Zadovoljna.si
Sean Connery - James Bond

Novice

50 let James Bonda

STA
04. 10. 2012 09.34
0

Tajni agent James Bond velja za ikono, kar so Britanci dokazali tudi s tem, da je imel ob odprtju letošnjih olimpijskih iger v London posebno točko s kraljico Elizabeto II. V petek, 5. oktobra, bo minilo 50 let od premierne projekcije filma Dr. No, v katerem se je lik agenta 007 pojavil prvič.

Sean Connery - James Bond
Sean Connery - James BondFOTO:

V filmu iz leta 1962, posnetem po romanu Iana Fleminga, se je gledalcem prvič predstavil čeden in nevaren tajni agent, ki je nosil obleke iz londonskega Savilea Rowa, vozil avto znamke Aston Martin, pil martini in se predstavljal kot "Bond, James Bond".

O tem, zakaj se je njegov lik obdržal celih 50 let, je spregovoril igralec Roger Moore, ki je Bonda upodobil v sedmih filmih: "Gre za neke vrste pravljico za lahko noč, dokler se od izvirnika ne oddaljiš preveč, je otrok zadovoljen." Dodal je, da filmi o Bondu zadovoljujejo vsa pričakovanja gledalca - vključujejo lepa dekleta, akcijo in zanimive izume, kar je formula za uspeh.

Producenta prvega filma o agentu 007 Harry Saltzman in American Albert "Cubby" Broccoli sta film Dr. No posnela za milijon ameriških dolarjev. Kot prvi je Bonda zaigral tedaj še dokaj neznani škotski igralec Sean Connery. Z odločitvijo se niso strinjali v studiu United Artists, v katerem so si želeli, da bi vlogo zasedel Cary Grant.

Zadnjo besedo pri izbiri igralca je imela Broccolijeva žena. Producent jo je vprašal, ali je Connery seksi. In tako je Škot, ki še danes slovi po vlogi tajnega agenta, začel filmsko sago, ki obsega okoli 20 filmov.

Ob petkovi obletnici so posneli tudi dokumentarec o Bondovih filmih, naslovljen "Everything or Nothing" (Vse ali nič).
 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478