Zadovoljna.si
Ajdovi blini s prekajenim lososom

Recepti

RECEPT: Ajdovi blini s smetanovim hrenom in prekajenim lososom

LSŽ
30. 12. 2009 21.50
0

Ajdovi blini so del tradicionalne ruske kuhinje. Pripravljajo se običajno v času novoletnih praznikov. Primerni so za krepak zajtrk ali za lahko kosilo.

Ajdovi blini s prekajenim lososom
Ajdovi blini s prekajenim lososom FOTO:

Za pripravo jedi za 4 osebe potrebujete:

Za bline:
150 g bele moke
100 g ajdove moke
2 žlički pecilnega praška
3,5–4 dl mleka
2 jajci (rumenjake in beljake
ločimo)
2 ščepa soli
maslo za pečenje

 

 

 

Za smetanov hren:
10 cm korenine svežega hrena
ali 70 g naribanega hrena iz
kozarčka
125 g kisle smetane
ščep soli

100 g prekajenega lososa

Priprava:

Obe moki, pecilni prašek in ščepec soli skupaj presejemo v skledo samostoječega mešalnika, dolijemo pol mleka in dodamo oba rumenjaka, nato pa skledo mešalnika krog in krog pokrijemo s krpo, da se na začetku stepanje moka ne bo prašila naokrog po kuhinji. Če delamo z ročnim mešalnikom, pač primerno veliko krpo vržemo čez roke, da se oblaki moke ne bodo dvigovali. Stepamo toliko časa, da dobimo gladko zmes, nato dolijemo še drugo polovico mleka in še na hitro premešamo. Pustimo, da testo malo počiva, tačas pa pripravimo smetanov hren.

Najbolje je uporabiti svež hren, ki ga sami nastrgamo na fin ribežen. Sicer si bomo izjokali oči pa tudi prečistili dihalne poti. Če pa ne gre drugače, vzamemo kar nariban hren iz lončka, vendar pazimo, da vzamemo takega brez dodane smetane ali jabolka. Dodamo še kislo smetano in sol po okusu. Temeljito premešamo. Zdaj pa se lotimo izgotovitve blinov: v skledi stepemo oba beljaka v čvrst sneg, dodamo še ščep soli, ki sneg še nekoliko utrdi, nato pa metlice vzamemo iz stepalnika in z njimi sneg previdno vpotegnemo v testo za bline, tako da v njem ohranimo čim več zraka.

Plitko teflonsko ponev tanko namažemo z maslom in pristavimo. Ko je ponev razgreta, nanjo polagamo kupčke testa, ki se naj razlezejo v palačinkice s premerom 10 cm, beljak in pecilni bi pa morala poskrbeti, da bodo debele približno 1 cm. Ko se po eni strani zlato zapečejo, palačinke obrnemo in spečemo še po drugi strani.

Na vsakega damo rezino lososa in 2 žlički smetanovega hrena ter ponudimo.

Bi radi izvedeli več? V tedenski oddaji Ljubezen skozi želodec vam zakonca Valentina Smej Novak in Luka Novak predstavljata številne zanimive jedi in načine, kako jih pripravite. Pa dober tek! 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493