Zadovoljna.si
Lep in bel nasmeh - 4

Pronamel

Spoznajte nevarnosti kislinske erozije

J.V.
05. 06. 2015 14.27
0

Vsi si želimo lepe in zdrave zobe. Če so beli, še toliko bolje. Dejstvo je, da je skrb za ustno higieno ključnega pomena, če želimo ohraniti zdrave zobe in dlesni, a dobro znano je tudi, da lahko veliko škode naredi tudi napačna izbira hrane. Dejstvo je, da nas danes na vsakem koraku spodbujajo k zdravemu načinu življenja in zlasti pripadnicam ženskega spola, zdrava prehrana pomeni veliko. Pri tem pa se ne zavedajo, da je lahko tudi nevarna.

Dandanes se mnogi zavedajo pomena zdrave prehrane in vse več ljudi sledi tovrstnemu načinu prehranjevanja. Zdrava prehrana je postala eden izmed največjih trendov sodobnega sveta. Mnogi v želji, da bi shujšali, posegajo po velikih količinah sadja, solatnih krožnikih s prelivi in ostali vrsti zelenjave, ki naj bi bila zakladnica zdravja. Pa je res?

Zadoščajo samo štirje kisli 'trenutki' na dan in naša sklenina je lahko izpostavljena tveganjem za pojav kislinske erozije.
Zadoščajo samo štirje kisli 'trenutki' na dan in naša sklenina je lahko izpostavljena tveganjem za pojav kislinske erozije.FOTO: Thinkstock
Ste že slišali zanjo?

Zobna erozija je vse pogostejša v modernem načinu življenja in po mnenju strokovnjakov predstavlja pravi izziv za 21. stoletje. Razlog za to je predvsem vedno bolj priljubljena hitra prehrana, po kateri posegamo v trenutkih, ko nam primankuje časa za pripravo zdravega obroka in vnos kislih pijač in hrane, presenetljivo pa je tudi dejstvo, da jo povzroča tudi zdrava prehrana. K napredovanju erozije pa pripomore tudi nepravilna ustnohiegienska navada. Nekdo, ki si vestno ščetka zobe takoj po vsakem obroku, misleč, da s tem skrbi za zdravje svojih zob, naredi več škode kot koristi. Na ščetkanje zob naj se po zaužitju kisle hrane počaka vsaj 30 minut, prav tako zob ni priporočljivo ščetkati tik pred zaužitjem kisle hrane in pijače. Pri pojavu gre za dolgotrajno nebolečo izgubo trdih zobnih tkiv zaradi prisotnih kislin v ustnem okolju. Kislina zmehča zobno tkivo, ki se s tem postopoma odstranjuje. Kljub temu pa so za to težavo slišali le redki.

Dovolj so 4 kisli 'trenutki' na dan

Čeprav so morda naši zobje danes zdravega videza, pa so lahko vseeno izpostavljeni tveganju za pojav številnih posledic obrabe. S kislinami bogata prehrana lahko naše zobe izpostavi tveganjem hitreje, kot si mislite. Zadoščajo namreč samo štirje kisli 'trenutki' na dan in naša sklenina je lahko izpostavljena tveganjem za pojav kislinske erozije. Ena izmed posledic je oslabljena zobna sklenina, ki postane bolj dovzetna za obrabo. Zaradi erozije se stanjša zobna substanca (poveča se rumeno prosevanje zobovine) in robovi lahko izgledajo prosojni, zob oslabi, lahko se odlomi, postane občutljiv na zunanje dražljaje, izgubi lesk in zato izgleda temnejši. Obenem se spremeni tudi celotna oblika zoba in spremeni se ugriz.

'Stojnica resnice'

(Ne)poznavanje kislinske erozije smo se odločili preveriti na ljubljanski tržnici, tako da smo postavili posebno stojnico, kjer smo ljudi soočili s presenetljivimi resnicami o kislinah v sadju in zelenjavi. K zdravim živilom, ki se najpogosteje znajde na našem jedilniku, smo postavili tablico resnice in spremljali reakcije obiskovalcev. Ugotovili smo, da večina ne ve, katera hrana in pijača škodi zobem. Presenečenja ob spoznanju, da sadje nosi največje tveganje za nastanek kislinske erozije ter da jo poleg gaziranih pijač, kave, vina in piva, povzroča tudi različna zelenjava, niso skrivali.

Ali so ogroženi tudi vaši zobje?

Vabimo vas, da nas še naprej spremljate, saj bomo že v naslednji epizodi testirali obiskovalce ljubljanske tržnice in prikazali, kako kislinsko erozijo prepoznajo strokovnjaki, kdaj je dobro, da obiščemo zobozdravnika in kako sami preverimo ali so tudi naši zobje ogroženi.

Zaradi erozije se stanjša zobna substanca in robovi lahko izgledajo prosojni, zob izgubi lesk in zato izgleda temnejši.
Zaradi erozije se stanjša zobna substanca in robovi lahko izgledajo prosojni, zob izgubi lesk in zato izgleda temnejši.FOTO: Thinkstock


 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646