Zadovoljna.si
Hamburger

Recepti

RECEPT: Burgerji s krompirčkom

LSŽ
04. 03. 2010 15.00
0

Včasih nam vsem zadiši en velik, obložen, dišeč hamburger. Kakšna je hitra hrana, če si jo pripravimo doma? Seveda veliko bolj zdrava in zelo okusna.

Hamburger
HamburgerFOTO: iStockphoto

Recept za 6 oseb

Za čebulno prilogico:

2 na tanko narezani rdeči čebuli
50 g masla
1 žlica rjavega sladkorja
1 žlica balzamičnega kisa

Za burgerje:

1 kg mlete govedine
sol in sveže zmlet črn poper
oljčno olje
maslo
6 kruhkov za burgerje (kajzerice, žemlje …)
6 opranih listov mehke solate
1 kumara, ki jo narežemo na kolobarčke
2 narezana velika paradižnika
1 rdeča čebula, narezana na lističe
ko postrežemo: majoneza, kečap in popečena panceta

Za čebulno prilogico najprej na maslu do mehkega popražimo čebulo. Dodamo sladkor in pražimo še kakih 4 do 5 minut, da karamelizira. Dodamo balzamični kis in še malo pokuhamo, dokler ne dobimo sirupaste konsistence. Zadeva lahko zdaj počaka, dokler je ne bomo potrebovali.

Mleto meso krepko posolimo in popopramo. Zmes razdelimo na 5 kroglic in jih narahlo potlačimo, da dobimo burgerje.
Ko smo nared, razpalimo veliko rebrasto ponev ali pa žar in jih na čisto malo olja pečemo 5 do 6 minut na vsaki strani. Tako bomo dobili dobro pečene burgerje. Če jih hočemo bolj surove, jih pečemo minutko manj. Proti koncu pečenja v ponev ali na žar kanemo malo masla.

Kajzerice prerežemo in jih s prerezano stranjo navzdol dobro popečemo v ponvi na maščobi, ki je ostala od burgerjev. Eno polovico kajzerice obložimo s solato, kumaro, paradižnikom in čebulo, nakar na vse to položimo burger, ki ga obložimo s prilogico. Zraven damo majonezo, kečap, popečeno panceto in pečen krompirček.

Različica:

Burgerji z medeno glazuro
3 žlice medu
1 žlica dijonske gorčice
1 žlica balzamičnega kisa
½ žlice sojine omake

V majhni kozici z debelim dnom zmešamo vse sestavine in jih segrejemo na majhnem ognju, pri čemer stalno mešamo. Ko dobimo glazuro, ki ima konsistenco malo gostejšega sirupa, kozico odstavimo in z glazuro premažemo burgerje, da sočno zasijejo.

Več receptov in nasvetov boste dobili v tedenski oddaji Ljubezen skozi želodec, v kateri bosta skupaj z vami kuhala Valentina Smej Novak in Luka Novak.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658