Zadovoljna.si
Zaščita

Novice

14.maj - evropski dan boja proti melanomu

STA
2013-05-14 15:49
1

Letošnji evropski dan boja proti melanomu, ki ga obeležujemo danes, namenja osrednjo pozornost preventivnemu samopregledovanju kože. Združenje slovenskih dermatovenerologov je v okviru dneva 26. aprila že šesto leto zapored pripravilo javnozdravstveni projekt Dan boja proti melanomu.

Kot je za STA povedala predsednica združenja Tanja Planinšek Ručigaj, je bil tudi slovenski projekt letos namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje melanoma, ki je najnevarnejša oblika kožnega raka. Za uspešno zdravljenje je ključno prav pravočasno odkrivanje bolezni.

Melanom se razmeroma hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe. Gre za eno redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo. Zato je bistveno, da redno pregledujemo kožo in odkrijemo melanom pravočasno. Dovolj pozornosti je treba nameniti tudi ustrezni zaščiti pred soncem.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto diagnosticirajo nemelanomski kožni rak dvema do trem milijonom svetovnega prebivalstva, 132.000 ljudem pa melanom. Ta številka naj bi se do leta 2015 še podvojila v državah, kjer je večina prebivalstva belopolta. Letno v Sloveniji melanom odkrijejo pri nekaj manj kot 500 bolnikih.

V rizično skupino spadajo ljudje, ki se izpostavljajo soncu, in ljudje z zelo svetlo kožo, svetlimi, rdečimi ali svetlo rjavimi lasmi in modrimi, zelenimi ali sivimi očmi. Ti ljudje so pogosto pegasti, zlahka jih opeče sonce, njihova koža pa običajno ne porjavi. Najpogosteje za melanomom zbolijo odrasli med 40. in 75. letom.

Najboljša metoda za odkrivanje melanoma je t. i. metoda ABCDE, ki nas opozarja, na katere spremembe znamenj moramo biti pozorni. Posebej moramo biti pozorni, če je kožno znamenje asimetrično, če ima nepravilen rob z izrastki, če je večbarvno od svetlo rjave do črne in je večje od šest milimetrov, ter če se pojavijo spremembe v obliki, barvi oz. debelini znamenja.

Preživetje slovenskih bolnikov z melanomom je skoraj 95-odstotno. Takšno preživetje imajo le redke najrazvitejše države na svetu. Melanom v večini primerov opazi sam bolnik ali njegovi svojci. Žal bolniki pogosto odlašajo z iskanjem pomoči, dokler sprememba na koži ne zadebeli, zakrvavi ali postane moteča.

Napotke za samopregledovanje kože je mogoče najti na spletni strani melanoma-day.com ali na spletni strani Združenje slovenskih dermatovenerologov.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 141