Najlepša jesenska destinacija za vikend izlet

A.K
16.09.2019, 8:32
0
V jedru osrednje Evrope leži Češka, ki združuje moravsko eleganco, slovansko stoičnost in boemsko naravo. Priljubljena je predvsem med posamezniki, ki si želijo Evropo spoznati še v nekoliko drugačni luči. Predstavljamo vam idejo za obisk treh najbolj romantičnih mest na Češkem. Svetujemo vam, da si privoščite kakšen podaljšan vikend in se odpravite po naših stopinjah. Lahko pa se osredotočite le na eno mesto in ga raziščete podolgem in počez. Prihajajoča jesen je kot nalašč za kratek obisk te lepe dežele, ki navdušuje na vsakem koraku.

Praga

Glavno mesto Češke je vredno vsak nekaj dnevnega obiska. Tja se lahko odpravite na več načinov – z nočnim ali dnevnim avtobusom, vlakom ali katerim od nizkocenovnih letalskih prevoznikov. Priporočamo vam, da se nastanite v starem mestnem jedru, kjer boste začutili pristen utrip Prage, znane po bogati zgodovini in seveda pivu. Česa zares ne smete izpustiti? Dolgih sprehodov po bregu reke Vltave, kjer ne manjka romantičnih kavarn in čeških pubov. Prečkajte znameniti Karlovški most, na katerem boste lahko občudovali dela številnih umetnikov, in se za kosilo ustavite na znamenitem mestnem trgu, v katerega se boste v hipu zaljubili. Odpravite se še do čudovitega praškega gradu in Hradčanov in raziščite židovsko četrt. Tisti, ki vas privlači mistika, obiščite muzej alkimije, ki velja za enega najbolj priljubljenih. Če pa vas zgodovina ne zanima preveč, se enostavno prepustite starim ulicam in uživajte v duhu mesta. Romantiki se ob sončnem zahodu peš ali z vzpenjačo povzpnite na grič Petrin ali pa se zapeljite z ladjico po reki in si mesto oglejte še z druge perspektive.

Romantična Praga je vedno odlična izbira - tudi za podaljšan vikedn.
Romantična Praga je vedno odlična izbira - tudi za podaljšan vikedn.FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Malta: kje spati, kaj jesti in kaj si morate ogledati

Karlovy Vary

Dve uri vožnje iz Prage, se nahaja dragulj zahodne Češke. Čudovito zdraviliško mesto leži v osrčju zelene doline in je prava zakladnica osupljive arhitekture. Tam vas bo navdušilo že samo sprehajanje po ulicah, kjer se bohotijo številne impozantne cerkve in drugi arhitekturni presežki. Vsako leto v njem poteka tudi mednarodni filmski festival, ki velja za enega najstarejših na svetu in največjih v Evropi. Nič čudnega ni, da čudovito mesto služi kot kulisa v številnih filmih. Ženske gotovo poznate filmsko uspešnico z naslovom Last Holiday (Zadnje počitnice), v katerem je imela glavno vlogo Queen Latifah. Prav tako pa so leta 2006 v mestu snemali tudi kultni Casino Royale. Če se ga boste odločili obiskati, ne pozabite poskusiti češkega likerja Becherovka in njihove Karlovarske rezine.

Zdraviliško mesto Karlovy Vary.
Zdraviliško mesto Karlovy Vary.FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
10 top idej za jesensko potovanje po Evropi

Česky Krumlov

Pravijo, da je obisk mesta Česky Krumlov, kot bi vstopili v pravljico. Nahaja se na skrajnem jugu Češke in velja za enega od najbolj slikovitih krajev v Evropi. Nekateri se mnenja, da gre za Prago v miniaturni obliki, saj imata mesti veliko podobnih znamenitosti. Navdušeni boste nad osupljivim zgodovinskim gradom, ki se dviga nad reko Vltavo in starim mestnim jedrom, kjer lahko občudujete renesančno in baročno arhitekturo. Velika prednost je ta, da lahko mesto prehodite v pičlih 20 minutah. Med turisti je priljubljeno v vseh letnih časih – pozimi se premeni v čarobno mesto brez turistov, v toplejših mesecih pa je priljubljena točka vseh romantikov. Kako tudi ne, saj so piknik večeri ob reki Vltavi kot nalašč za zaljubljene pare. Seveda ne manjka niti živahnih čeških pubov za vse zabave željne. Tisti bolj aktivni pa boste gotovo navdušeni nad možnostjo kolesarjenja po okoliških poljih in gozdovih.

Česky Krumlov je eno od najbolj slikovitih mest v Evropi.
Česky Krumlov je eno od najbolj slikovitih mest v Evropi.FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Majorka: Balearski biser, ki ga morate obiskati