Zadovoljna.si
Obrazna joga

Zadovoljna

Top vaja za odpravljanje gubic na čelu

Karin Velikonja
09. 04. 2021 07.55
0

Prve gubice se na obrazu lahko začnejo pojavljati razmeroma zgodaj, najbolj izpostavljeni področji pa sta čelo in področje med obrvmi. Tam lahko že po 20. letu opazimo navpične in horizontalne gube, ki z leti postajajo vse bolj globoke in zato vse bolj opazne. Vendar, ali veste, kje leži njihov vzrok?

Gubice na čelu in med obrvmi spadajo med mimične gube in torej nastanejo zaradi mimike, ki pa se je v veliki meri sploh ne zavedamo. Mimiko uporabljamo za izražanje čustev, kot so smeh, veselje, strah, zaskrbljenost itd. Za njen nastanek pa so odgovorne obrazne mišice. S kontrakcijo čelne mišice naprimer dvignemo čelo in na tak način izrazimo naše začudenje.

Če pa bi se pozorno opazovali, bi lahko ugotovili, da se velikokrat mrščimo tudi, ko ne govorimo in se ne izražamo – ko zgolj sedimo za računalnikom.

Tudi tukaj so za mrščenje in gubanje kože odgovorne mišice, v največ primerih zato, ker so zakrčene in prenapete.

Zakaj je trening obraznih mišic pomemben?
Preberi še
Zakaj je trening obraznih mišic pomemben?
Joga obraza s Karin Velikonja
Joga obraza s Karin VelikonjaFOTO: osebni arhiv

Kaj storiti?

Ko poznamo vzrok za nastenk gubic lahko za njihovo preprečevanje in odpravo veliko storimo sami, v udobju lastnega doma – s treningom obraznih mišic. Obrazna joga ali tako imenovani trening obraznih mišic namreč poskrbi za aktivacijo čisto vseh obraznih mišic – tudi tistih na čelu in med obrvmi. Pomembno pa je, da uporabljate pravilno tehniko. Joga obraza ni nenadzorovano pačenje in nenadzorovana uporaba mišic, ampak ravno obratno. S pravilno izbranimi vajami in tehniko statičnega treninga dosežemo aktivacijo vsake mišice na obrazu. Na tak način začutimo njihovo delovanje in nad njimi pridobimo nadzor. Tako točno vemo, kdaj smo dvignili čelo ali se namrščili in nagubali področje med obrvmi.

Vaje joge obraza istočasno sproščajo napetost v samih mišicah in povečajo prekrvavitev tako v mišicah kot v najglobljih plasteh kože, kar pospeši njeno regeneracijo in izboljša videz. Ker so mišice na obrazu majhne in tesno povezane, za vadbo ne potrebujete veliko časa – le nekaj minut na dan, zjutraj, takoj ko se zbudite, ali pa kar na delovnem mestu, ko začutite utrujenost, napetost ali celo glavobol.

Kako izbrati pravo kozmetiko zase?
Preberi še
Kako izbrati pravo kozmetiko zase?
Joga obraza s Karin Velikonja
Joga obraza s Karin VelikonjaFOTO: osebni arhiv

Vaja za odpravljanje gubic na čelu:

S prsti najprej zatipajte čelo in ga rahlo povlecite navzdol. Nato dlan položite na celotno področje čela in na obrvi (blazinica mezinčka mora pokrivati področje med obrvmi, prsti morajo biti "zlepljeni skupaj").

Sedaj poglejte navzdol, nato pa navzdol z mimiko spustite še čelno mišico.

Dlan začnite potiskati v spuščeno čelno mišico in nato z roko povlecite še navzgor. Oči lahko zaprete in pogled usmerite proti temenu (aktivacija žlez v glavi).

Čutite upor (čelo potiska navzdol) in protiupor (roka potiska navznoter in navzgor). Globoko dihajte. Vajo držite na vso moč. Ponovite 3-krat. Držite 30 sekund. Na koncu nežno zmasirajte čelo.

7 ključnih dejavnikov za upočasnitev staranja
Preberi še
7 ključnih dejavnikov za upočasnitev staranja

Oddaja Zadovoljna je na sporedu vsako nedeljo ob 17.30 na POP TV, dan prej si je oddajo mogoče ogledati na VOYO, kjer je dostopna tudi pozneje. 

Oddaja Zadovoljna je na sporedu vsako nedeljo ob 17.30 na POP TV.
Oddaja Zadovoljna je na sporedu vsako nedeljo ob 17.30 na POP TV. FOTO: POP TV

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493