Kdo je Camilla Parker Bowles, najbolj slavna britanska ljubica?

Kdo je Camilla Parker Bowles, najbolj slavna britanska ljubica?

Ma.K.
13.11.2022, 5:00
18
Čeprav se je večji del odraslega življenja morala spopadati z očitki, da je bila 'tretja oseba' v zakonu med princem Charlesom in lady Diano, je Camilla Parker Bowles v življenje in srce valižanskega princa v resnici vstopila veliko pred princeso ljudskih src. Zgodba o njenem ljubezenskem življenju je videti kot fikcijska romantična povest, ki pa je na koncu vendarle doživela srečen konec – leta 2005 se je končno poročila z moškim, ki ga je njeno srce izbralo že leta 1971, in s tem postala glavna kandidatka za bodočo britansko kraljico.

Ljubezenska zgodba med princem Charlesom in Camillo Parker Bowles je stara že skoraj 50 let. Spoznala sta se namreč na zabavi leta 1971 in se po nekaj zmenkih zaljubila za vse življenje. Kljub temu sta se v naslednjih letih poročila z različnima partnerjema: ona z vojaškim častnikom Andrewom Parkerjem Bowlesom, on z lady Diano Spencer. Dejanskih razlogov za tak razplet uradno ne pozna nihče. A dejstvo je, da je bila njuna ljubezen prvotno obsojena na propad: Camilla namreč ni bila rosno mlada, prav tako ni zasedala dovolj visoko mesto na družbeni lestvici, da bi bila primerna življenjska sopotnica za prestolonaslednika. Toda vez med njima je bila na koncu vendarle močnejša od vseh zakonov in pravil: potem ko sta se oba ločila, sta si leta 2005 obljubila večno zvestobo in tako končno dobila dovoljenje za javno izkazovanje naklonjenosti in ljubezni. V vmesnem času pa se je zgodilo marsikaj ...

Camilla z mlajšo sestrico Annabel Elliot
Camilla z mlajšo sestrico Annabel ElliotFOTO: Profimedia

Že njena prababica je bila kraljeva ljubica

Camilla Rosemary Shand se je rodila 17. julija leta 1947 v Londonu. Njen oče, major Bruce Shand, je bil oficir britanske vojske, namestnik lorda v Vzhodnem Sussexu, ki se je po drugi svetovni vojni preusmeril v poslovne vode ter postal uspešen vinar, mati Rosalind, rojena Cubitt, pa je bila gospodinja in hčerka tretjega barona Ashcombeja Rolanda Cubitta. Po Camilli sta se zakonca Shand razveselila še hčerke Annabel Elliot in sina Marka. Družina je bila že od nekdaj tesno povezana z britanskim dvorom in lahko bi rekli, da Camilla s svojim poznejšim precej časa skritim razmerjem s princem ni bila prva 'razvratnica' v družini: tudi njena prababica po materini strani Alice Keppel je bila med letoma 1898 in 1910 ljubica kralja Edvarda VII.

Družina Shand je imela dve rezidenci: veliko podeželsko hišo iz 18. stoletja s sedmimi spalnicami v Plumptonu v Vzhodnem Sussexu, kjer so preživeli večino časa, ter trinadstropno hišo v južnem Kensingtonu, kjer so se mudili med počitnicami in obveznostmi v prestolnici. Camilla se je začela že v zgodnjem otroštvu navduševati nad knjigami, k čemur je najverjetneje pripomogel oče, ki je pogosto in veliko bral. Odraščala je v družbi psov in mačk, se že v rani mladosti naučila jahati ponije ter redno obiskovala tabore lokalnega Pony Cluba. Kot se je spominjala pozneje, je bilo njeno otroštvo "v vsakem pogledu naravnost popolno". Ker je družina pripadala višjemu sloju prebivalstva, si je lahko privoščila hišne pomočnice, vrtnarje in varuške.

PREBERI ŠE
Od Victorie do Meghan: škandali, afere in smrti

Pri petih letih je Camilla začela obiskovati Dumbrells, vzgojno ustanovo v vasi Ditchling village. Pet let pozneje sta jo starša prepisala na prestižno šolo v Queens Gate v Južnem Kensingtonu. Vrstniki so jo poznali pod vzdevkom 'Milla' in jo opisali kot deklico z izjemno "notranjo močjo", ki je bila "vedno nasmejana in živahna". Camilla nikoli ni imela želje po visoki izobrazbi in izjemni karieri; bolj si je želela biti podobna materi, imeti dom na podeželju, premožnega soproga v vojaških vodah, vrt, otroke ter se udeleževati družabnih dogodkov in zabav. Kljub temu sta jo starša pri 16 letih poslala na šolanje v Švico, zatem pa se je sama odločila odpotovati še v Francijo, kjer je na univerzi londonskega inštituta v Parizu šest mesecev obiskovala ure francoščine in francoske literature.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Izbrati vojaškega poročnika ali princa?

25. marca leta 1965 je bila Camilla ena izmed 311 londonskih debitantk tistega leta. Šlo je za posebnen naziv, ki so ga dekletom podelili na zabavi, podobni maturantskemu plesu, ki je bil na splošno ženska tradicija višjih družbenih slojev. Na debitantskih zabavah so ženske družbi predstavljale svoje hčerke v času, ko so bile godne za možitev, in upale, da bodo s svojo lepoto in karizmo očarale starše simpatičnih ter bogatih sinov gospode. Na tej zabavi je Camilla spoznala Andrewa Parkerja Bowlesa, markantnega mladeniča, ki jo je nemudoma povabil na ples in v katerega se je tisti večer noro zaljubila. Imel je vse, kar si je želela: bil je iz premožne družine ter opravljal delo stražarskega častnika in poročnika v kraljevi vojski. Seznanil ju je njegov brat Simon, ki je delal v vinarskem podjetju Camillinega očeta v Mayfairu.

PREBERI ŠE
Tega o princu Charlesu niste vedeli

Camilla in Andrew sta se spustila v burno romantično razmerje, se večkrat razšla in ponovno pobotala. Potem ko se je odselila od doma, si je Camilla v Kensingtonu delila majhno stanovanje s prijateljico Jane Wyndham, nečakinjo dekoraterke Nancy Lancaster. Pozneje se je preselila v večje domovanje v Belgravio, ki si ga je delila s stanodajalko lady Moyro Campbell, hčerko vojvode Abercorna, in pozneje z Virginio Carington, hčerko politika, lorda Carringtona. Da bi potencialnim snubcem dokazala svoje sposobnosti, je Camila delala kot poslovna sekretarka v različnih podjetjih v West Endu, pozneje pa se je zaposlila kot receptorka v dekoraterski družbi v Mayfairu. V prostem času je rada jahala in se je pogosto udeleževala konjeniških aktivnosti. Njena velika strast je bilo tudi slikanje, zato je obiskovala zasebne ure umetnosti, čeprav je večina njenega dela končala v košu za smeti. Zanimala se je tudi za ribarjenje in vrtnarstvo.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ves čas je bil v njenem življenju z občasnimi prekinitvami prisoten tudi Andrew, ki pa je imel to težavo, da je rad pogledoval za dekleti in je zato Camillo večkrat dal na čevelj ter srečo preizkušal pri drugih damah. Med njimi je bila tudi sestra princa Charlesa, princesa Anne, a se njuna romanca ni izšla. Ko je konec leta 1970 Andrew (kot že tolikokrat poprej) ponovno zapustil Camillo, se je ta odločila dodobra izkoristiti svobodo in se udeleževati vseh eminentnih zabav ter družabnih dogodkov. Sredi leta 1971 naj bi tako na zabavi njune skupne prijateljice Lucie Santa Cruz spoznala princa Charlesa. Čeprav sta oba spadala v isti družbeni krog in sta se občasno videvala na dogodkih, ju uradno prej niso seznanili. Hitro sta postala tesna prijatelja in začela zmenkovati. Ko sta tudi uradno postala par, je Camilla redno obiskovala njegove tekme pola v Windsorju in svojega fanta predstavila staršem v Plumptonu, prav tako je tudi Charles njej predstavil nekaj članov svoje družine.

Razdalja je 'ubila' ljubezen

A v začetku leta 1973 je moral Charles odpotovati v tujino, kjer se je pridružil kraljevi mornarici in kmalu zatem je razmerje med golobčkoma ugasnilo. V javnosti so krožile različne zgodbe o tem, zakaj se je par razšel. Biograf Robert Lacey je v svoji knigi leta 2008 zapisal, da je Charles Camillo srečal prezgodaj in da je ni prosil, naj ga počaka, ko se je odpravil na vojaške dolžnosti v tujino. Še ena biografinja Sarah Brandford je leto poprej zapisala, da je lord Mountbatten namenoma organiziral Charlesovo pot v tujino, da bi zapustil Camillo in s tem povečal možnosti za prinčevo zaroko z njegovo vnukinjo Amando Knatchbull. Nekateri viri domnevajo tudi, da razmerja ni odobravala sama kraljica Elizabeta II., saj je želela, da se sin poroči z eno izmed vnukinj iz družine Spencer. Prav tako so se v javnosti pojavile trditeve, da se Camilla sploh ni želela poročiti s Charlesom, ker se je ta odločil, da se ne bo poročil, dokler ne bo star 30 let.

PREBERI ŠE
Razkrite umazane skrivnosti kraljevega para

Ne glede na to, katero (če sploh) od teh ugibanj je dejansko resnično, pa si je večina kraljevih biografov enotna, da Charles in Camilla v tistem času nikakor ne bi dobila dovoljena za poroko. Po besedah Charlesove sestrične in botre Patricie Mountbatten jo je večina predstavnikov dvora videlo kot povsem neprimerno za soprogo bodočega kralja. Razhod je v igro vrnil sicer domnevno precej nezainteresiranega Andrewa, ki naj bi ga domači tako rekoč prisilili, da je v začetku leta 1973 Camillo zaprosil za roko, novica pa je bila nemudoma objavljena v reviji The Times. Ko je Charles izvedel za zaroko svoje ljubljene s sicer svojim dobrim prijateljem Andrewom, je pisal lordu Mountbattenu: "Predvidevam, da bo občutek praznine sčasoma minil." Bil je popolnoma na tleh, saj je čutil, da je izgubil ljubezen svojega življenja. "Vidim, da si bom moral precej hitro poiskati soprogo; v nasprotnem primeru bom ostal sam in zelo nesrečen," naj bi pisal svojemu prijatelju.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Nekateri viri trdijo, da naj bi Charles še teden dni pred usodno poroko pisal Camilli in jo prosil, naj jo prekliče, a dekle naj bi bilo odločeno, da ima dovolj čakanja. Camilla in Andrew sta se poročila 4. julija leta 1973 na rimokatoliški slovesnosti v stražarski kapelici v Londonu. Camilli je bilo takrat 25 let, Andrewu pa 33. Njeno poročno obleko je oblikovala britanska modna hiša Bellville Sassoon, poroka pa je veljala za "družbeni dogodek leta" z več kot 800 povabljenimi svati. Med njimi je bilo tudi nekaj predstavnikov kraljeve družine, in sicer princesa Anne, kraljica Elizabeta II. in njena mlajša sestra, princesa Margaret, grofica Snowdona. Povabljen naj bi bil tudi princ Charles, ki pa je bil ravno takrat na delovnem obisku na Bahamih. Par se je po poroki odpravil na medene tedne v južno Francijo, nato pa si je dom ustvaril v Wiltshireu na dvorcu Bolehyde in pozneje še v Corshamu. V zakonu sta se jima rodila dva otroka: leta 1974 sin Thomas, ki je krščenec princa Charlesa, in tri leta pozneje še hčerka Laura.

Mlada soproga se je soočila s starejšo ljubimko

Čeprav sta imela oba strti srci, sta Charles in Camilla ostala prijatelja. Avgusta leta 1979 so predstavniki teroristične organizacije IRA umorili lorda Mountbattena in Charles, ki ga je njegova smrt močno prizadela, naj bi tolažbo domnevno poiskal prav pri Camilli. V tem obdobju so v krogu prijateljev Parker Bowlesovih ter v skupnosti igralcev pola začele širiti govorice, da sta princ in njegova nesojena ljubimka obnovila intimno razmerje. Vir blizu Camille je leta 1980 potrdil, da sta resnično ponovno postala ljubimca. Redno naj bi se srečevala bodisi v Charlesovi rezidenci Highgrrove bodisi v Camillinem dvorcu Bolehyde. Po poročanju prijateljev naj bi bil Camillin soprog z afero seznanjen, a naj ga ta ne bi motila, saj je imel ves čas zakona tudi sam več ljubic.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kljub ljubimkanju s Camillo pa si je moral princ Charles izbrati tudi uradno življenjsko sopotnico. V pestri ponudbi se je na koncu odločil za mlado, lepo in nedolžno lady Diano Spencer, ki jo je odobril tudi kraljevi vrh. Poročila sta se leta 1981 in v zakonu sta se jima rodila dva sinova: princ Williem ter nekaj let pozneje še princ Harry. Diani se na začetku ni niti sanjalo, da njen soprog v resnici živi dvojno življenje.  Še več, novopečena zakonca naj bi se redno družila s Parker Bowlesovima, prirejali naj bi skupne zabavne večere, hodili na kosila in večerje, Diana in Camilla pa naj bi postali pravi prijateljici, ki sta skupaj hodili na kave in obiskovali družabne dogodke. A princesa ljudskih src je kmalu ugotovila, da je z njenim zakonom nekaj hudo narobe. Dojela je, da se Camilla z njo druži samo zato, da bi izvedela, na katerih javnih dogodkih se bo lahko srečala s princem Charlesom.

PREBERI ŠE
Bo vedno živela v njeni senci?

Diana je dolgo molče prenašala soprogove skoke čez plot, leta 1989 pa naj bi se po navedbah Andrewa Mortona, ki je spisal eno od biografij o princesi Diani, na neki zabavi odločila soočiti s soprogovo ljubico. "Camilla, rada bi ti samo povedala, da točno vem, kaj se dogaja med tabo in Charlesom. Nisem od včeraj," naj bi ji zabrusila. A ta naj ji ne bi ostala dolžna: "Imaš vse, kar si si kadar koli želela. Vsi moški na svetu so zaljubljeni vate in imaš dva čudovita otroka. Kaj bi še rada?" Diana naj bi ji odrezavo odgovorila. "Želim si svojega moža!" A tega ji občutno starejša Camilla ni bila pripravljena vrniti, zato se je Diana v devetdesetih letih končno odločila javnosti uradno razkriti to, o čemer se je šušljalo že skoraj desetletje.

Posnetek intimnega telefonskega pogovora

Leta 1992 je tako izšla knjiga Diana: Njena resnična zgodba, v kateri je priznala, da so v njenem zakonu že dolgo prisotni trije, zato v njem vlada velika gneča. Leto pozneje je sledil še škandal Camillagate, v katerem naj bi na skrivaj posneli intimen telefonski pogovor med Camillo in Charlesom, prepis pogovora pa je bil objavljen v raznih tabloidih. Knjiga in posnetek sta nemudoma omalovaževala Charlesovo javno podobo, mediji pa so na veliko klevetali tudi Camillo. Leta 1994 je Charles v televizijskem intervjuju z Jonathanom Dimblebyjem končno spregovoril o svojem razmerju s Camillo. "Gospa Parker Bowles je moja velika prijateljica ... prijateljica že dolgo časa. In to bo ostala še zelo dolgo." Tekom pogovora je priznal, da se je razmerje med njim in Camillo ponovno razvilo leta 1986, potem ko mu je postal dokončno jasno, da je njegov zakon "dokončno obsojen na propad".

PREBERI ŠE
Skrivnostno seksualno življenje princa Charlesa

Leta 1994 sta Parker Bowlesova po 21 letih zakona in dveh letih ločenega življenja družno vložila zahtevo za ločitev in v izjavi za medije zapisala, da ju že dolgo povezujeta zgolj otroka ter nič drugega, zato je bolje, da gresta vsak svojo pot. Julija istega leta je njena mati Rosalind umrla za posledicami osteoporoze, in kot je oče pozneje povedal medijem, je bilo to za Camillo "zelo težko obdobje". Ločitev zakoncev Parker Bowles je januarja leta 1995 odobril in potrdil tudi oddelek za družine viškega sodišča v Londonu, uradno pa sta bila Camilla in Andrew samska marca istega leta. Že leto pozneje se je Andrew Parker Bowles poročil z Rosemary Pitman. Po Camilli se je za ločitev odločil tudi princ Charles, ki je uradno ponovno postal samski 28. avgusta leta 1996.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Le nekaj mesecev zatem je Charles javno obelodanil novico, da je njegovo razmerje s Camillo vedno bilo in vedno bo nekaj, o čemer se ne bo pogajal. Zavedal, se je, da sta bila deležna množične negativne publicitete, zato je leta 1995 zaposlil Marka Bollanda, da bi saniral njegovo javno podobo in krivde opral tudi Camillo. Neizmerna priljubljenost princese Diane in žalovanje javnosti zaradi njene tragične smrti v prometni nesreči leta 1997 sta njegove napore močno oteževala, prav tako pa tudi status 'starejše ženske' Parker Bowlesove in njeno domnevno pomanjkanje kraljevega osebnega sloga.

Leta 1999 sta se Charles in Camilla prvič pojavila skupaj na uradni slovesnosti v londonskem hotelu Ritz
Leta 1999 sta se Charles in Camilla prvič pojavila skupaj na uradni slovesnosti v londonskem hotelu RitzFOTO: Reuters

Kraljica je sprva ni sprejela, a si je nato premislila

Leta 1999 sta se Charles in Camilla prvič pojavila skupaj na uradni slovesnosti v londonskem hotelu Ritz, kjer sta se udeležila rojstnodnevne zabave Camilline sestre Annabel Elliot; tam je bilo tudi okrog 200 fotografov in novinarjev z vsega sveta, ki so prišli samo zato, da bi poročali o njunem skupnem nastopu. Nato je Camilla postala Charlesova občasna neuradna spremljevalka na javnih prireditvah. Leta 2000 ga je pospremila na uradni obisk na Škotsko, leto pozneje pa je postala predsednica in pokroviteljica nacionalnega društva za osteoporozo in ob tej priložnosti je javnost doživela tudi njun prvi javni poljub. Čeprav se je princ Charles trudil, da bi legitimiral svoj odnos do Camille tako znotraj kraljeve družine kot pred celotno britansko javnostjo, pa pri kraljici na začetku ni bil uspešen: ta je leta 2000 namreč zavrnila povabilo na praznovanje 50. rojstnega dne princa Charlesa, saj je vedela, da bo tam tudi Camilla.

Pozneje istega leta pa si je očitno premislila: čeprav je vedela, da bo srečala sinovo ljubico, se je kraljica Elizabeta II. udeležila zabave ob 60. rojstnem dnevu nekdanjega grškega kralja Konstantina II. in Camilla je dobila priložnost, da se osebno predstavi bodoči tašči. Javnost je srečanje dojemala kot očiten pečat kraljičine odobritve razmerja med sinom in Camillo. Po nizu nastopov na javnih in zasebnih prizoriščih je kraljica Camillo leta 2002 povabila na praznovanje svojega zlatega jubileja, na katerem je kot gostja na enem od koncertov v Buckinghamski palači sedela v kraljevi loži za kraljico. Čeprav je imela Camilla svojo rezidenco Ray Mill House v bližini Lacocka v Wiltshireu, ki jo je kupila leta 1995, se je leta 2003 preselila v Clarence House, Charlesovo gospodinjstvo in uradno rezidenco.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
Kdo so otroci Camille Parker Bowles?

Leta 2004 je Camilla Charlesa spremljala na skorajda vseh uradnih dogodkih, vključno z odmevnim obiskom vsakoletnih iger na Škotskem. Mediji so začeli ugibati, kdaj bo par napovedal zaroko, sploh, potem ko so ankete javnega mnenja pokazale, da so Britanci končno sprejeli prinčevo novo spremljevalko in da podpirajo njuno razmerje. 10. februarja leta 2005 so iz Charlesove rezidence res sporočili, da sta se Camilla in valižanski princ zaročila. Charles naj bi svoji izvoljenki ob tem podaril diamantni zaročni prstan, ki naj bi ga v dar prejela njegova babica ob rojstvu njegove matere, kraljice Elizabete II.. Glede na to, da je bil Charles bodoči vrhovni guverner anglikanske cerkve je bilo dejstvo, da se bo poročil z ločenko, videti precej sporno, a s soglasjem kraljice, vlade in anglikanske cerkve, je par dobil vsa potrebna dovoljenja za obljubo večne zvestobe.

Po skoraj 35 letih ljubezni sta vendarle dahnila usodni 'da'

Poroka bi naj potekala 8. aprila leta 2005 na civilni slovesnosti na gradu Windsor, sledil pa naj bi ji še cerkveni obred v kapelici svetega Jurija. A ker grad ni bil uraden kraj za sklepanje poročnih zvez in kraljeva družina ni želela, da bi to postal, saj bi se potem tam lahko poročil vsak, ki bi se mu to zahotelo, so civilni obred prestavili v windsorsko mestno hišo. 4. aprila so sporočili, da bo poroka prestavljena za en dan, saj se bodo valižanski princ in nekateri povabljeni dostojanstveniki udeležili pogreba papeža Janeza Pavla II.. Princ Charles in njegova izvoljenka Camilla sta se tako skoraj 25 let po preskoku iskrice ljubezni poročila 9. aprila leta 2005. Poročne slovesnosti se niso udeležili niti Charlesovi starši niti Camillin oče; namesto njih sta vlogi prič prevzela Camillin sin Tom in Charlesov sin princ William.

Princ Charles in Camilla Parker Bowles sta se poročila 9. aprila leta 2005. Poročne slovesnosti se niso udeležili niti Charlesovi starši niti Camillin oče; namesto njih sta vlogi prič prevzela Camillin sin Tom in Charlesov sin princ William.
Princ Charles in Camilla Parker Bowles sta se poročila 9. aprila leta 2005. Poročne slovesnosti se niso udeležili niti Charlesovi starši niti Camillin oče; namesto njih sta vlogi prič prevzela Camillin sin Tom in Charlesov sin princ William.FOTO: Profimedia

PREBERI ŠE
Ali bo Camilla nosila kraljičino krono?

Je pa kraljica Elizabeta II. pripravila sprejem za mladoporočenca na gradu Windsor, kjer ni manjkalo eminentnih gostov. Camilla je s poroko pridobila naziv vojvodinje Cornwallske in avtomatično postala druga najvišje pozicionirana ženska v britanski kraljevi družini. Po poroki se je par odpravil v prinčevo podeželsko hišo v škotskem Birkhallu in že med medenimi tedni opravil svoje prve skupne javne dolžnosti. V naslednjih letih je kraljica Camilli podelila številne vidne znake članstva kraljeve družine: med drugim ji je posodila tiaro, ki je prej pripadala kraljici materi in ji podelila znak kraljevega družinskega reda kraljice Elizabete II. ter pozneje še številna druga kraljeva odlikovanja. S tem je Camilla dokončno postala polnopravna članica kraljeve družine.

Leta 2018 jo je Tatler uvrstil na seznam najbolje oblečenih osebnosti v Veliki Britaniji in še posebej izpostavil ter pohvalil njeno vedno prefinjeno izbiro klobukov in pokrival, ki naj bi se odlično podali njeni javni podobi.
Leta 2018 jo je Tatler uvrstil na seznam najbolje oblečenih osebnosti v Veliki Britaniji in še posebej izpostavil ter pohvalil njeno vedno prefinjeno izbiro klobukov in pokrival, ki naj bi se odlično podali njeni javni podobi.FOTO: Reuters

Po poroki je Clarence House postala uradna rezidenca vojvodinje in valižanskega princa. Počitnice je par preživljal tudi v škotskem Birkhallu, družinska srečanja pa sta običajno organizirala v domovanju Highgrove v Gloucestershireu. Pozneje sta zaradi obveznosti kot rezidenco uveljavljala tudi hišo v Llwynywermodu v Walesu, kjer imata vsako leto veliko obveznosti. Da lahko preživlja čas sama s svojima otrokoma in vnuki, ima vojvodinja še vedno v lasti tudi svojo lastno hišo Ray Mill House. Vojvodinja Cornwallska ima tri pomočnice, med katerimi je njena dolgoletna prijateljica Amanda MacManus, ki je tudi njena zasebna asistentka. Danes Camilla soproga spremlja na praktično vseh uradnih dogodkih in potovanjih po domovini ter tujini. Ob tem je predana tudi humanirarnemu delu in je pokroviteljica številnih dobrodelnih organizacij, šol, centrov in združenj. Še posebej aktivna je v nacionalnem društvu za osteoporozo, močno je vpeta tudi v delo z žrtvami posilstev in spolnega nasilja, bojem proti revščini in brezdomstvu ter prizadevanjem za pravice živali.

PREBERI ŠE
Kakšna je nova vloga Camille, kraljice spremljevalke?

Postala je kraljica soproga

V letih po poroki je Camilla razvila lasten slog in se v javnosti pojavila v modnih opravah različnih priznanih modnih oblikovalcev. Kot je povedala sama, ima najraje "tipičen britanski stil oblek in kostimov", ob tem pa prisega na "nevtralne odtenke, belo in mornarsko modro barvo" ter "okrogle vratne izreze". Veliko pohval vsakokrat, ko se pojavi v javnosti, dobi tudi na račun skrbno izbranega nakita. Leta 2018 jo je Tatler uvrstil na seznam najbolje oblečenih osebnosti v Veliki Britaniji in še posebej izpostavil ter pohvalil njeno vedno prefinjeno izbiro klobukov in pokrival, ki naj bi se odlično podali njeni javni podobi.

Ob poroki s princem Charlesom je bila Camilla odlikovana z nazivom 'njena kraljeva visokost, vojvodinja Cornwallska'. Izjema je Škotska, kjer se njen naziv glasi 'njena kraljeva visokost, vojvodinja Rothesayska'. Poleg tega nosi tudi naziv grofica Chesterjevska. Čeprav je po poroki z valižanskim princem uradno sicer postala valižanska princesa, je zaradi močne povezave tega naziva z njeno predhodnico, princeso Diano, raje podedovala žensko obliko soprogovega drugega naslova in tako postala vojvodinja Cornwallska. Ko je Charles prisegel kot kralj, je vojvodinja v skladu z angleškim pravom zakonito in samodejno postala kraljica soproga. 

PREBERI ŠE
Kraljica soproga se bo vpisala v zgodovino

Ko bo Charles prisegel kot kralj, bo vojvodinja v skladu z angleškim pravom zakonito in samodejno postala kraljica soproga.
Ko bo Charles prisegel kot kralj, bo vojvodinja v skladu z angleškim pravom zakonito in samodejno postala kraljica soproga.FOTO: AP

 

Viri, uporabljeni pri raziskovanju: Biography.com, The Daily Beast, Eng.amomama.com, Wikipedia, Goodhousekeeping.com, Hellomagazine.com, Thelist.com, Marieclaire.com, Rd.com, Eonline.com, Cheatsheet.com, Newidea.com.au, Theguardian.com, Ibtimes.com, Express.co.uk, Telegraph.co.uk.