Zadovoljna.si
Gae Aulenti se je rodila 4. decembra 1927.

Novice

Umrla Gae Aulenti

STA
02. 11. 2012 11.35
0

V 85. letu starosti je umrla svetovno znana italijanska arhitektka Gae Aulenti, so v četrtek sporočili svojci. Aulentijeva, ki je sodelovala pri prenovah muzeja Orsay in muzeja sodobne umetnosti centra Pompidou v Parizu, se je v javnosti nazadnje pojavila pred dvema tednoma, ko je na milanskem Triennalu prejela nagrado za življenjsko delo.

Gae Aulenti se je rodila 4. decembra 1927.
Gae Aulenti se je rodila 4. decembra 1927.FOTO:

"Moja mati je že dolgo bolehala, a se je do konca bojevala," je za italijanski časopisa La Repubblica povedala hči Aulentijeve Giovanna. Direktor centra Pompidou Alfred Pacquement je dejal, da je umrla "velika ženska arhitekture in oblikovanja".

Aulentijeva se je rodila 4. decembra 1927, v Italiji je v povojnem času delovala kot ena redkih oblikovalk. Uveljavila se je kot stilistka in oblikovalka interjerjev, svoje znanje pa je ves čas prenašala na mlajše generacije.

Ob njeni smrti je italijanski predsednik Giorgio Napolitano dejal, da delo Aulentijeve sodi med vrhunce sodobne arhitekture. Poudaril je, da je bila arhitektka in oblikovalka zaradi svoje ustvarjalnosti cenjena po vsem svetu, še posebej je poudaril njen dar, da je v svoje stvaritve ujela razsežnosti kulturne dediščine.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493