Zadovoljna.si
Imetniki evropske kartice zdravstvenega zavarovanja imajo dostop do javnih zdravstvenih storitev v primeru bolezni ali nesreče med potovanjem ali začasnim bivanjem v tujini.

Novice

Kako uporabiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja

STA
06. 06. 2012 10.19
0

Evropska komisija je pred poletnimi počitnicami, evropskim prvenstvom v nogometu in olimpijskimi igrami predstavila aplikacijo za pametne telefone, ki vsebuje navodila za uporabo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Priročnik vsebuje tudi številke za klic v sili, podatke o povračilu stroškov in kontakte v primeru izgube kartice.

Imetniki evropske kartice zdravstvenega zavarovanja imajo dostop do javnih zdravstvenih storitev v primeru bolezni ali nesreče med potovanjem ali začasnim bivanjem v tujini.
Imetniki evropske kartice zdravstvenega zavarovanja imajo dostop do javnih zdravstvenih storitev v primeru bolezni ali nesreče med potovanjem ali začasnim bivanjem v tujini.FOTO:

Priročnik za uporabo kartice v 27 državah Evropske unije, na Islandiji, Norveškem, v Liechtensteinu in Švici je na voljo v obliki aplikacije za pametne telefone v treh operacijskih sistemih: iOS, Android in Windows7 mobile. Vsebuje splošne informacije o kartici, številke za klic v sili, krite storitve in stroške, podatke o povračilu stroškov in kontakte v primeru izgubljene kartice. Aplikacija je na voljo v 24 jezikih, med katerimi je moč preklapljati. Z aplikacijo ni moč pridobiti ali prenesti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, saj morajo kartice brezplačno izdati nacionalni ponudniki zdravstvenega zavarovanja, so sporočili v Bruslju.

Kartica je brezplačna in imetnikom omogoča nujno zdravniško pomoč pod enakimi pogoji in za enako ceno, kot če bi bili vključeni v sistem zdravstvenega zavarovanja države, v kateri so.

V Evropi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ali nadomestno potrdilo uporablja več kot 188 milijonov ljudi, kar je več kot 37 odstotkov vseh prebivalcev EU. Lani je bilo v Sloveniji izdanih 646.675 kartic, kar pomeni, da je kartico uporabljalo 31,5 odstotka prebivalcev.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413