Zadovoljna.si
Študija se od dosedanjih razlikuje po tem, da so se osredotočili samo na dojenčke v prvem letu življenja.

Novice

Hišni ljubljenčki blagodejno vplivajo na dojenčke

STA
09. 07. 2012 12.00
0

Hišni ljubljenčki, predvsem psi, naj bi blagodejno vplivali na zdravje dojenčkov v prvem letu življenja. Kot kaže študija, ki jo je objavila ameriška revija Pediatrics, imajo dojenčki, ki so v stiku s psi, manj vnetij ušes in težav z dihali, kot tisti, ki živijo v gospodinjstvih brez hišnih ljubljenčkov.

Študija se od dosedanjih razlikuje po tem, da so se osredotočili samo na dojenčke v prvem letu življenja.
Študija se od dosedanjih razlikuje po tem, da so se osredotočili samo na dojenčke v prvem letu življenja.FOTO:

Študija sicer ne pojasni zakaj, vendar navaja, da stik dojenčkov s psi, ki vsaj del dneva preživijo doma, lahko okrepi imunski sistem otroka v prvem letu življenja. Tudi domače mačke prispevajo k zdravju dojenčkov, vendar v manjši meri kot psi. Študija, ki so jo pripravili strokovnjaki finske univerzitetne bolnišnice Kuopio, temelji na dnevnikih, ki so jih starši 397 otrok na Finskem vodili vsakodnevno eno leto o zdravju svojih otrok od sedmega do 52 tedna starosti.

Dojenčki v gospodinjstvih, kjer so imeli psa ali mačko, so v 30 odstotkih manj zbolevali za boleznimi dihal, kot so kašelj, hropenje, zamašen nos in vročina, kot v tistih, kjer niso imeli hišnih ljubljenčkov. Za polovico manj imajo tudi možnosti za vnetje ušes. Najboljše rezultate so zabeležili v družinah, v katerih so bili psi do šest ur dnevno doma. Slabši pa so bili tam, kjer niso imeli domačih živali ali kjer so bili psi večino časa zunaj.

"Hipoteza je, da bi stiki z živalmi lahko pomagali pri dozorevanju imunskega sistema, kar vodi k boljšemu imunskemu odzivu in krajšemu trajanju infekcij," so zapisali strokovnjaki v študiji. Dojenčki v družinah s psi so tudi manjkrat potrebovali antibiotike kot tisti, ki živijo v družinah brez živali. Dosedanje študije so imele nasprotujoče si rezultate. Nekatere so pokazale, da stiki s hišnimi ljubljenčki ne vplivajo na zdravje otrok, druge pa so pokazale, da prispevajo k manjšemu število prehladov in manj težavam z želodcem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368