Sestavine za 4 osebe
200 g suhe čičerke
1–2 mladi čebulici ali 1 majhna navadna čebula
1 strok česna
šopek peteršilja
2–3 vejice koriandra (po želji)
1 žlička mlete kumine
1 žlička mletega koriandra
1 žlička kajenskega popra
1 žlička pecilnega praška ali sode bikarbone
sol in sveže zmlet črn poper
olje za cvrenje
Za tahinijevo polivko:
4 žlice tahinija (sezamove paste)
1,5 dl jogurta
sok ½ limone
kajenski poper
0,5 dl vode
sol in sveže zmlet črn poper
Za jogurtovo polivko:
2 dl jogurta
1 žlica čilijeve paste (harise), ki jo lahko nadomestimo s čilijem v prahu po okusu
sol in sveže zmlet črn poper
Ko postrežemo:
1 mediteranska pogača ali 2 lepinji
1 solatna kumara
1 čebula
1 velik paradižnik
sol
Čičerko stresemo v skledo, prelijemo z vodo, da sega dva prsta nad čičerko, in pustimo, da se čez noč namaka. Namakati se mora kakšnih 12 ur.
Naslednji dan čičerko odcedimo in jo stresemo v sekljalnik (brez kuhanja!), dodamo grobo nasekljano čebulico z zelenim delom vred, strok česna, grobo nasekljan peteršilj (in koriander, če nam je všeč), vse suhe začimbe po spisku v receptu, pecilni prašek ali sodo, sol in poper. Vklopimo in zmiksamo. Po potrebi dodamo žlico ali dve vode, da se zmes lažje zmiksa, nikakor pa ne pretiravamo. Zmes mora biti grobo zrnata, vendar enotna, z izrazito vidnim zelenilom svežega peteršilja.
Z mokrimi rokami oblikujemo za oreh velike, čvrste kroglice.
V kozici razgrejemo za kakšna dva prsta olja – mora ga biti toliko, da bodo kroglice plavale. Čim je olje dovolj vroče (preverimo tako, da odščipnemo kanček mase in poskusimo: če splava na površino in zacvrči, je temperatura prava), vanj previdno, s pomočjo penovke, polagamo kroglice, ki naj se zlatorumeno ocvrejo – približno 4 minute na eni strani, nato jih obrnemo in pečemo še 4 minute na drugi strani. Ocvrte polagamo na gospodinjski papir, ki bo popivnal odvečno olje.
Medtem se lotimo obeh polivk: za tahinijevo razžvrkljamo vse sestavine, da dobimo gosto omako, in po potrebi okuse še uravnotežimo s ščepcem soli. Enako postopamo pri jogurtovi polivki – vse sestavine stepemo v gosto omako in po potrebi dosolimo.
Mediteransko pogačo razrežemo na štiri kose, če pa imamo lepinji, ju samo prepolovimo. Zdaj kruh še vodoravno zarežemo, da v vsakem kosu dobimo nekakšen žep.
Kumaro narežemo na tanke rezine, čebulo na lističe, paradižnik pa prav tako na rezine. Vsak krušni žep nadevamo s par rezinami kumare, z narezano čebulo in rezinami paradižnika. Blago solimo.
V vsak žep naložimo še po 4 falafle in bogato prelijemo s polivko – z eno ali z obema. Zavijemo v prtič in postrežemo.
Dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV