Zadovoljna.si
Film Joker

Novice

Med zmagovalci filmskega festivala v Benetkah tudi film Joker

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
13. 09. 2019 07.45
0

Pretekli konec tedna se je zaključil 76. mednarodni filmski festival v Benetkah, ki iz leta v leto s filmskim repertoarjem navdušuje vedno širše množice, vsako leto pa je večji tudi medijski pomp okoli festivala, kar posledično k našim sosedom privablja zvezde svetovnega formata. Tudi sam zaključek festivala in podelitev nagrad sta bila deležna precejšnje pozornosti medijev, zlasti zaradi odločitve žirije, da drugo najpomembnejšo nagrado festivala (nagrado velike žirije) podeli režiserju Romanu Polanskemu.

Roman Polanski
Roman Polanski FOTO: Profimedia

Polanski je priznan režiser poljsko-francoskega porekla, ki je slavo dosegel že v šestdesetih letih, ko je leta 1962 s svojim poljskim filmom Nož v vodi kandidiral za tujejezičnega oskarja. Leta 1968 je sledila selitev v ZDA, kjer je istega leta dosegel uspeh v Hollywoodu z grozljivko Rosemaryjin otrok. Nato je leto kasneje doživel življenjsko tragedijo, o kateri pripoveduje tudi Tarantinov film Bilo je nekoč … v Hollywoodu, ko je Mansonov klan umoril njegovo nosečo ženo, igralko Sharon Tate. Polanski se je vrgel v delo in v naslednjih letih posnel nekaj kritiško cenjenih filmov, mdr. leta 1974 Kitajsko četrt z Jackom Nicholsonom in Faye Dunaway, ki je bila nominirana za 11 oskarjev.

Cannes 2019: filmske poslastice, ki jih je prinesel letošnji festival
Preberi še
Cannes 2019: filmske poslastice, ki jih je prinesel letošnji festival
Roman Polanski in Sharon Tate
Roman Polanski in Sharon TateFOTO: Profimedia

Kmalu je sledil drugi prelomni trenutek v njegovem življenju, zaradi katerega Polanskega pozna praktično vsa javnost – leta 1978 je bil v ZDA obtožen spolne zlorabe mladoletnega dekleta, zaradi česar ga v ZDA preganjajo še danes. Polanski je pobegnil v Evropo, kjer večino časa živi v Franciji. Leta 2002 je za film Pianist prejel oskarja za režijo, vendar se prireditve ni udeležil. Na letošnjem festivalu v Benetkah je slavil s filmom An Officer and a Spy, že sama uvrstitev filma v tekmovalni program pa je dvignila kar nekaj prahu. Film z Jeanom Dujardinom (dobitnik oskarja za vlogo v Umetniku) v glavni vlogi se osredotoča na afero Dreyfus ob koncu 19. stoletja.

Pozornost pa je treba nameniti dobitniku glavne nagrade – zlatega leva. Tokrat je slavil Todd Phillips z Jokerjem. Morda na prvi pogled zaradi sestave žirije ni kazalo na tovrstno izbiro zmagovalca, a očitno jih je režiser skupaj z glavnim igralcem Joaquinom Phoenixom prepričal. Film v kinematografe prihaja že čez slab mesec, ko si boste mnenje o njem lahko ustvarili tudi gledalci sami.

Todd Phillips in Joaquin Phoenix
Todd Phillips in Joaquin PhoenixFOTO: Profimedia
Filmski zvezdniki tekmujejo v Benetkah
Preberi še
Filmski zvezdniki tekmujejo v Benetkah

Ob zaključku festivala omenimo tudi, da so na letošnjem repertoarju predstavili novo različico filma Nepovratno, za katerega so posneli enega najbolj krutih prizorov posilstva. V filmu sta leta 2002 v glavnih vlogah nastopila Monica Bellucci in Vincent Cassel, ki sta bila za časa snemanja par tudi v resničnem življenju (in poročena od leta 1999 do 2013). Režiser je v tokratni različici filma dogodke razvrstil v pravilnem kronološkem zaporedju, v čemer se nova različica filma razlikuje od prejšnje.

Končajmo s filmom, ki je zaključil letošnji filmski festival v Benetkah – The Burnt Orange Heresy. Triler italijansko-britanske produkcije, ki se ga lahko veselijo tudi rokerji, saj v eni od glavnih vlog nastopa sam Mick Jagger.

32 let kasneje še vedno marsičesa ne vemo
Preberi še
32 let kasneje še vedno marsičesa ne vemo
Mick Jagger na filmskem festivalu v Benetkah
Mick Jagger na filmskem festivalu v Benetkah FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375