Zadovoljna.si
Zdrava prehrana

Novice

Slovenci so za zdravo življenje, a so ovira visoke cene

A.H./Z.C.
18. 12. 2012 11.49
0

Vas s zanima, kakšne navade imamo Slovenci in Slovenke na področju zdravega življenja in prehranjevanja? In v v kakšni meri prisegamo na zdrave izdelke in kakšne so najpogostejše ovire na poti do zdravega življenja? Odgovore je ponudila raziskava, ki so jo pred kratkim izvedli v Zavodu Ekologičen. Pokazalo se je, da smo Slovenci zelo naklonjeni ideji zdravega življenja, vendar so glavna ovira visoke cene.

Zdrava prehrana
Zdrava prehrana FOTO: Thinkstock

Večina anketirancev je potrdila, da kupujejo izdelke, ki jim omogočajo ohranjati zdravje in lepoto na naraven način ter na splošno bolj kakovostno in zdravo življenje oziroma se trudijo, kolikor je le mogoče. Največjo oviro predstavljajo previsoke cene ekoloških izdelkov in sicer je kar 79 odstotkih vprašanih to potrdilo. Veliko je še prisotnega tudi nezaupanja do raznih izdelkov, ki jih razglašajo za zdrave (48,4 odstotke). Okoli 19 odstotkov vprašanih meni, da jim izdelki z zdravo prehrano niso dovolj dostopni, saj so trgovine s to ponudbe zanje odročne, 11,3 odstotka pa jih meni, da imajo premalo znanja o tem, kako bi lahko živeli bolj zdravo.

Pripravljeni plačati več

Manjši odstotek (4,8) je tudi takšnih, ki menijo, da jim zdravo prehranjevanje in življenje predstavlja preveliko odrekanje in da imajo premalo časa, da bi skrbeli za zdravo plat življenja, ali pa njihova družina temu ni naklonjena (3,2 odstotka). Nekaj pa se jih ne prehranjuje zdravo, ker ne želijo biti tarča posmeha s strani prijateljev, ki se v večini ne zmenijo dovolj za zdrav način življenja. Okoli 24 odstotkov pa jih meni, da se prehranjujejo dovolj zdravo. Okoli 47 odstotkov vprašanih je pripravljenih za zdravo prehranjevanje in življenje plačati 10 odstotkov več, kot porabijo sedaj.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493