Zadovoljna.si
Zasegli so veliko ukradenih antikvitet neprecenljive vrednosti.

Novice

Grška policija zasegla ukradene antične umetnine

STA
05. 03. 2012 12.00
0

Grška policija je v nedeljo razbila tihotapsko mrežo in pri tem zasegla čez 8000 antičnih kovancev in drugih predmetov neprecenljive vrednosti. Policisti so v akciji aretirali 44 ljudi.

Zasegli so veliko ukradenih antikvitet neprecenljive vrednosti.
Zasegli so veliko ukradenih antikvitet neprecenljive vrednosti.FOTO: Aljoša Kravanja

Gre za drugi večji rop grških muzejev v zadnjih dveh mesecih.
Gre za drugi večji rop grških muzejev v zadnjih dveh mesecih. FOTO: Reuters

"Našli smo preko 8000 pretežno bronastih kovancev vseh oblik, ki datirajo od 6. stoletja pred Kristusom do bizantinskega obdobja," so v izjavi za javnost zapisali predstavniki grške policije. Zasegli so tudi veliko ukradenih antikvitet neprecenljive vrednosti, med drugim lesene eksponate iz bizantinskega obdobja, tri zlate predmete in nakit ter 19 detektorjev kovine.

Aretirali vodjo mreže

Čez 200 policistov je v operaciji, ki so jo začeli v soboto, preiskalo 55 stavb na severu Grčije, pri čemer so aretirali tudi domnevnega vodjo tihotapske mreže. Po navedbah policije je 66-letni moški sprejemal in ocenjeval vrednost antičnih predmetov ter jih nato s pomočjo kriminalnega omrežja, ki ga je razvil, prodajal v tujino. Omenjeni moški je pogosto obiskoval Bolgarijo, Nemčijo, Švico in Veliko Britanijo.

Grčija je tarča prekupčevalcev

Grčija je kot država z bogato arheološko dediščino že desetletja tarča prekupčevalcev. Sredi februarja sta zamaskirana roparja onesposobila alarmne naprave in zvezala paznico, nato pa iz muzeja, posvečenega antičnim olimpijskim igram, odnesla več kot 70 eksponatov neprecenljive vrednosti. Gre za drugi večji rop grških muzejev v zadnjih dveh mesecih. Januarja so tatovi namreč vlomili tudi v atensko Nacionalno galerijo in ukradli tri umetnine, med drugim sliko španskega slikarja Pabla Picassa.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375