Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Šokantna kampanja: Umrli bodo prej kot starši!

Z.C.
13. 02. 2012 12.19
72

"Enake oči ima kot njegov oče in najverjetneje ima tudi njegov diabetes!" To je le eden od sloganov, ki se pojavljajo v kampanji ameriškega gibanja Strong4life, ki ga je ustvarila organizacija Children's Healthcare iz Atlante. Črno-bele fotografije prikazujejo žalostne debele otroke in šokantna opozorila, med katerimi je tudi to, da bodo debeli otroci morda umrli prej kot njihovi starši. Na pristop, ki so ga izbrali avtorji kampanje, se je vsul plaz kritik, saj po mnenju mnogih stigmatizira otroke.

V Sloveniji ima vsak četrti otrok oziroma mladostnik čezmerno telesno težo, predebelih je že 28,9 odstotka mladostnikov. Število pretežkih otrok se je po podatkih IVZ v dobrih dvajsetih letih izrazito povečalo – za skoraj 14 odstotkov. Razmere so še bolj skrb vzbujajoče v ZDA, kjer je debel že vsak tretji otrok, zato se je ameriško gibanje Strong4life odločilo za kampanjo proti debelosti otrok. Vendar je vsebina kampanje precej šokirala javnost. Plaz kritik so ji namenili tudi mediji, Alan Guttmacher iz National Institutes of Health pa celo trdi, da pomeni hudo nevarnost za stigmatiziranje otrok. Po njegovem mnenju otroško debelost prikazuje kot osebno krivdo in pozablja, da gre za kompleksno težavo, na katero vplivajo različni dejavniki, tudi genetski. Otrokom, ki so predebeli, bi lahko resno ogrozila njihovo psihično zdravje, sprožila pa bi lahko tudi pojave izživljanja nad debelimi otroki pri njihovih vrstnikih, je še opozoril Guttmacher.
 

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493