Zadovoljna.si
Zdravniki

Novice

Negotovost privede do anksioznosti

Reuters
03. 12. 2010 21.02
0

Negotovost glede lastne diagnoze pri ljudeh povzroča anksioznost in ljudi vznemirja bolj, kot če vedo, da so resno zboleli, je pokazala raziskava.

''Ko ljudje zvedo za svojo diagnozo, imajo občutek nadzora in lahko razumejo, kaj se z njimi dogaja. Če pa ne poznajo svoje bolezni, jih daje tesnoba in ne vedo, kako se nanjo odzvati," pojasnjuje dr. Elvira V. Lang iz Harvard Medical School iz Bostona. Zato poudarja, je pomembno, da se zdravstveni delavci tega zavedajo in tako z bolnikom vzpostavijo pravo komunikacijo.

Svojo teorijo je Langova potrdila z raziskavo med ženskami, ugotovila je namreč, da so bile tiste, ki so bile v pričakovanju domnevne diagnoze raka veliko bolj v stresu in anksiozne kot tiste, ki so se pripravljale na zdravljenje že diagnosticiranih rakavih tumorjev.

''Zdravstveni delavci želijo bolnikom, ki čakajo na svojo diagnozo pomagati, a pogosto to počnejo z napačnim pristopom. Na primer rečejo: 'Saj ne bo tako hudo.' ali pa 'Čutili boste le majhen vbod.', toda takšno besedišče le še poveča strah," dodaja Langova. Zato poudarja, da bodo zdravstveni sistemi veliko bolj učinkoviti, če bodo zdravstveni delavci bolj podučeni o načinu komunikacije s pacienti, ki čakajo na izvide ali terapijo.

Strah pred neznanim.
Strah pred neznanim. FOTO: Reuters


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399