Zadovoljna.si
Večjega od dveh kipov ne bodo mogli ponovno sestaviti.

Novice

Kip Bude bo mogoče rekonstruirati

Z. T.
02. 03. 2011 16.30
0

Enega od dveh velikanskih kipov Bude, ki so jih v osrednjem Afganistanu pred desetimi leti uničili talibani, bo mogoče rekonstruirati, so sporočili nemški znanstveniki.

Od nekdaj veličastnega kipa je ostala le luknja.
Od nekdaj veličastnega kipa je ostala le luknja.FOTO: Reuters
Večjega od dveh kipov ne bodo mogli ponovno sestaviti.
Večjega od dveh kipov ne bodo mogli ponovno sestaviti. FOTO: Reuters
Raziskovalci so več let preučevali ostanke 55 metrov visokih kipov Bude v provinci Bamijan, ki so jih ob vsesplošnem zgražanju svetovne javnosti z dinamitom uničili talibani. Erwin Emmerling z münchenske tehniške univerze je sporočil, da bo mogoče manjši kip, ki je visok 38 metrov, rekonstruirati iz ostankov, čeprav bo treba pred tem preseči določene 'politične in druge praktične ovire'.

''Če želimo ohraniti ostanke, bo treba v dolini Bamijan postaviti manjšo tovarno, sicer bo treba v Nemčijo prepeljati okoli 1400 skal, ki tehtajo vsaka okoli dve toni,'' je opozoril Emmerling. Usoda kipov je sedaj v rokah afganistanske vlade.

Talibani so kipa Bude uničili marca 2011, manj kot leto dni, preden so mednarodne sile spravile na kolena takratno afganistansko oblast. Emmerlingova ekipa je ugotovila, da sta kipa nastala med 6. in 7. stoletjem.

Dolina Bamijan bo mogoče spet dobila svetovno znamenitost nazaj.
Dolina Bamijan bo mogoče spet dobila svetovno znamenitost nazaj.FOTO: Reuters


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493