Brez resne zveze pri tridesetih letih?

Ana Čertanec
25.08.2019, 14:14
0
V preteklosti so se poročali in ustvarjali družino že pri dvajsetih letih. Sedaj se nam zdi običajno, da smo do tridesetega leta že v resni zvezi, morda tudi že z družino. Morda smo samski in imamo za seboj že nekaj spodletelih zvez. Kaj pa, če pri tridesetih še nismo imeli resne zveze, temveč zgolj kratke romance? Ali je to sploh mogoče? Ali je morda s tako osebo kaj narobe?

To dejansko ni več minoren pojav. Resnica je, da nimajo vsi sreče, da bi v mladih letih spoznali pravo osebo za njih. Nekateri so imeli srečo, da so že v mladosti spoznali svojega sanjskega partnerja. Nekateri so se prehitro zadovoljili s partnerjem, si morda celo ustvarili družino, nato pa so te zveze propadle. Nekateri pa enostavno še niso spoznali partnerja, s katerim bi si predstavljali zvezo, zato so še vedno samski.

V današnjem svetu od partnerja zahtevamo vedno več.
V današnjem svetu od partnerja zahtevamo vedno več.FOTO: Shutterstock

Razlogov za to je veliko. Morda je to pomanjkanje druženja z ljudmi, privlačnost do napačnih oseb zanje, morda je to nesamozavest, strah, negotovost. Ljudje vedno težje navezujemo globlje stike, iščemo napake, se ustrašimo. Živimo v virtualni resničnosti, zapiramo se pred drugimi, spoznavanje v živo ni več preprosto. Prav tako je problem tudi delo, ki prežema večino našega časa. Gibljemo se v istih krogih, ki nam ne olajšujejo spoznavanja novih ljudi.

To so lahko povsem uspešni ljudje na svojem področju, kar pa se tiče odnosov so precej neizkušeni. Taki posamezniki praviloma imajo željo po resni zvezi, ampak te želje ne znajo uresničiti, saj ne znajo pristopiti do predstavnikov nasprotnega spola. Ni nujno, da so preveč izbirčni, lahko so zgolj premalo odprti. Pomanjkanje izkušenj jim predstavlja breme, zato ne nastopajo samozavestno pri predstavnikih nasprotnega spola. Pogosto se pretirano družijo s prijatelji, ker so na njih zelo navezani.

Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.
Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.

V današnjem svetu od partnerja zahtevamo vedno več. Minili so časi dogovorjenih porok, mediji nam slikajo podobo idealnih parov. Iz tega razloga se ne zadovoljimo z nekom povprečnim, želimo si nekoga, ki bi ustrezal našim željam. Praviloma so nam izkušnje pomembne. Na napakah se učimo, da jih kasneje ne ponavljamo več. Ali je torej to razlog, da se s tako osebo ne bi spustili v zvezo?

Vsekakor ne, ker je bistvena zmožnost učenja. Kljub temu, da si ljudje pri teh letih želimo dobiti nekoga z izkušnjami, je lahko tudi taka oseba prava za nas. Take osebe so se imele čas bolj poglobiti vase in razviti svojo osebnost. Imajo večjo željo po dolgotrajnem razmerju, zaradi česar je zveza lahko trdnejša. So brez prtljage iz preteklih zvez, zaradi česar so bolj neobremenjeni s preteklostjo. Vsake stvari se bodo veselili toliko bolj, ker bo za njih prvič.

Bistveno je, da se take situacije ne ustrašimo in osebi ponudimo priložnost. Take osebe potrebujejo nekaj spodbude in pomoči. Potrebno je razumevanje, da še niso bili v takem položaju, ne pa slaba volja v primeru težav, ki smo jih mi morda že doživeli. Če torej začutimo kemijo, je treba poizkusiti, brez tega ne bomo nikoli vedeli. Za seboj moramo pustiti vse strahove in predsodke in zgolj slediti svojemu srcu.

Bistveno je, da se take situacije ne ustrašimo in osebi ponudimo priložnost.
Bistveno je, da se take situacije ne ustrašimo in osebi ponudimo priložnost.FOTO: Shutterstock