Zadovoljna.si
Nov mamograf odkrije že manjše rakave spremembe, zahteva manj dodatnih slikanj in s tem omogoči hitrejšo diagnostiko.

Novice

V Kranju dobili sodoben digitalni mamograf

STA
24. 09. 2012 11.55
4

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je letos poleti dobila sodobni digitalni mamograf za odkrivanje raka dojke, ki ga je minuli teden tudi uradno predala v uporabo. Mamograf, ki je najboljši v Sloveniji in šele tretji tovrstni v Evropi, omogoča hitrejše odkrivanje rakavih sprememb in s tem poveča uspešnost zdravljenja.

Nov mamograf odkrije že manjše rakave spremembe, zahteva manj dodatnih slikanj in s tem omogoči hitrejšo diagnostiko.
Nov mamograf odkrije že manjše rakave spremembe, zahteva manj dodatnih slikanj in s tem omogoči hitrejšo diagnostiko.FOTO: iStockphoto

V Sloveniji za rakom dojk letno zboli preko 1000 žensk in približno 400 jih zaradi te bolezni umre. Za rakom dojk pa zbolevajo tudi moški, in sicer v Sloveniji letno odkrijejo med šest in osem takšnih primerov, od katerih se v povprečju trije končajo s smrtjo, je za STA povedala direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj Andreja Cerkvenik Škafar.

Poudarila je pomen pravočasnega odkrivanja že manjših rakavih sprememb za pravočasno in uspešno zdravljenje, da se bolnikom zagotovi ne le preživetje, temveč tudi čim boljšo kvaliteto življenja. "Ravno tu je prednost novega sodobnega, digitalnega mamografa, ki smo ga letošnje poletje začeli uporabljati v naši bolnišnici," je izpostavila. Pojasnila je, da nov mamograf odkrije že manjše rakave spremembe, zahteva manj dodatnih slikanj in s tem omogoči hitrejšo diagnostiko.

Center za bolezni dojk v Kranju, kjer letno odkrijejo okrog 50 rakavih obolenj, deluje od leta 1998, ko se je začel uporabljati klasičen analogni mamograf, pri katerem se slika kaže na rentgenski sliki. Sodoben digitalni mamograf pa sliko pokaže na ekranu, kar omogoča njeno pošiljanje na onkološki inštitut in dodatno posvetovanje z drugimi ustanovami.

Za mamograf je kranjska bolnišnica odštela 320.000 evrov, od tega je 186.000 evrov zbrala s pomočjo donacij. Imajo pa v bolnišnici še številne druge želje po sodobnih aparaturah. Nagibajo se tudi k obnovi porodnega bloka, v katerem so lani opravili preko 1700 porodov. V tem mesecu, ko je devet mesecev po praznikih porodov zelo veliko, dnevno v povprečju v Kranju opravijo deset ali enajst porodov.

Cerkvenik Škafarjeva je prepričana, da je treba v Sloveniji veliko narediti na tem, da se bo rodnost, ki je bila v zadnjih letih višja kot v preteklosti, obdržala vsaj na tej ravni. Po vse višjem številu rojstev v minulih letih se letos namreč že kaže trend upadanja.
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493