Zadovoljna.si
Deklice, katerih starši bodo odobrili cepljenje, se bodo lahko brezplačno cepile ali z dvovalentnim cepivom ali pa štirivalentnim.

Novice

Za deklice dvo- ali štirivalentno cepivo proti HPV

STA
16. 08. 2012 10.43
5

IVZ je ponovno povabil k oddaji ponudb za dobavo cepiva proti okužbam s HPV. Tokrat so povpraševanje za dvovalentno in štirivalentno cepivo izdali ločeno. Deklice bodo lahko cepili tako z dvo- kot s štirivalentnim cepivom. Glede na naročila zdravnikov, ki izvajajo cepljenje, bo nato IVZ kupil določene količine obeh vrst cepiv.

Deklice, katerih starši bodo odobrili cepljenje, se bodo lahko brezplačno cepile ali z dvovalentnim cepivom ali pa štirivalentnim.
Deklice, katerih starši bodo odobrili cepljenje, se bodo lahko brezplačno cepile ali z dvovalentnim cepivom ali pa štirivalentnim.FOTO: iStockphoto

Prva dva postopka nabave cepiva proti HPV je Inštitut za varovanje zdravja (VZ) pripravil na enak način kot pri ostalih cepivih. Zaradi specifike naročila, kjer cepivi proti HPV, ki imata dovoljenje za promet, nista enakovredni in ne pokrivata enakih terapevtskih indikacij, tovrstnega postopka ni bilo mogoče izvesti, navajajo v IVZ.

Zato je IVZ ponudnikom povpraševanje za dvovalentno in štirivalentno cepivo izdal ločeno. Najugodnejšega ponudnika bo tako izbral ločeno za dvovalentno in za štirivalentno cepivo. IVZ pa bo kupil cepivo na podlagi naročil šolskih zdravnikov, ki izvajajo cepljenje. Rok za oddajo ponudb je 24. avgust, so za STA še zapisali v IVZ.

Deklice, katerih starši bodo odobrili cepljenje, se bodo lahko brezplačno cepile ali z dvovalentnim cepivom ali pa štirivalentnim. Dvovalentno cepivo preprečuje okužbe s tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, štirivalentno cepivo pa ščiti pred tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, in tudi pred predrakavimi spremembami zunanjega ženskega spolovila, predrakavimi spremembami nožnice in genitalnimi bradavicami.

To je tretje javno naročilo za nakup cepiv proti HPV, ki ga je IVZ izdal letos. Prvega je razveljavila Državna revizijska komisija. Zahtevek za revizijo je podala farmacevtska družba GlaxoSmithKline (GSK), saj je posel dobilo konkurenčno podjetje Merck Sharp & Dohme (MSD). Drugo naročilo pa je razveljavil inštitut sam po pritožbi obeh ponudnikov, ki sta se prijavila na naročilo - GlaxoSmithKline (GSK) in Merck Sharp & Dohme (MSD).

Z naročilom cepiv pa se že mudi, saj bi morala biti naročena vsaj tri mesece pred začetkom cepljenja. Tako bi se lahko začetek cepljenja šestošolk v prihodnjem šolskem letu zamaknil.
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368