Zadovoljna.si
Vremenske razmere so za tigraste komarje ugodne predvsem v Italiji.

Novice

Zaradi podnebnih sprememb vse več tigrastih komarjev

STA
25. 04. 2012 12.00
0

Zaradi podnebnih sprememb bi se lahko v nekaterih evropskih državah, med drugim tudi na Balkanu, povečalo število tigrastih komarjev, prenašalcev bolezni, predvsem mrzlic in vročic, je pokazala raziskava britanskih in belgijskih znanstvenikov. Vremenske razmere za tigraste komarje, ki spadajo med sto živalskih vrst na svetu, katerih populacija najhitreje narašča, so ugodne predvsem v Italiji.

Vremenske razmere so za tigraste komarje ugodne predvsem v Italiji.
Vremenske razmere so za tigraste komarje ugodne predvsem v Italiji.FOTO: arhiv Kluba Gaia

Rezultati raziskave, objavljene v časniku Interface britanske kraljeve akademije Royal Society, so pokazale, da so vremenske razmere zaradi podnebnih sprememb med letoma 1990 in 2009 na območju Francije, Italije, držav Beneluksa in Nemčije, postale ugodnejše za tigraste komarje. Zime na teh območjih so namreč postale toplejše, spremlja pa jih večja količina padavin. Tigrasti komarji se medtem poskušajo izogniti območjem, kot sta južna Španija ali Korzika, kjer beležijo daljša in bolj sušna obdobja, je še pokazala raziskava, ki temelji na podatkih iz decembra leta 2011. Na podlagi omenjenih podatkov znanstveniki sklepajo, da se bo podnebje med letoma 2030 in 2050 tako spremenilo, da bodo tigrasti komarji v velikih delih Evrope lahko našli razmere, ugodne za svoje preživetje.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368