Recept za 6 oseb
Za čebulno prilogico:
2 na tanko narezani rdeči čebuli
50 g masla
1 žlica rjavega sladkorja
1 žlica balzamičnega kisa
Za burgerje:
1 kg mlete govedine
sol in sveže zmlet črn poper
oljčno olje
maslo
6 kruhkov za burgerje (kajzerice, žemlje …)
6 opranih listov mehke solate
1 kumara, ki jo narežemo na kolobarčke
2 narezana velika paradižnika
1 rdeča čebula, narezana na lističe
ko postrežemo: majoneza, kečap in popečena panceta
Za čebulno prilogico najprej na maslu do mehkega popražimo čebulo. Dodamo sladkor in pražimo še kakih 4 do 5 minut, da karamelizira. Dodamo balzamični kis in še malo pokuhamo, dokler ne dobimo sirupaste konsistence. Zadeva lahko zdaj počaka, dokler je ne bomo potrebovali.
Mleto meso krepko posolimo in popopramo. Zmes razdelimo na 5 kroglic in jih narahlo potlačimo, da dobimo burgerje.
Ko smo nared, razpalimo veliko rebrasto ponev ali pa žar in jih na čisto malo olja pečemo 5 do 6 minut na vsaki strani. Tako bomo dobili dobro pečene burgerje. Če jih hočemo bolj surove, jih pečemo minutko manj. Proti koncu pečenja v ponev ali na žar kanemo malo masla.
Kajzerice prerežemo in jih s prerezano stranjo navzdol dobro popečemo v ponvi na maščobi, ki je ostala od burgerjev. Eno polovico kajzerice obložimo s solato, kumaro, paradižnikom in čebulo, nakar na vse to položimo burger, ki ga obložimo s prilogico. Zraven damo majonezo, kečap, popečeno panceto in pečen krompirček.
Različica:
Burgerji z medeno glazuro
3 žlice medu
1 žlica dijonske gorčice
1 žlica balzamičnega kisa
½ žlice sojine omake
V majhni kozici z debelim dnom zmešamo vse sestavine in jih segrejemo na majhnem ognju, pri čemer stalno mešamo. Ko dobimo glazuro, ki ima konsistenco malo gostejšega sirupa, kozico odstavimo in z glazuro premažemo burgerje, da sočno zasijejo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV