Zadovoljna.si
Več seksa izboljša kondicijo semenčic

Novice

Francozi imajo za tretjino manj semenčic

STA
05. 12. 2012 16.24
4

Število semenčic pri francoskih moških se je od leta 1989 do leta 2005 zmanjšalo za tretjino, poslabšala pa se je tudi kakovost sperme, ugotavljajo francoski znanstveniki. Število spermijev je upadalo za okoli 1,9 odstotka na leto, trdijo avtorji raziskave, v katero je bilo zajetih 26.600 moških v obdobju 17 let.

Več seksa izboljša kondicijo semenčic
Več seksa izboljša kondicijo semenčic FOTO: iStockphoto

"To je po našem vedenju prva študija, ki ugotavlja veliko in splošno zmanjšanje koncentracije spermijev in morfologije na ravni celotne države skozi daljše obdobje," poudarja eden od avtorjev raziskave, epidemiolog Joelle Le Moal. "To predstavlja resno opozorilo za javno zdravje," dodaja. To je po njegovih besedah najpomembnejša raziskava v Franciji in verjetno tudi v svetu glede na to, da je bil vanjo zajet vzorec, ki skorajda predstavlja celotno prebivalstvo. Študija je pokazala, da je pri povprečnem moškem, starem 35 let, število semenčic upadlo s 73,6 milijona na 49,9 milijona na mililiter. Le Moal ob tem pomirja, da imajo Francozi še vedno dovolj spermijev za oploditev, saj Svetovna zdravstvena organizacija spodnjo mejo določa pri 15 milijonih na mililiter.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413