Plečnikova mojstrovina – Bela Golobica oziroma cerkev Gospodovega vnebohoda, pri kateri v oči najbolj zbode bel valjast zvonik, ki ga lahko opazimo že od daleč. Vsekakor je ta unikat enega naših največjih arhitektov vredno obiskati. Okolico lahko raziščete kar s kolesi, saj ne manjka kolesarskih stez, ki se vijejo med širnimi polji pšenice, koruze in oljne repice.

Jezero Krašči

Poleg Bukovniškega v Prekmurju najdemo tudi manj znano jezero Krašči ali Ledavsko jezero, ob katerem številne pešpoti kar kličejo po sprehodih ali kolesarjenju. Ljubitelji ptic lahko v tem koncu opazijo labode, rečne galebe, čaplje, race, na svoj račun pa pridejo tudi ribiči. Lep razgled na jezero je tudi iz okoliških vasi, ki ležijo na gričevnati pokrajini. Odlična izbira za meditativen odklop od napornega vsakdana!

Odeja in piknik košara ob tem idiličnem jezeru ni slaba ideja, kajne?
Odeja in piknik košara ob tem idiličnem jezeru ni slaba ideja, kajne?FOTO: iStock

Prekmurje je idealna izbira za oddih, tako za družine kot tudi za posameznike ali pare. Gurmani imate na voljo številne gostilne z domačimi dobrotami, športniki lahko izbirate med kolesarskimi potmi različnih stopenj težavnosti, ljubitelji narave pa boste prišli na svoj račun z dih jemajočimi razgledi med vinogradi in širnimi polji. Znamenitosti je dovolj tudi za ljubitelje arhitekture in zgodovine, saj v Prekmurju ne manjka zanimivih cerkva, gradov in ostalih zgodovinskih ostalin.

To je eden najlepših kotičkov Slovenije
Preberi še
To je eden najlepših kotičkov Slovenije

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493