Zavedati se moramo, da imajo ženske nekoliko drugačno presnovo kot moški, predvsem pa imajo manjši odstotek mišične mase. Dr. Andrej Kravos opozarja, da je to eden izmed razlogov, da se ženske lažje zredijo. Kot drugi razlog navaja dejstvo, da ženske navadno opravljajo manj fizičnih del kot moški. "Res je, da je obdobje med 25. in 45. letom najbolj aktivno, je pa pogosto tudi zelo stresno. V tem obdobju ženskam ni lahko. Združevati morajo svoje službene in materinske obveznosti, od same nosečnosti in obdobja dojenja. Takrat se telo spremeni. Velikokrat se teža pridobi ravno v tem obdobju," opozarja Kravos. Ženske s prekomerno telesno težo lahko naletijo tudi na težave s plodnostjo in na težave v času nosečnosti. Vzrok tega je dejstvo, da so maščobne celice tudi hormonsko aktivne. Kravos opozarja, da v tem času lahko pride do porušenega razmerja spolnih hormonov in zaradi tega do zmanjšane plodnosti.
Manj jesti, več gibati!
Debelost je zagotovo bolezen sodobnega časa, saj je v razvitem svetu in tudi v Sloveniji prekomerno težkih že preko 60 % ljudi. Pomemben faktor, ki vpliva na telesno težo, je tudi dednost. "Dedna nagnjenost k debelosti je dokazana," pravi Kravos, ki pa še vedno poudarja, da je debelost predvsem psihosocialna bolezen in odvisna predvsem od življenjskega sloga. "Če vidimo na sprehodu družino, kjer imajo vsi prekomerno telesno težo, je pogosteje vzrok nezdrav življenjski slog kot geni," dodaja Kravos. Kravos opaža, da je tako pri moških kot tudi pri ženskah ključna napaka ta, da še vedno dobimo od 40 do 50 odstotkov energije iz zaužitih maščob, kar je odločno preveč. Običajno je teh največ v hitri prehrani. Kravos dodaja, da je velika napaka tudi ta, da ne zajtrkujemo in jemo pozne ali obilne večerje, poleg tega pa tudi obrokov navadno ni od 4 do 5, kot je priporočeno. Ključni recept za uspeh je po njegovem mnenju zagotovo manj jesti in se več gibati: "Najhitreje se višek kalorij vnese v telo s hrano, ki vsebuje veliko maščob, veliko sladkorja ali veliko enostavnih ogljikovih hidratov. Odgovor je v pitju zadostnih količin vode in veliko zelenjave." Poleg tega je v današnjem načinu življenja količina gibanja premajhna. Prav tako zaužijemo preveč hrane, predvsem energijsko goste hrane, ki je običajno osiromašena vitaminov in antioksidantov. "Dobro se je izogibati živil, ki imajo velik delež nasičenih maščobnih kislin in enostavnih sladkorjev ter izdelkov iz bele moke. Tudi živila, ki so bila skladiščena ali so bila uvožena iz oddaljenih dežel, je bolje zamenjati s sezonskim sadjem in zelenjavo," svetuje Kravos.
Na voljo so številne oblike pomoči
V Sloveniji je veliko dobrih programov, ki so lahko v pomoč pri hujšanju. Kravos pri tem priporoča: "V številnih večjih zdravstvenih domovih so na voljo tudi brezplačne delavnice. Kdor pa se v skupini ne počuti najbolje, pa se lahko odloči za individualne programe, ki jih je prav tako veliko." Poleg tega dr. Kravos, ki tudi sam nudi pomoč pri hujšanju, zagovarja tudi hipokalorične diete, ki so prav tako uspešne pri hujšanju. "Tudi prehrana Nupo je dobra možnost pri hujšanju, saj je podprta s kliničnimi študijami in registrirana na Ministrstvu za zdravje kot dietetično živilo za posebne zdravstvene namene za paciente z indeksom telesne mase večjim od 30. Narejena je iz naravnih živil, ne vsebuje nobenih gensko spremenjenih organizmov in prilagojena je tako, da vsebuje optimalno količino posameznih hranilnih snovi in vitaminov. Obenem se ni potrebno ukvarjati z izračunavanjem kalorij v hrani, saj se za vsak izdelek dobro ve, koliko energije vsebuje."
Novejši podatki kažejo, da so kratkotrajne nizkoenergijske diete varne in učinkovite. Diete, ki temeljijo na znižanem kalorijskem vnosu, lahko ločimo na nizkoenergijske diete, pri katerih se zaužije 3349–5024 kJ na dan (800–1200 kCal) in zelo nizkoenergijske diete, pri katerih se dnevno zaužije do 3349 kJ (do 800 kCal). Slednje običajno potekajo pod zdravniškim nadzorom, trajajo le nekaj tednov do mesecev in so primerne za ljudi z indeksom telesne mase (ITM) višjim od 30, ki jim kljub spremembi prehranjevanja in telesni vadbi ni uspelo shujšati. Tovrstna dieta pa ni primerna za nosečnice in doječe matere ter otroke in najstnike, razen v primeru posebnih vodenih programov hujšanja. Posebna previdnost pa je potrebna tudi pri starejših in pri ljudeh z resnimi bolezenskimi znaki ali tistih, ki jemljejo zdravila za obvladovanje kroničnih bolezni. Pri teh je posvet z zdravnikom nujen. Zelo nizkoenergijska dieta je relativno kratkoročna dieta s hitro izgubo telesne teže, in sicer naj bi posameznik na ta način izgubil od 1,4 do 2,5 kilograma na teden. V takem primeru morajo biti obroki primerno osnovani. Kravos ob tem opozarja: "Večina izdelkov, ki jih lahko najdemo na policah pod imenom nadomestila obroka, ni primernih za zelo nizkoenergijsko dieto, saj ne vsebujejo vseh hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje v obdobju hujšanja; najmanj 50 g beljakovin, cca 50 g ogljikovih hidratov in cca 10 g vlaknin dnevno pa tudi esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Ključno je, da znamo pri takšnih dietah izbrati pravi produkt."
Uspehi pri hujšanju so zelo različni. Debelost je kronična bolezen in temu primerno jo je potrebno tudi obravnavati. Prava pot do uspeha na poti izgube kilogramov pa je zagotovo sprememba življenjskega sloga.