Zadovoljna.si
Beneški filmski festival

Novice

Filmski zvezdniki tekmujejo v Benetkah

KRISTINA ŽUST strokovnjakinja za film
05. 09. 2019 07.22
0

Počasi se zaključuje sezona filmskih nagrad in festivalov, med katerimi je zadnja leta medijsko vedno bolj izpostavljen Beneški mednarodni filmski festival, ki letos poteka od 28. avgusta do 7. septembra, tokrat 76. po vrsti. Če bi radi v živo videli zvezdnike svetovnega formata, kot so Meryl Streep, Brad Pitt, Cate Blanchett, Jude Law, Gary Oldman, Penelope Cruz, Juliette Binoche, John Malkovich, Julie Andrews, vas od njih ločita dobri dve uri vožnje.

Na čelu tokratne glavne žirije je Lucrecia Martel, režiserka in scenaristka argentinskega rodu, ki velja za eno najbolj cenjenih avtoric neodvisnega filma v španskem jeziku. Njeni filmi so gostovali na festivalih v Cannesu, Benetkah, Berlinu in Torontu. Ravno ena od pripomb na festival je bila sicer premajhna zastopanost ženskih režiserk pri filmih, ki so predstavljeni ali tekmujejo na letošnjem festivalu, so pa organizatorji žensko za predsednico žirije postavili v treh kategorijah od štirih.

Na čelu žirije, ki bo nagradila najboljšega debitanta, sedi srbski režiser Emir Kusturica, ki je s filmi, kot sta Dom za obešanje in Podzemlje, v osemdesetih in devetdesetih dosegel slavo. Gre za enega najuspešnejših režiserjev z območja Balkana, ki je uspel tudi v Hollywoodu, kjer je v devetdesetih snemal Arizona Dream z Johnnyjem Deppom.

Na čelu žirije, ki bo nagradila najboljšega debitanta, sedi srbski režiser Emir Kusturica.
Na čelu žirije, ki bo nagradila najboljšega debitanta, sedi srbski režiser Emir Kusturica.FOTO: Shutterstock

Med tokratnimi filmi, ki se predstavljajo na festivalu, je kar nekaj takšnih, ki bodo glavni akterji za filmske nagrade v prihodnjem letu, nekateri pa so pozornosti deležni tudi zaradi svoje kontroverznosti. V tokratnem članku predstavljamo filme iz tekmovalnega dela, ki že zdaj dvigajo največ prahu.

Začnimo s filmom Romana Polanskega An Officer and a Spy. Ta je z uvrstitvijo na tekmovalni seznam kontroverzen že zaradi režiserja samega, ki ga ZDA preganjajo zaradi spolnega napada na mladoletnico. Film je drama, ki se osredotoča na afero Dreyfus ob koncu 19. stoletja. Glavno vlogo je režiser zaupal Jeanu Dujardinu, ki je leta 2011 prejel oskarja za vlogo v Umetniku.

S francosko-japonsko dramo The Truth o odnosu med filmsko zvezdo v zrelih letih in njeno hčerko skuša navdušiti režiser Hirokazu Koreeda, ki je leta 2018 slavil v Cannesu s filmom Shoplifters. V glavnih vlogah v filmu nastopata legenda francoskega filma Catherine Deneuve in vedno odlična Juliette Binoche.

Svetovno premiero je na festivalu doživel znanstvenofantastični film Ad Astra, v katerem so glavne vloge prevzeli Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Nega in Liv Tyler. Te se zagotovo spomnite iz  Armageddona, kjer je ravno tako nastopila v vlogi boljše polovice glavnega junaka, zagotovo pa poznate tudi njenega slavnega očeta Stevena Tylerja.

Vrača se Joker, v katerega čevlje si je upal stopiti Joaquin Phoenix. Izbira režiserja bi marsikoga presenetila, saj je Todd Phillips do zdaj največje uspehe dosegel s komedijo – trilogija Prekrokana noč, Borat, Road Trip. Pogosto sodeluje z Bradleyjem Cooperjem, ki je tudi producent Jokerja, Phillips pa je bil producent Cooperjeve lanske uspešnice Zvezda je rojena. O uspehu filma se bomo lahko prepričali po 4. oktobru, ko naj bi prišel tudi uradno v kinematografe ZDA.

Vrača se Joker, v katerega čevlje si je upal stopiti Joaquin Phoenix.
Vrača se Joker, v katerega čevlje si je upal stopiti Joaquin Phoenix.FOTO: Shutterstock

Vsi ljubitelji Meryl Streep bodo na svoj račun prišli z novim filmom Laundromat, komično biografsko dramo priznanega režiserja Stevena Soderbegha (med drugim se je podpisal pod Erin Brokovich, Preprodajalce in triologijo Oceanovih). Zvezdniško zasedbo tvorijo Gary Oldman, Antonio Banderas in Sharon Stone.

Robert Pattinson se v Benetkah predstavlja kar z dvema filmoma. Waiting for the Barbarians se poteguje za zlatega leva, premiero na festivalu pa bo doživel 6. septembra. V filmu v glavni vlogi nastopa tudi Johnny Depp, film pa je angleški debi kolumbijskega režiserja Cira Guerra. Pattinson nastopa tudi v Shakespearovi adaptaciji The King, kjer v glavni vlogi kralja nastopa Timothée Chalamet, v njegovo ženo pa se je prelevila Deppova hčerka Lily-Rose Depp.

Komična drama o medosebnih odnosih in ločitvi Marriage story, ki se tudi poteguje za glavno nagrado, se lahko pohvali s Scarlett Johansson, Adamom Driverjem in Lauro Dern v glavnih vlogah.

Ljubitelji serije Černobil pozor – na tekmovalnem seznamu festivala je tudi The Painted Bir« z judovsko tematiko, koprodukcija Češke, Slovaške in Ukrajine, v katerem v eni od glavnih vlog nastopa Stellan Skarsgård. Film je posnet v črno-beli tehniki, gre pa tudi za prvi film, ki uporabi "interslovanski" jezik.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375