Zadovoljna.si
48-letna Smileyjeva je delala kot receptorka in tajnica na vidnem mestu pri vhodu.

Novice

Odpuščena, ker ni izkoristila odmora za kosilo

STA
18. 01. 2012 11.46
0

Sharon Smiley iz Chicaga so januarja 2010 odpustili pri nepremičninskem podjetju, ker v času za kosilo ni hotela od svoje mize in je delala naprej. Zaradi "neprimernega vedenja" ji država Illinois tudi ni plačevala podpore za brezposelnost, dokler neumnostim ni naredilo konec sodišče.

48-letna Smileyjeva je delala kot receptorka in tajnica na vidnem mestu pri vhodu.
48-letna Smileyjeva je delala kot receptorka in tajnica na vidnem mestu pri vhodu.FOTO:

Usodnega januarja 2010 jo je na delovnem mestu v času kosila opazil eden od šefov in ji naročil, naj gre stran. To so zahtevala delovna pravila podjetja "Equity Lifestyle Properties" kakor tudi delovna zakonodaja države Illinois. Podjetje bi lahko dobilo kazen, 48-letna Smileyjeva pa je delala kot receptorka in tajnica na vidnem mestu pri vhodu.

Ukazu, naj zapusti delovno mesto, se je uprla z razlago, da je to počela že večkrat v svojih desetih letih dela pri podjetju in prej ni bilo nikoli težav. Šef je poklical kadrovnika in po štirih minutah so Smileyjevi pokazali vrata. Ker so jo odpustili zaradi neprimernega vedenja, jo je čakalo presenečenje, ko je želela dobiti podporo za brezposelnost. Država Illinois podpore v primeru odpuščanja zaradi neprimernega vedenja ne plačuje.

Nekajkrat se je pritožila na pristojno ministrstvo za delo in bila zavrnjena, nato pa je šla na sodišče. Sodišče prve stopnje ji je dalo prav, kar je pred kratkim potrdilo tudi prizivno sodišče, ki je razsodilo, da je bilo neprimerno vedenje posledica njene pripravljenosti za delo in ne zavračanja dela, zato opredelitev ni upravičena. Smileyjeva je dobila podporo za nazaj.

Njeno nekdanje podjetje sicer ne bo odgovarjalo za napako, ker lahko delodajalci v državi Illinois zaposlene odpustijo tudi brez razloga, če jih pri tem ne diskriminirajo. Smileyjeva je sicer po poročanju ameriške televizije ABC zadovoljna. Od decembra ima novo delovno mesto, podobno staremu, le s to razliko, da ji dovolijo delati v času kosila ali sedeti za mizo in gledati televizijo.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375