Zadovoljna.si
Bi radi shujšali?

Novice

Z močnimi vonji nad odvečne kilograme

Z.C.
27. 03. 2012 12.39
0

Živila, ki so močno aromatizirana, ljudje uživamo v manjših količinah in zato prej dobimo občutek sitosti, zato skupina nizozemskih strokovnjakov pod vodstvom Renéja de Wijka predlaga, da vsi, ki bi radi shujšali, uživajo hrano intenzivnih vonjev. Na ta način bodo namreč zaužili manjše grižljaje, hitreje dobili občutek sitosti, posledično zmanjšali vnos hrane in odpravili odvečne kilograme.

Bi radi shujšali?
Bi radi shujšali?FOTO: iStockphoto

Nizozemski raziskovalci so kot izhodišče vzeli dejstvo, da so grižljaji, ki jih ljudje pojemo, različni, njihova velikost je odvisna tudi od vrste hrane, od gostote in njenih drugih lastnosti. Trda živila moramo veliko bolj prežvečiti kot mehka, poleg tega jih uživamo v manjših grižljajih. Enako velja za neobičajna živila ali pa tista, ki nam niso prav zelo všeč. Naša čutila imajo velik vpliv na velikost grižljaja, zato so strokovnjaki izvedli študijo, v kateri je sodelovalo deset prostovoljcev. Ponudili so jim različno velike porcije vanilijevega pudinga, ki so se med seboj razlikovale po intenzivnosti vonja. Puding so kandidatom dobesedno postavili pred nos, da so lahko temeljito zavohali sladico. Študija je pokazala, da bolj je bil vonj močan, manj pudinga so prostovoljci zaužili. "Naša študija je pokazala, da z manipuliranjem z vonjem določenega živila, lahko vnos hrane zmanjšamo za 5 do 10 odstotkov. Na ta način prelisičimo organizem, da ga nasitimo z manjšo količino hrane, posledično pa shujšamo," je za revijo Flavour pojasnil René de Wijk.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493