Zadovoljna.si
Ulični umetniki nam poleti lahko tetovažo s kano narišejo skoraj povsod.

Novice

Lepe, a nevarne

Julijana Grce
05. 08. 2008 08.31
0

Le malokdo še ni vsaj slišal za lepe poletne poslikave telesa, ki nam jih ulični umetniki naslikajo s črno kano. Vendar pa se pod lepim površjem skriva nevarnost.

Nekatere tetovaže iz črne kane namreč vsebujejo kemično snov imenovano para-phenylenedimamin (PPD), ki lahko na koži povzroči hude alergične reakcije, opozarja mag. Metka Adamič, dr. med. specialistka dermatovenerologinja. To snov pa vsebujejo tudi črne barve za lase, ki vsebujejo kano. Vse to v imenu lepote, da bi bila barva bolj intenzivna in bi se obdržala dlje časa.

Ulični umetniki nam poleti lahko tetovažo s kano narišejo skoraj povsod.
Ulični umetniki nam poleti lahko tetovažo s kano narišejo skoraj povsod.FOTO: iStockphoto

Med nezaželjenimi alergičnimi reakcijami se najpogosteje pojavljajo alergični dermatitis, ekcemi, brazgotine, izpuščaji in otekline. Pri ameriškem Uradu za hrano in zdravila so neposreden nanos PPD na kožo prepovedali, pri ameriškem Združenju za kontaktni dermatitis pa so ga označili za »alergen leta 2006.« Vendar pa pomanjkanje pravil v industriji s tetovažami pomeni, da si ljudje še brez težav lahko zaželijo tetovaže s črno kano in tako tvegajo, da bi dobili izpuščaje ali kakšno drugo alergično reakcijo.

Roka desetletnika, ki si je dal narisati tetovažo iz kane.
Roka desetletnika, ki si je dal narisati tetovažo iz kane. FOTO:

Največ alergičnih reakcij pri otrokih.

»Verjetno je najbolj grozno pri vsem skupaj, da si takšne tetovaže poleti zaželi vse več otrok – celo tistih, ki so stari komaj štiri leta – ki nato dobijo hude alergične reakcije,« je povedala dr. Sharon E. Jacob, izredna klinična profesorica pediatrije in medicine (dermatologije) na kalifornijski univerzi v San Diegu. Žal pa je tako tudi pri nas, saj otroci in mladostniki v poletnih mesecih svoje telo radi okrasijo s kakšno začasno tetovažo in ker naj bi bila kana naravno barvilo jim starši to tudi dovolijo, saj niti pomislijo ne na to, da bi pri otrocih začasna tetovaža lahko povzročila težave s kožo.

Poleti so te lepe umetnine, ki nam jih na kožo narišejo kar na ulici, dosegljive skoraj povsod in skoraj vsem. Umetnike, ki so nam pripravljeni za določeno vsoto na kožo narisati kakšen zanimiv simbol najdemo domala v vsakem turističnem kraju. Preden pa dovolimo na svojo kožo narisati takšno umetnino, se moramo prepričati, da umetnik res uporablja naravno kano in ne tiste z dodanim PPD-jem.

Preobčutljivi že po prvem nanosu

Tetovaže so lahko zelo lepe, a tudi nevarne.
Tetovaže so lahko zelo lepe, a tudi nevarne. FOTO: iStockphoto

Največja nevarnost PPD-ja se skriva v tem, da lahko ljudje, še posebej otroci, ki imajo še toliko bolj občutljivo kožo, postanejo preobčutljivi nanj že po prvem nanosu. Nato pa se te preobčutljivosti ne morejo znebiti do konca življenja. Prav tako pa lahko zaradi tega postanejo občutljivi tudi na druge snovi, celo na tiste, ki so del nekaterih zdravil.

Mag. Metka Adamič pravi, da je zdravljenje težav s kožo pri preobčutljivostnih reakcijah simptomatsko, »kar pomeni, da z zdravili (največkrat s tabletami in kremami) odpravljamo oziroma blažimo vidne znake kožnega obolenja.« Če želimo pozdraviti vzrok, pa je zdravljenje veliko bolj zahtevno. Pri takem zdravljenju se moramo dosledno izogibati vsem barvilom in drugim snovem, ki bi lahko vsebovale PPD, zlasti barvam za lase, ki vsebujejo kano, in začasnim tetovažam.

Če si še vedno želite svojo kožo 'polepšati' z začasno tetovažo, še enkrat dobro premislite, še posebej, če ste že tako nagnjeni k alergijam.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404