Zadovoljna.si
Danes obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu

Novice

Svetovni dan boja proti aidsu: akcije po vsej Sloveniji

Z.B.
30. 11. 2010 17.46
0

Po podatkih Programa ZN za boj proti aidsu število okuženih z virusom hiv in umrlih za posledicami te bolezni v svetu upada, v Kljub temu se vsak dan s to boleznijo okuži 7000 ljudi. In v Sloveniji je iz leta v leto več okuženih z virusom HIV.

Ocenjujejo, da je v Sloveniji 500 do 600 ljudi, ki ne vedo, da so okuženi.
Ocenjujejo, da je v Sloveniji 500 do 600 ljudi, ki ne vedo, da so okuženi.FOTO: iStockphoto
Ob 1.decembru, svetovnem dnevu aidsa, po Sloveniji potekajo različne akcije za osveščanje ljudi o zaščiti pred virusom hiv. Študentska organizacija Univerze na Primorskem je danes na svojih fakultetah ter na infotočki v Kopru in na ŠOUPostaji v Portorožu organizirala brezplačno deljenje kondomov, rdečih pentelj ter informativnega gradiva o problematiki aidsa in ostalih spolno prenosljivih boleznih. Obenem so študente obveščali o tem, da je testiranje na voljo vse leto na koprskem Zavodu za zdravstveno varstvo, dopoldnepa je bilo v ambulanti za cepljenje na voljo brezplačno testiranje na hiv in hepatitis B.

Osveščanje mladih

O nevarnosti okužbe ter varni spolnosti bodo osveščali tudi v Mladinskem centru Dravinjske doline. Poleg tega bodo delili informativno gradivo, brezplačne kondome in rdeče pentlje. Za preventivno akcijo, namenjeno predvsem mladim, so se odločili tudi v svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. V sredo bodo v centru Ljubljane in Maribora mladim delili posebne odsevne kondome akcije bodi previden. Poleg kondomov bodo mladim, ki bodo izpolnili kratko anketo o svojem vedenju v prometu kot pešci, delili tudi odsevne trakove in letak.

V znamenju Subsaharske Afrike

V središču Ljubljane bo danes organiziran tudi večer boja proti aidsu v znamenju Subsaharske Afrike, kjer bo med drugim aktivist na področju hiv/aids preventive in član komisije za aids pri ministrstvu za zdravje Mitja Blažič spregovoril o nacionalni kampanji hiv/aids preventive Prenašaj sporočilo, ne virusa!

Zgodnje odkrivanje okužbe je pomembno.
Zgodnje odkrivanje okužbe je pomembno.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493