Za pripravo jedi za 4 osebe potrebujete:
Za bline:
150 g bele moke
100 g ajdove moke
2 žlički pecilnega praška
3,5–4 dl mleka
2 jajci (rumenjake in beljake
ločimo)
2 ščepa soli
maslo za pečenje
Za smetanov hren:
10 cm korenine svežega hrena
ali 70 g naribanega hrena iz
kozarčka
125 g kisle smetane
ščep soli
100 g prekajenega lososa
Priprava:
Obe moki, pecilni prašek in ščepec soli skupaj presejemo v skledo samostoječega mešalnika, dolijemo pol mleka in dodamo oba rumenjaka, nato pa skledo mešalnika krog in krog pokrijemo s krpo, da se na začetku stepanje moka ne bo prašila naokrog po kuhinji. Če delamo z ročnim mešalnikom, pač primerno veliko krpo vržemo čez roke, da se oblaki moke ne bodo dvigovali. Stepamo toliko časa, da dobimo gladko zmes, nato dolijemo še drugo polovico mleka in še na hitro premešamo. Pustimo, da testo malo počiva, tačas pa pripravimo smetanov hren.
Najbolje je uporabiti svež hren, ki ga sami nastrgamo na fin ribežen. Sicer si bomo izjokali oči pa tudi prečistili dihalne poti. Če pa ne gre drugače, vzamemo kar nariban hren iz lončka, vendar pazimo, da vzamemo takega brez dodane smetane ali jabolka. Dodamo še kislo smetano in sol po okusu. Temeljito premešamo. Zdaj pa se lotimo izgotovitve blinov: v skledi stepemo oba beljaka v čvrst sneg, dodamo še ščep soli, ki sneg še nekoliko utrdi, nato pa metlice vzamemo iz stepalnika in z njimi sneg previdno vpotegnemo v testo za bline, tako da v njem ohranimo čim več zraka.
Plitko teflonsko ponev tanko namažemo z maslom in pristavimo. Ko je ponev razgreta, nanjo polagamo kupčke testa, ki se naj razlezejo v palačinkice s premerom 10 cm, beljak in pecilni bi pa morala poskrbeti, da bodo debele približno 1 cm. Ko se po eni strani zlato zapečejo, palačinke obrnemo in spečemo še po drugi strani.
Na vsakega damo rezino lososa in 2 žlički smetanovega hrena ter ponudimo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV