Zadovoljna.si
Pijančevanje

Novice

Alkoholizem vse večji problem

STA
12. 10. 2012 10.39
0

Alkoholizem predstavlja v slovenski družbi velik problem, vendar je vse manj sprejemljiv, je na današnji drugi regijski konferenci o javnem zdravju v Novi Gorici poudaril v. d. direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica Marko Vudrag. Z regijskim akcijskim načrtom želijo zmanjšati škodljivo rabo alkohola v regiji.

Pijančevanje
Pijančevanje FOTO: Thinkstock

Različni institucije v regiji bodo zato združile moči ter v sklopu akcijskega načrta poskušale zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola. Velike probleme zaradi alkohola opažajo predvsem med mladimi, zato poskušajo pritegniti v projekt tudi osnovne in srednje šole ter dijaške domove.

"Med odvisniki od alkohola so vedno mlajše osebe, spol pri tem sploh ni pomemben. Zatekanje v alkoholno omamo jim pomeni blažitev problemov, v katerih se zaradi gospodarske krize ali drugega znajdejo ljudje iz najbolj ranljivih skupin," je na posvetu opozoril terapevt v Klubu zdravljenih alkoholikov Ajdovščina-Vipava Tomaž Makovec.

Alkoholizem po Makovčevem mnenju prav tako ni domena le nekaterih, saj so se med alkoholiki znašli ljudje različnih poklicev, od kmetov in delavcev do učiteljev in celo duhovnikov. Vanj se vključujejo predvsem tisti, ki so se zdravili zaradi alkoholizma, malo pa je takih, ki se tega problema zavedo že prej in sami poiščejo pomoč. "V klubu jim s pogovori in raznimi akcijami pomagamo abstinirati, naši programi pa so okoli 80-odstotno učinkoviti," je še dejal Makovec.

V zadnjih letih pristojne službe ugotavljajo vse večjo rabo alkohola med mladimi. Makovec meni, da z enkratnimi predavanji na šolah ne bodo dosegli uspeha, zato bi morali k tej problematiki pristopiti nekoliko širše in predvsem kontinuirano. Vendar pa v šolah poudarjajo, da so šole izobraževalne in ne terapevtske ustanove, zato je od njih zmotno pričakovati, da bi reševale družben problem v zvezi z alkoholom, tobakom in drogami.

Kar 44 odstotkov prebivalcev severnoprimorske regije med 25 in 65 letom redno uživa alkoholne pijače, škodljivo pitje alkohola pa je prisotno pri 11 odstotkih, so pokazali rezultati analize, ki jo je pripravil Zavod za zdravstveno varstvo Nova Gorica.

"Slovenski vzorec se lahko prenese tudi na prebivalce Goriške, ki ne odstopajo od povprečja. Lahko rečem le, da je stanje slabo," je poudaril Vudrag. Zaradi tako velike rabe alkohola se v družbi pojavljajo številni problemi, ki bi jih radi reševali tudi s pomočjo pripravljenega akcijskega načrta in različne preventivne programe. Prav zato so k sodelovanju povabili policijo, zdravstvene ustanove, šole in nevladne organizacije.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471