Zadovoljna.si
V povprečju imajo avstralski prejemniki različnih oblik socialne pomoči kar dvakrat manj zob od tistih, ki imajo zadostne prihodke.

Novice

Bolj premožni imajo več zob

STA
10. 04. 2012 12.04
0

Premožnejši Avstralci imajo praviloma več zob kot tisti z nižjimi dohodki, razkriva šesto letno poročilo avstralskega Inštituta za zdravje in blaginjo o dentalnem zdravju Avstralcev. Stanje zobovja v Avstraliji pravzaprav zelo natančno odraža stanje človekove denarnice, še poudarja poročilo inštituta.

V povprečju imajo avstralski prejemniki različnih oblik socialne pomoči kar dvakrat manj zob od tistih, ki imajo zadostne prihodke.
V povprečju imajo avstralski prejemniki različnih oblik socialne pomoči kar dvakrat manj zob od tistih, ki imajo zadostne prihodke.FOTO: iStockphoto

Avstralski raziskovalci so sodelujoče v raziskavi razporedili v sedem kategorij glede na višino dohodkov. Pri tem so ugotovili, da se z najboljšim stanjem zobovja in največ zobmi lahko pohvalijo tisti, ki zaslužijo največ, najbolj klavrno podobo zobovja pa so odkrili pri tistih z najnižjimi dohodki.

Rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo 6000 oseb, po mnenju analitikov odražajo dejstvo, da obvezno zdravstveno zavarovanje v Avstraliji krije le obisk pri splošnem zdravniku, ne pa tudi zdravljenja pri zobozdravniku. To je razmeroma drago, zato se mu morajo nekateri zaradi pomanjkanja sredstev odreči.

Tisti z večjimi dohodki imajo posledično prav zares več razlogov za nasmeh. Zgolj eden od petih v kategoriji najbolje plačanih Avstralcev se namreč po pregledu pri zobozdravniku nato iz finančnih razlogov ne odloči za zdravljenje, če je to potrebno.

Zobozdravnika sicer redno obiskuje približno 70 odstotkov Avstralcev, približno vsak tretji pa sploh ne.

Zobozdravstvene storitve v Avstraliji sicer ponujajo tudi javne bolnišnice, vendar so znane po dolgih, včasih tudi večletnih čakalnih dobah.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493