Zadovoljna.si
Debelost

Novice

Pomanjkanje spanja povečuje centimetre okoli pasu

Z.C.
07. 08. 2012 13.45
1

Če želite shujšati, si privoščite več spanja. Švedski strokovnjaki so namreč naredili raziskavo, ki je pokazala, da se ženske, ki spijo manj kot 8 ur na noč, nagnjene k rejenju okoli pasu. Ženske, ki spijo le 5 ur, imajo širši pas, je pokazala raziskava, ki so jo objavili v reviji Sleep Medicine.

Debelost
DebelostFOTO: iStockphoto

Švedski strokovnjaki so prostovoljke, ki so sodelovale v njihovi raziskavi, temeljito pregledali ter jih povprašali o njihovem zdravstvenem stanju, navadah, višini in telesni teži. Ugotovili so, da so ženske, ki spijo manj kot 8 ur dnevno, bolj nagnjene k rejenju okoli pasu. Dr. Tiorel-Haglou, ki je vodila raziskavo, je izjavila, da je obseg pasu pri ženskah, ki spijo 5 ur, v primerjavi s tistimi, ki si za nočni počitek vzamejo 8 ur, večji za 6 centimetrov. Navedla je tudi vzroke, zaradi katerih se ženske, ki spijo manj, redijo. Z nespečnostjo vplivamo na povečanje kortizola in rastnega hormona, nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da ljudje, ki spijo manj, imajo več časa, da lahko posegajo po hrani. Ugotovitve svoje raziskave so švedski strokovnjaki objavili v reviji Sleep Medicine.

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493