Zadovoljna.si
Sol škodi zdravju.

Novice

Slana hrana škodi že pol ure po zaužitju

Z.B.
30. 01. 2011 04.59
0

Sol nevtralizira elastičnost ožilja in ustvari pogoje za resne poškodbe, ki lahko pripeljejo celo do ateroskleroze in srčne ali možganske kapi, opozarjajo strokovnjaki iz Avstralije.

Sol škodi zdravju.
Sol škodi zdravju.FOTO: iStockphoto

Zgolj 30 minut po zaužitju slanih prigrizkov ali katere druge slane hrane se v arterijah pojavijo očitne spremembe. Slana hrana namreč zelo hitro nevtralizira sposobnost žil, da se širijo celo pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom, piše v poročilu za klinično prehrano (The American Journal of Clinical Nutrition). "Čeprav dolgoročne posledice škodljivega učinka za zdaj niso natančno definirane, rezultati vendarle potrjujejo, da ima sol negativne učinke tudi na ljudi s povsem zdravim ožiljem in normalnim krvnim pritiskom," je pojasnila vodja raziskave Kacie M. Dickinson s CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) iz Adelaide v Avstraliji. "Kar nas je še posebej presenetilo, je, da sol enako deluje na organizem in sproži podobne reakcije kot obrok, poln nasičenih maščob, za katere vemo, da dolgoročno škodujejo ožilju," je še dodala Dickinsonova.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375