Zadovoljna.si
Novoletna poslanica Sarkozyja

Novice

Šokantna kampanja: Sarkozy na smrtni postelji!

Z.L.
12. 03. 2012 12.00
36

"Gospod kandidat, ali res moramo to narediti, da bi razmislili o evtanaziji?" To je slogan kampanje v prid evtanaziji, ki ji francoski predsednik Nicolas Sarkozy močno nasprotuje. Zato se je znašel v središču kampanje, v kateri so ga avtorji prikazali na smrtni postelji v bolnišnici, priključenega na aparate, z bledim obrazom in cevkami v nosu. Fotografijo so pred nekaj dnevi objavili v reviji Les Inrocks, avtorji kampanje pa so vključili še dva kandidata, ki se bosta v prihodnjih mesecih na volitvah potegovala za predsednika Francije. Poleg Sarkozyja sta se na smrtni postelji tako znašla še kandidat sredine Francois Bayrou in skrajna desničarka Marine Le Pen, ki tako kot Sarkozy ostro nasprotujeta spremembi zakona iz leta 2005 o evtanaziji v Franciji. Kampanjo je naročilo francosko združenje za pravico do dostojne smrti ADMD.

Nicolas Sarkozy velja za predsednika, ki ima rad skrajnosti, zato se je v preteklosti že večkrat znašel na prvih straneh resnih pa tudi malo manj resnih časopisov. Od tega, da je v Romunijo in Bolgarijo poslal Rome, ki so prebivali v Franciji, do prepovedi nošenja muslimanskih burk in napovedi o omejevanju priseljevanja. Prav tako močno nasprotuje evtanaziji. A sedaj mu je združenje za pravico do dostojne smrti vrglo rokavico. Pred dnevi je francoska revija Les Inrocks objavila fotografijo, na kateri so avtorji Sarkozyja prikazali na smrtni postelji v bolnišnici, priključenega na aparate, z bledim obrazom in cevkami v nosu. Fotografija je močno razburila francosko javnost in sprožila veliko javno debato o tem, kako urediti to kočljivo področje. Zagovorniki evtanazije se zavzemajo za avtonomnost pri odločanju vsakega odraslega posameznika, nasprotniki pa se sklicujejo predvsem na verske in kulturološke argumente in opozarjajo na možnost zlorabe.

V Sloveniji je evtanazija prepovedana

Beseda evtanazija sicer izhaja iz grščine in pomeni 'dobra smrt'. Delimo jo v štiri podskupine: aktivno, pri kateri osebi, ki želi umreti, druga oseba odredi smrtonosni odmerek zdravila, pasivno, pri kateri druga oseba prvi posreduje zgolj informacije o smrtonosnih sredstvih, prostovoljno, pri kateri se prisebna oseba sama odloči, da želi smrtonosni odmerek, in neprostovoljno, pri kateri oseba ni prisebna in ne more dati svojega pristanka. Evtanazija je sporno področje predvsem na področju etike in morale, vedno bolj pa tudi s pravnega vidika. Zakonsko je dovoljena v redkih državah po svetu, med njimi na Nizozemskem, v nekaterih zveznih državah Združenih držav Amerike in v Severnem teritoriju v Avstraliji – vendarle pa je postopek izvajanja zelo strogo nadzorovan. V Sloveniji evtanazija ni dovoljena. Po našem kazenskem pravu je namreč tisti, ki umirajočemu ali neozdravljivo bolnemu odvzame življenje, storil kaznivo dejanje, ki se ga obravnava kot umor. Vendar pa nam je v skladu z Zakonom o pacientovih pravicah omogočeno, da vnaprej podpišemo, da v primeru trajnega vegetativnega stanja ne želimo, da nas pri življenju ohranjajo umetno.
 

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375